Hlavní obsah

Ani prohra na Tehelném poli Čechy ještě nevyřadí, hráli by však už jen o baráž

BRATISLAVA

Nejsou tak dávno doby, kdy si česká fotbalová reprezentace dokázala zajistit postup na velký turnaj v předstihu. V kvalifikaci mistrovství světa 2010 je však čtyři zápasy před koncem v hluboké defenzívě. Ani případná sobotní porážka na Slovensku jí sice ještě postupové šance nevezme, ideální scénář je však hodně náročný - už jen samé výhry.

Foto: Petr Horník, Právo

Věří si! Zleva Marek Jankulovski, Zdeněk Grygera a trenér Ivan Hašek

Článek

Pouze San Marino je zatím v tabulce 3. skupiny horší než Haškův tým. Reprezentace ještě hraje na Slovensku a pak třikrát doma - se San Marinem, Polskem a Severním Irskem. Ve skupině zbývá sehrát celkem deset zápasů, takže postupové kalkulace a scénáře jsou velmi rozmanité. Ani případná porážka v Bratislavě by Čechy definitivně nevyřadila, za dané konstelace by však mohla být osudná.

„Uvidíme, jak se vyvine celková situace v naší skupině. Téměř všechno však závisí na utkání se Slováky. Když nezískáme tři body, pak už to bude hodně těžké,“ říká zkušený Marek Jankulovski, který plánuje, že v případě vyřazení ukončí reprezentační kariéru. „Zatím na to nemyslím. Tým je silný, zamakáme, abychom vyhráli a udělali ještě všechno pro postup. Může se však samozřejmě stát, že to můj poslední sraz bude.“

Jak tedy sobotní výsledek ovlivní akcie národního týmu? Je třeba si uvědomit, že přímý postup si vybojuje pouze vítěz skupiny, do baráže postoupí osm nejlepších celků z druhých míst devíti skupin. Ani druhé místo ve skupině tudíž nemusí znamenat automaticky dodatečnou bitvu o postup.

Výhra na Slovensku uchová naději na přímý postup

Pokud Češi ukořistí v Bratislavě tři body, zůstanou v případě dalšího stoprocentního zisku stále ve hře o konečné prvenství ve skupině. Museli by však také ztrácet konkurenti, především Slováci, které ještě čekají těžké zápasy v Severním Irsku, v Polsku a doma se Slovinskem.

Remíza na Slovensku zachová šance na baráž

Plichta by reálně zhatila možnost přímého postupu, při dalších třech výhrách by však Haškův tým měl dost slušné vyhlídky na účast v baráži. „Myslím, že o remíze nikdo v mužstvu neuvažuje. Jenom výhra nás může opravdu nakopnout dopředu,“ reaguje obránce David Rozehnal.

I porážka na Slovensku nechá nároďák žít

Ani porážka by ještě Čechy na lopatky nepoložila. Šanci na přímý postup by však už neměli a pokud jde o baráž, naděje by stále žila. Potřebovali by však příhodnou konstelaci dalších výsledků, třeba výhry domácích celků.

Ale pozor, je tu také varianta v opačném gardu - ani čtyři výhry by Haškovým hochům nemusely stačit, pokud by Slováci vyhráli v Polsku a Severním Irsku a Slovinci vyhráli všechny tři své zbývající zápasy. Pak by o druhém místě mezi Českou republikou a Slovinskem rozhodovalo celkové skóre, které je v soutěžích FIFA při rovnosti bodů prvním kritériem. Proto bude velmi důležité, aby Češi ve středu v Uherském Hradišti nastříleli co nejvíc gólů outsiderovi ze San Marina.

A ještě jeden háček postupová matematika skrývá. Pokud by reprezentace do baráže postoupila, nemusí v ní být nasazena. Zhoršil se jí národní koeficient, a tak na rozdíl od baráže MS 2006, v níž vyrukovala proti Norům a postoupila, by tentokrát mohla narazit třeba na Francii či Rusko. Z tohoto důvodu může výhra na Slovensku hodně pomoci i v případě, že by Čech a spol. nedosáhli na přímý postup.

Tabulka 3. skupiny
1.Slovensko650117:615
2.Severní Irsko741212:613
3.Slovinsko732210:411
4.Polsko631218:710
5.Česká republika62226:48
6.San Marino80081:370
Zbývající program
5. září: Slovensko - Česká republika, Polsko - Severní Irsko,
9. září: Česká republika - San Marino, Severní Irsko - Slovensko, Slovinsko - Polsko,
10. října: Česká republika - Polsko, Slovensko - Slovinsko,
14. října: San Marino - Slovinsko, Česká republika - Severní Irsko, Polsko - Slovensko.

Reklama

Související témata: