Hlavní obsah

Pospěch není nadšený, že si Kodaň bude zklamání léčit na Spartě

KUNICE

Patří k fotbalistům, kteří si na reprezentační sraz před duelem na Slovensku přivezli z klubu nejhorší náladu. Zdeňka Pospěcha doteď užírá, že jeho a Sionkův FC Kodaň ztroskotal na Nikósii a neprošel do Ligy mistrů. A hodně rozpačitý je i z toho, že oba exsparťani dorazí v Evropské lize právě na Letnou. Ve skupině je čekají dva zápasy proti svým...

Článek

Oba zápasy Kypřany mačkali, ale do Ligy mistrů stejně postoupila Nikósie. V Kodani ještě doteď nechápou, jak jim mohl postup uniknout. „Měli jsme soupeře, přes kterého jsme přejít měli. Peníze z Ligy mistrů by byly pro klub nesmírně důležité. Všichni cítíme, že je to špatně. Pořád jsem z toho zklamaný,“ líčí Zdeněk Pospěch po jednom z tréninků národního týmu v Kunicích.

Pravý obránce patřil k rozporuplným postavám play-off. Nejprve v domácím utkání zajistil jediným gólem výhru 1:0, v odvetě však zavinil penaltu, Kodaň prohrála 1:3 a vypadla. „To je pro mě charakteristické. Fyzicky se cítím dobře, občas i nějaký gól dám, ale pak zase udělám zbytečnou chybu. Nevím proč,“ říká sebekriticky.

Pořád je ovšem členem základní sestavy, zatímco jeho parťák Libor Sionko musí být rád, když naskočí aspoň ke konci zápasu. „Jeho pozice je opravdu velmi zvláštní. V přípravě byl zraněný, pak už se do toho ovšem dostával. V Nikósii svým příchodem naši hru evidentně oživil, ale pořádnou šanci pořád nedostává,“ diví se Pospěch.

Proti Spartě hrát nechtěl

Kodani tedy zbyla Evropská liga. A co čert nechtěl - kromě Kluže a Eindhovenu narazí také na Spartu, bývalý tým obou českých legionářů. „Žádného českého soupeře jsem si nepřál, Spartu už vůbec ne. Mám z toho divné pocity, prožil jsem v ní dva a půl roku,“ říká Pospěch na rovinu.

Po losu mu přišla zpráva od vedoucího sparťanského týmu Davida Simona, pravidelné spojení s letenskou kabinou už reprezentační obránce nemá. „Těžko se mi síla obou mužstev srovnává. Česká a dánská liga jsou si dost podobné. Sparta má momentálně hodně mladé mužstvo, my jsme v Kodani zůstali po minulé sezóně pohromadě a zkušeností máme dost.“ Podle pravého obránce je „sparťanská“ skupina velmi zvláštní. „Favoritem je Eindhoven, ale jinak mají šanci na postup všechny čtyři týmy,“ myslí si.

Bez Sionka, zato s otcem Barošem

Teď se ovšem Pospěch chystá s reprezentací na kvalifikační bitvu v Bratislavě. A všude kolem sebe slyší musíme, musíme, musíme... „Ale ono to tak prostě je. Pokud nezvládneme zápas na Slovensku, šance nám nezůstanou prakticky žádné,“ uvědomuje si.

Reprezentace se tentokrát musí obejít bez jeho klubového parťáka Sionka, který před třemi lety na Tehelném poli Slováky dvěma góly sestřelil. „Libor si samozřejmě uvědomuje, že když nehraje pravidelně v klubu, těžko může být nominován do reprezentace. Je však jasné, že by tady chtěl být s námi. Ale gól může dát třeba Milan Baroš, jemuž se teď narodil syn. To bude mít o motivaci víc,“ věří Pospěch.

Reklama

Související témata: