Hlavní obsah

Rozehnal si před Slovenskem přeje jediné: Chci hrát a je mi jedno kde!

V srpnové reprezentační přípravě proti Belgii si David Rozehnal znovu vyzkoušel roli defenzivního záložníka, kterou zastával během francouzského angažmá v Paris SG. A zvládl ji výborně, protože k výbornému výkonu i gól přidal. Jeho tradiční místo je ale ve stoperské dvojici, takže trenér Hašek má dvě možnosti, kde ho využít. „To neřeším, hlavně chci hrát a je jedno kde,“ přeje si Rozehnal...

Článek

Zápas v Bratislavě se blíží, jaké je nálada v mužstvu?

Nálada je skvělá, ale to je v národním mužstvu vždycky. Všichni si uvědomujeme, že to je zápas o všechno. Nespekulujeme o tom, že existuje i nějaká varianta s remízou. Půjdeme jednoznačně za vítězstvím. Ta správná nervozita s blížícím se zápasem stoupá. My si jen hlídáme, abychom nebyli přemotivovaní. Trenér Hašek je v tomhle jiný, než byl Rada, jenž to měl těžké, neboť byl pod obrovským tlakem. Má obrovský respekt, u hráčů i veřejnosti. S ním přišla jiná atmosféra. Je to nový začátek. Dalším pozitivem je, že tu jsou Tomáš Rosický a Honza Koller, ti dokáží mužstvo také psychicky zvednout.

Připravovali jste na Slováky v trénincích speciálně?

První tréninky byly trochu volnější, protože někteří kluci hráli ještě v pondělí, ale od středečního uzavřeného tréninku už přišla na řadu i taktika. Něco jsme stihli už na srazu před Belgií, teď se to oživovalo, zkoušeli se další věci. Víme, co chceme hrát. Slováci mají velmi kvalitní tým, ale náš je lepší. Věříme si. Když vyhrajeme, nakopne nás to nahoru. Když k tomu vezmu San Marino, šest bodů by byl skvělý vstup do podzimní části kvalifikace.

Nemáte v hlavě ještě jarní zápas se Slovenskem?

Už ne, jen si uvědomuji, že jsme nepodali dobrý výkon, ale to je pryč.

Tušíte, zda budete ve stoperské dvojici nebo na místě defenzivního záložníka?

To je věc trenéra, já budu rád, když nastoupím. Pro mne je post defenzivního záložníka přece jen nezvyklý, ale kam mě kouč postaví, tam se snažím odvést co nejlepší výkon a být prospěšný týmu. Když mi trenér Hašek řekl, že mě zkusí v záloze, byl jsem překvapený, ale bral jsem to jako výzvu a snad jsem ho nezklamal.

V čem je pro vás největší rozdíl?

Ve Francii jsem to hrál skoro půl sezóny. Hodně lidí mi nevěřilo, já sám sobě ano a výsledek byl dobrý. Pro mne je dobré, že se mnou může počítat na víc postů. V záloze je to jiné v tom, že tam se víc běhá. Ale zase máte jistotu, že za vámi je ještě obranná hradba a brankář. Můžete si víc dovolit dopředu, a když uděláte chybu, pořád ji ještě může někdo napravit. Na místě stopera musíte víc dbát na dobrou defenzívu, protože je za vámi už jen brankář. My máme sice skvělého gólmana, ale byla by chyba to nechávat je na něm. Ale když už chybu uděláte, nesmíte o ní hned přemýšlet, protože to může negativně ovlivnit výkon. Ideální je, když první zákrok je perfektní.

Jak moc chybí v obraně Tomáš Ujfaluši?

Určitě hodně, protože to je výborný fotbalista a velká osobnost. Vyrůstal jsem vedle něho v Olomouci, hodně jsem toho s ním odehrál i v reprezentaci. Dal mi toho spoustu. Ale nemá cenu nad tím přemýšlet, prostě to musíme zvládnout bez něho. Kvalitních hráčů tu máme dost.

Na dvě místa stoperů je větší tlačenice. S kým se vám hraje nejlépe?

Hrál jsem vlastně se všemi. Třeba s Romanem Hubníkem jsme spolu hráli ještě v Olomouci. Nejvíc jsem toho odkopal s Radkem Kováčem, znám Tomáše Hübschmana i Martina Jiránka. Jsou tu i Tomáš Sivok a hrát tam může i Michal Kadlec... Těžko říct, jak dvojici trenér přesně postaví, ale jsem schopen nastoupit vedle kohokoliv. Určitě je dobře, když funguje osa týmu, která se moc nemění, ale my musíme teď řešit situaci, která nastala a v tomto smyslu jsme se i připravovali. Jsme profesionálové, máme zkušenosti, v tom problém není.

Už jste se zabydlel v Hamburku?

Přestup se táhl, hlavně se snažím zabydlet v základní sestavě. S trenérem Labbadiou jsem nemluvil o tom, že bych mohl hrát i defenzivního záložníka. Pro mne je podstatné hrát pravidelně.

Reklama

Související témata: