Hlavní obsah

VIDEO: Haškovi vyvolení začínají přípravu na bratislavskou bitvu podzimu

PRAHA

Není kam ustoupit, odpočítávají se poslední dny před sobotní bitvou v Bratislavě. Pokud chce ještě česká fotbalová reprezentace pomýšlet na postup na mistrovství světa 2010, musí Slovákům oplatit domácí porážku a vyhrát. Haškův tým teď má pět dní na to, aby se nachystal a kvalifikační bitvu podzimu na Tehelném poli zvládl.

Foto: Michaela Říhová, Právo

Radost českých fotbalistů Jaroslava Plašila (vlevo) a Milana Baroše ze vstřelené branky v přátelském utkání proti Belgii v Teplicích

Článek
Fotogalerie

Na Slováky se budou chystat v lesích. Fotbalová reprezentace se sice tradičně schází v hotelu Praha, po obědě však v průběhu odpoledne vyrazí na Štiřín, kde se za městem bude koncentrovat na klíčový zápas. Tréninky proběhnou v příjemném areálu v Kunicích.

„Hřiště je připravené a hlavně tam bude na přípravu klid, proto jsme tento model zvolili,“ vysvětluje trenér Ivan Hašek. Také před dalším zápasem se San Marinem (9. září v Uherském Hradišti) se bude národní tým připravovat v hotelu Octárna v Kroměříži a ani den před zápasem si nezatrénuje na stadiónu Slovácka. „ I v Lize mistrů to tak některé týmy praktikují. Nesmíme už zaváhat, proto se chceme maximálně koncentrovat,“ dodává kouč.

Polák první ztrátou, Rosický velkým otazníkem

Od samého počátku chtěl po víkendu dodatečně povolat ještě jednoho hráče. Netušil však, že Kováče bude muset vzít jako náhradu za těžce zraněného Poláka. Teď musí Hašek doufat, že už to bude poslední komplikace. Velkým otazníkem samozřejmě je, v jakém stavu se během týdne bude jevit záložník Rosický, který se do reprezentace vrací od listopadu 2007.

„Tomáš měl teď naposledy svalové zranění, v takovém případě rozhoduje každý den. Začal trénovat, proto jsem ho povolal, i když kouč Arsenalu Wenger z toho asi moc nadšený není. V nominaci Rosického máme, ale jestli na Slovensku také nastoupí, to je věc druhá,“ naznačuje Hašek, že na kapitánův stav možná bude čekat až do poslední chvíle.

"Já věřím, že k zápasu připravený budu. Poslední dva tréninky s Arsenalem jsem absolvoval a bylo to dobré. Byly však lehčího rázu, takže nějaké věci si ještě během přípravy potřebuji vyzkoušet," prohlašuje Tomáš Rosický, který se na sraz národního týmu dostavil ve velmi dobré náladě. "Cítím, že fotbalově jsem nic nezapomněl, že můžu být mužstvu platný. Jenom potřebuji vědět, že jsem stoprocentně fit," ujišťuje špílmachr.

Národní tým přivítal také další dva velké navrátilce. Jan Koller přijel poprvé od EURO 2008 a Martin Jiránek nastoupil naposledy v březnu 2007.

Jak si o víkendu vedli Haškovi vyvolení
Brankáři:
Petr Čech (Chelsea) - V duelu s Burnley (3:0) na něj nešla žádná těžká střela. Je v pohodě, 252 minut neinkasoval.
Jaroslav Drobný (Hertha) - Obrana ho nechává na holičkách, domácí porážka s Brémami 2:3 stvrdila špatný vstup Berlíňanů do sezóny.
Obránci:
Zdeněk Grygera (Juventus) - Stará dáma je zatím stoprocentní. Pravý obránce si drží své místo a přispěl k výhře 3:1 na půdě AS Řím.
Roman Hubník (Sparta) - Letenští hrají v Olomouci až v pondělí.
Marek Jankulovski (AC Milán) - Musel si vytrpět výprask v milánském derby. O deseti hrající AC prohrál s Interem 0:4!
Martin Jiránek (Spartak Moskva) - Na hřišti vydržel jen do 81. minuty a Spartak doma schytal porážku 0:3 od obhájce titulu z Kazaně.
Michal Kadlec (Leverkusen) - Bayer ještě neprohrál, k vítězství 2:1 nad Bochumí přispěl levý obránce přihrávkou z přímého kopu na první gól Friedrichovi.
Zdeněk Pospěch (FC Kodaň) - Po vyřazení z Ligy mistrů odehrál celý zápas s Bröndby (1:1).
David Rozehnal (Hamburk) - Je součástí týmu, který po vítězství 3:1 nad Kolínem vede bundesligu.
Tomáš Sivok (Besiktas) - V utkání s Gaziantepsporem (0:0) si soupeřovy útočníky pohlídal, obhájce titulu však třetí remízou hned na startu ztrácí.
Záložníci:
Tomáš Hübschman (Šachtar Doněck) - Evropský Superpohár sice jako další Čech nezískal, v duelu s Barcelonou (0:1 v prodloužení) však hrál velmi dobře.
David Jarolím (Hamburk) - Také kapitán se vyhřívá v čele tabulky, při výhře nad Kolínem nahrál na první gól Guerrerovi.
Radoslav Kováč (West Ham) - Přišel na trávník až v 87. minutě a jeho tým remizoval v Blackburnu 0:0.
Jaroslav Plašil (Bordeaux) - Do šlágru kola v Marseille (0:0) nastoupil v 66. minutě, vysloužil si žlutou kartu.
Jan Polák (Anderlecht) - Na vypjatý duel se Standardem Lutych (1:1) jen tak nezapomene. Zřejmě si přetrhl křížový vaz a hrozí mu dlouhá pauza.
Daniel Pudil (Genk) - Pokoušel se o střelbu, jeho tým remizoval s Beerschotem 1:1.
Tomáš Rosický (Arsenal) - Ani k utkání s Manchesterem United ještě nebyl nominován.
Útočníci:
Milan Baroš (Galatasaray) - Proti Ankarasporu nastoupí až v pondělí večer.
Jan Koller (Samara) - Jeho gól do sítě Dynama Moskva nebyl uznán, byl stále nebezpečný a přispěl k domácí výhře 3:1.
Tomáš Necid (CSKA Moskva) - Zahrál si až posledních deset minut, s porážkou 0:1 v Rostově však už nehnul.
Jiří Štajner (Hannover) - Nenavázal na své tři předchozí trefy. A protože zůstává jediným střelcem týmu, přišla domácí porážka 0:1 s Hoffenheimem.
Václav Svěrkoš (Sochaux) - Byl při chuti a proměněnou penaltou se postaral o výhru 1:0 nad Monakem.

Reklama

Související témata: