Hlavní obsah

Všechny trumfy držíme my, tvrdí před klíčovým duelem kvalifikace Plašil

PRAHA

Velký den pro český fotbal se blíží. V sobotu večer čeká národní tým klíčová kvalifikační bitva o účast v Jižní Africe se Slováky. Vítězství nebo nic, to si uvědomují všichni hráči. Záložník francouzského Bordeaux Jaroslav Plašil by měl hrát na Tehelném poli veledůležitou roli - v případě neúčasti Rosického bude špílmacherem Haškova výběru, pokud se v sestavě objeví oba, bude Rosovi sekundovat z levé strany. Plašil by raději druhou variantu...

Článek

V dobré náladě přijel na reprezentační sraz záložník Jaroslav Plašil. V létě přestoupil ze španělské Osasuny do francouzského Bordeaux, kde je zatím velmi spokojený, neboť jeho tým je po čtyřech kolech v čele tabulky. "V neděli jsme hráli s Marseille, kde jsme remizovali, takže bod z venku je dobrý.A to přesto, že nám v předposlední minutě rozhodčí neuznal gól po rohu kvůli faulu. Marseille měla ale také šance, remíza byla proto zasloužená," vzpomínal na poslední ligové utkání před reprezentační pauzou Plašil.

Na Ligu mistrů je moc natěšený

Za obhajobou titulu tedy Bordeaux vykročilo úspěšně. "Je dobře, že jsme v čele tabulky. Spolu s Lyonem a Paris Saint-Germain máme deset bodů,  podle mě s právě s těmito soupeři budeme celý rok bojovat o první příčku. A nesmíme zapomenout ani na Marseille. Bude to těžká sezóna," předpokládá sedmadvacetiletý záložník, kterého s Bordeaux čeká také Liga mistrů.

"Hned první zápas s Juventusem Turín bude velkým testem. Šanci na postup určitě máme a uděláme vše pro to, aby se nám to povedlo. Už se moc těším." 

Teď myslí jen na Slováky

Na reprezentačním srazu však jdou klubové věci stranou. Národní mužstvo čekají dva důležité kvalifikační zápasy 5. září na Slovensku a 9. září doma se San Marinem. Do týmu se vrátily i dvě dlouholeté opory - Tomáš Rosický a Jan Koller. Oba navrátilce Plašil i ostatní hráči samozřejmě nadšeně vítají.

 „Nyní už mám v hlavě jen zápas se Slovenskem, od kterého se bude vše odvíjet. Všichni jsme rádi, že Tomáš s Honzou jsou tady. Myslím, že se vrátili jedni z nejlepších českých fotbalistů. S nimi budeme mnohem silnější. Honza umí podržet míč, skvěle zakončuje. Když dostane jeden dva balóny do šestnáctky, padne z toho minimálně jeden gól. A Tomáš, ten je nenahraditelný. Je to výjimečný hráč, bez něhož musí tým hrát více kolektivně, aby se  deficit vyrovnal. Budu moc rád, když vedle něj nastoupím,“ přeje si Plašil.

S Kollerem a Rosickým síla vzroste

Česká reprezentace má podle Plašila hned několik důležitých zbraní. "Všichni znají sílu dua Koller - Rosický, což je i naše psychická zbraň. Navíc je zpátky také kouč Karel Brückner. Před klíčovými zápasy držíme všechny trumfy, takže věřím, že nám pomohou postoupit na světový šampionát,“ doufal Plašil.„My zápas se Slovenskem prostě musíme vyhrát. Navíc chceme odčinit porážku, kterou jsme utrpěli v dubnu v Praze. Žádná chyba se neodpouští. A s tím na Slovensko pojedeme.“

A v čem je podle něj největší síla slovenského týmu? „Hrají dobře kolektivně, mají individuality, které mohou rozhodnout zápas. Ale my jsme na tom stejně. Bude to tedy o soubojích na hřišti, o malých detailech... Třeba utkání rozhodne jeden roh, kdo ví...“ meditoval před sobotním klíčovým kvalifikačním duelem u Dunaje Jaroslav Plašil.

Reklama