Hlavní obsah

Ruský legionář Jiránek sní o řeckém teple a samozřejmě i o Africe

Radek MalinaSport.czPrávo

Po dlouhých třiceti měsících se obránce Martin Jiránek vrátil do české fotbalové reprezentace. Naposledy oblékl národní dres v březnu 2007 v utkání s Kyprem. „Nic se za tu dobu nezměnilo. Jen jsem se poprvé podíval na Štiřín a tréninkové hřiště v Kunicích,“ směje se třicetiletý obránce Spartaku Moskva před blížící se kvalifikační bitvou na Slovensku.

Článek

Tušil jste, že vás trenér Hašek povolá?

Před měsícem a půl jsme hráli ligové utkání se Samarou. Trenér tam tehdy byl a mluvil se mnou i Jirkou Jarošíkem s Honzou Kollerem. Věděl jsem, že má zájem, abych hrál.

Dva a půl roku jste však v týmu nebyl. Nepovažoval jste svoje účinkování v reprezentaci za uzavřené?

Vždy jsem říkal, že pokud budu zdravotně v pořádku a dostanu se do nominace, přijedu. Jenže v průběhu roku 2007 jsem měl fakt hodně problémů, které vyvrcholily operací achillovky. V takové situaci se člověk soustředí především na uzdravení a na klub.

Nemrzelo vás, že jste nebyl v nominaci na mistrovství Evropy v Rakousku a ve Švýcarsku v minulém roce, když jste k postupu v několika zápasech přispěl?

V tu dobu jsem měl po rehabilitaci odehraných možná deset zápasů, takže trenéři vsadili na hráče, kteří nebyli po zranění a byli dostatečně rozehraní.

Od operace už žádné trable nemáte?

V minulé sezóně jsem měl jen pár svalových zranění, ale nic vážného. Letos jsem nevynechal nic. Hraji pravidelně, zdraví slouží. Cítím se výborně.

V nominaci jste jedním z pamětníků zápasu z podzimu 2006, kdy český tým vyhrál v Bratislavě 3:0. Jak na ten zápas vzpomínáte?

Slováci si tehdy ohromně věřili. Tak jako nyní. Byl to těžký zápas a vím, že jsem se na něj moc těšil. Rozhodně bych ho zařadil mezi svá nejlepší vystoupení v reprezentačním dresu. Ale nemá smysl se tím moc zabývat, protože Slováci mají jiný tým. Právě naše tehdejší jasné vítězství může domácí strašit. Věřím, že vyhrajeme a na šampionát do JAR nakonec postoupíme. Chtěl bych si na turnaji zahrát, když se mi to nepoštěstilo v Německu. Ale to je asi sen každého hráče.

Právě s ohledem na tabulku a nutnost získat tři body se zdá, že horší čas pro návrat do reprezentace jste si snad ani vybrat nemohl. Pokud váš tým v Bratislavě proti Slovensku nevyhraje, bude postup na mistrovství světa prakticky ztracen. Neděsí vás složitá situace, v které se český tým nachází?

Vůbec ne! Naopak považuji postavení v tabulce za obrovskou výzvu. Já jsem na tlak zvyklý ze Spartaku Moskva. Tam všichni berou jen první místo, v případě hodně nepříznivých okolností jsou ochotní tolerovat ještě druhou příčku. Cokoliv dalšího je ale zklamání a neúspěch.

Takže momentální druhé místo v ruské lize a čtyřbodová ztráta na Kazaň, s kterou jste prohráli v neděli, asi příliš radosti v klubu nebudí, že?

Je pravda, že poslední zápas byl bojem o první místo a my jsme ho nezvládli. Těsně jsme prohrávali, ale dlouho byl duel vyrovnaný. Až penalta pět minut před přestávkou nás zlomila. Ale zbývá deset kol. Máme dost času manko smazat.

Jakou odezvu by po loňském fiasku, kdy jste si vůbec nezajistili místo v pohárové Evropě, přinesl případný nezdar v letošním ročníku ruské ligy?

Myslím, že po loňské sezóně, kdy se mužstvo formovalo, jsme dost sehraní, abychom závěr ligy zvládli. Ale je pravda, že minulý ročník se opakovat nesmí. To je pro jméno Spartaku nepřípustné.

Na konci roku vám vyprší ve Spartaku kontrakt. Budete v Rusku pokračovat?

Jsem v Moskvě pět a půl roku. Už jsem si tam zvyknul, v klubu jsem si vybudoval jméno a určitou pozici. Nemám tam žádný problém. Ale zájem o mě projevil Panathinaikos Atény, což by byla velmi zajímavá možnost a přestupu do tohoto klubu bych se nebránil. Během tří týdnů chci mít o všem jasno.

Přikláníte se po tak dlouhé době v jednom klubu ke změně působiště?

Ve Spartaku jsem kapitán a každý rok máme velké ambice. Ale hrajeme pořád na umělce. V Řecku by si člověk prodloužil kariéru, protože je mnohem lepší hrát v teple než pořád v mrazech a ještě k tomu na umělém povrchu.

Bude hrát vliv na vaše rozhodování odchod dlouholetého parťáka Radka Kováče do anglického West Hamu United?

Zažili jsme spolu hodně srandy a mohli jsme si promluvit v češtině. Bylo to příjemné. Ale na pokračování mojí kariéry tohle vliv skutečně mít nebude.

Reklama

Související témata: