Hlavní obsah

Trenér Hašek: Nejsme Tým Rosický, ale národní mužstvo

Ať se mu to líbí, nebo ne, před klíčovou sobotní bitvou na Slovensku se hovor stejně pokaždé stočí na návrat „Malého Mozarta“ Rosického. Trenér české fotbalové reprezentace však touží zmobilizovat celý tým. „Reprezentace nestojí na jednom hráči. Nejsme Tým Rosický, ale české národní mužstvo,“ upozorňuje Ivan Hašek důrazně.

Foto: Michaela Říhová, Právo

Trenér české fotbalové reprezentace Ivan Hašek gestikuluje v Teplicích v přátelském utkání proti Belgii

Článek

Jaké je naděje, že Rosický v Bratislavě nastoupí? A troufl byste si ho vůbec po dlouhé pauze dát rovnou do základní sestavy?

Pokud jde o Tomáše, to všechno jsou předčasné otázky. Výhodou je, že máme pět dnů na přípravu. Při trénincích uvidíme, jak na tom Rosický opravdu je. Čas nám prostě hraje do noty.

Bude mít v přípravě Rosický ještě nějaké úlevy?

Měl by dělat všechno s mužstvem. A protože v Arsenalu normálně trénuje naplno, jeho zdravotní stav musí být v pořádku. Je plnohodnotným členem národního mužstva. Ale jak to s ním bude v sobotu, to se rozhodneme až ke konci týdne.

A co na to Arsenal?

Tomášovu nominaci jsem s trenérem Wengerem neprobíral, konzultoval jsem ji hlavně s Rosickým. A když mě ujistil, že je v pohodě, povolal jsem ho.

Nehrozí, že by Arsenal ještě intervenoval, abyste Rosického šetřil?

To nepředpokládám. Vždyť já to jako klubový trenér také zažil, že mi povolali do reprezentace hráče, který se zotavoval z dlouhého zranění. Fotbalista za klub ještě nic neodehraje a už odletí na sraz. Vyrovnával jsem se s tím těžko, ale nenadělal jsem s tím nic. Proto chápu, že pro klubového kouče to není jednoduché.

Na podzim 2006 vyhrála reprezentace na Slovensku 3:0. Vzpomínáte?

Pamatuji se, i když zápas jsem živě neviděl. Uteklo hodně času, obě mužstva prošla změnami, prostě sobotní zápas bude jiný. Samozřejmě bych rád, aby se historie opakovala, ale tentokrát to pro nás bude mnohem těžší.

Nevrací se jen Rosický, ale také Koller. Co si od obávaného kanonýra slibujete?

Honza by byl platným hráčem pro jakékoli mužstvo. V ruské lize se mi jeví velmi dobře. Je hubenější než dřív, má formu. Jsem moc rád, že tady je.

Formu mají i další útočníci.

Já bych byl moc rád, abychom ve formě byli úplně všichni. Nadcházející zápas v Bratislavě je strašně důležitý, a tak si přeju, abychom správnou formu měli hlavně v sobotu večer.

V Bratislavě půjde o všechno. Zůstane váš poradce Karel Brückner na tribuně, nebo si sedne s vámi na lavičku?

Karel má z místa na tribuně mnohem lepší přehled a ve spojení samozřejmě budeme. S Belgií se nám to osvědčilo, takže pro Bratislavu není zapotřebí něco měnit.

Reklama

Související témata: