Hlavní obsah

Svěrkoš se chce Slovákům pomstít za jarní utrpení ve VIP

V minulé sezóně spasil Sochaux a francouzský klub zachránil v tamní nejvyšší soutěži. Na startu nového ročníku je útočník Václav Svěrkoš znovu ve skvělé formě. Ve čtyřech zápasech vstřelil dva góly, které v obou případech znamenaly zisk tří bodů. Teď už netrpělivě vyhlíží sobotní kvalifikační bitvu se Slovenskem. "Doufám, že Slováky rozesmutníme," říká Svěrkoš.

Foto: Václav Jirsa, Právo

Václav Svěrkoš na archivním snímku.

Článek

Zatímco pro Sochaux jste nepostradatelný, v reprezentaci s návratem Jana Kollera bude vaše místo zřejmě na lavičce náhradníků. Nemrzí vás z tohoto důvodu návrat nejlepšího střelce v historii české fotbalové reprezentace?

Upřímně říkám, že jsem za návrat Honzy moc rád. I když si uvědomuji, že s ním asi nastoupí Milan Baroš a na mě místo nezůstane. Ale Koller je naše ohromná zbraň. On podrží míč nebo ho sklepne. Pro druhého útočníka je to pak na hřišti mnohem jednodušší. Nemusí chodit do hlavičkových soubojů, jen to sbírá kolem Honzy. Takhle jsem mu vlastně přihrál na gól před časem v přípravě s Litvou. Stačilo jen běhat kolem něj, je to paráda s ním hrát (směje se)...

Máte tušení, jak bude složení české ofenzivy vypadat?

Je jasné, že Honza Koller je číslo jedná. V reprezentaci má neuvěřitelnou bilanci a navíc i aktuálně má skvělou formu. Slováci sice tvrdí, že tohle neřeší, ale určitě je to straší. Budou se na jeho hlídání muset připravit. Navíc Honzova přítomnost nám všem v týmu přidá na sebevědomí. Pokud budeme hrát na dva útočníky, tak zřejmě nastoupí on s Milanem Barošem. Mají toho spolu hodně odehraného.

V tom případě budete zápas sledovat jen z lavičky...

Samozřejmě, že bych raději hrál. Cítím se ve formě. Ale kdybych do zápasu nastoupil jako žolík a rozhodnul, tak bych se nezlobil. Nemám s takovou úlohou problém. Protihráči už mohou být unavení, čehož můžete při rychlostních soubojích využít.

V minulosti reprezentace často hrála jen s Kollerem na hrotu a druhý útočník nastupoval z kraje. Jak vám případně sedí taková úloha?

Je pravda, že možná bude Honza sám. To teprve uvidíme. Nejsem typ pro zálohu, kde bych měl hrát z lajny jako falešné křídlo. Ale nechci to řešit. Když trenér řekne, klidně půjdu do obrany (směje se)...

Vaše místo je v útoku, kde jste v Sochaux dal dva góly, kterými jste zařídil dvě výhry. Jste na startu sezóny ve velké pohodě?

Jsem rád, že jsme během minulého víkendu porazili Monako. Před tím jsme podlehli Bordeaux a Montpellieru. A naše výkony nebyly dobré. Ale nyní jsme hráli slušně a měli jsme dost šancí na vstřelení dalších gólů. Psychicky se cítím vážně výborně.

Můžete ještě v Sochaux v klidu vyjít na ulici?

Určitě ano, není to žádný extrém. Je pro mě příjemné, že na mě spoléhají, což dali najevo zamítnutím přestupu. Teď navíc nastupuji s americkým reprezentantem Charlie Daviesem a spolupráce na hřišti nám moc funguje.

Takže odchod do Monaka, které po vás hodně toužilo, definitivně padl?

Určitě. Byl jsem za vedením s mým manažerem a nechtějí o přestupu ani slyšet. Přitom po zápase v Montpellieru se v novinách objevilo, že se nesoustředím na fotbal a hlavou nejsem v Sochaux a myslím na Monako. Proto jsem byl rád, že jsem v souboji s tímto týmem vstřelil vítězný gól.

A nebyl jste v minulých týdnech přeci jen trošku nekoncentrovaný?

Každý člověk myslí na svoji budoucnost. Ale na hřišti tohle neřešíte. Zvláště ne v zápase. Mně se prostě ten duel nepovedl. Ale teď už jsem hrál slušně. Měl jsem i další šanci a dokázal jsem, že kritika byla v tomto smyslu nespravedlivá.

Takže na reprezentační sraz jste dorazil s čistou hlavou?

Určitě. Moc se na ten zápas těším. A cítím se fakt ve formě.

Máte rád tak vyhrocené zápasy jakým bude ten sobotní v Bratislavě?

Mně se líbí atmosféra, když je z toho cítit třeba i nenávist. Nemám s tím problém. Doufám, že Slováky rozesmutníme. Na jaře jsem v Praze vzájemný duel kvůli zranění nehrál. Vzpomínám si, že jsme seděli v prostorách VIP. Když dali Slováci gól a nakonec vyhráli, jejich funkcionáři a sponzoři tam lítali, slavili... Nebylo to příjemné. Bylo mi to líto. Chci tenhle pocit odčinit, chci se pomstít.

Vraceli jste se v přípravě na duel v Bratislavě k přátelskému zápasu s Belgií?

Ano. Hned v úterý dopoledne. Trenér nám vytýkal hlavně chyby ze začátku utkání. Především útočníky nabádal k větší agresivitě při napadání. Člověk na hřišti některé věci nevidí. Třeba jak se posunout a zavřít určitý prostor. Tohle jsme si ukázali, ujasnili.

Už vám trenér Hašek říkal, co by mělo platit na soupeře v sobotním utkání?

Zatím jsme se Slovenskem tolik nezabývali. Ale je jasné, že klíčový je pohyb a být obráncům pořád za zády. Nemá smysl pouštět se s nimi do soubojů, protože v tom jsou Slováci dobří a hrají dost agresivně. Spíše je potřeba využít rychlost při kombinaci.

Reklama