Hlavní obsah

Pozor na slovenskou euforii, varuje Uhrin po předčasném návratu od Dunaje

BRATISLAVA

Haškovu výběru věří, přesto zní jeho apel před klíčovým duelem kvalifikace o Afriku hodně hlasitě. „Pozor na obrovskou euforii, která na Slovensku vládne. Celá země sobotním zápasem doslova dýchá, naši sousedé žijí díky dobře rozehrané kvalifikaci jen a jen fotbalem,“ varuje trenér českých vicemistrů Evropy z roku 1996 Dušan Uhrin, který ještě před pár dny vedl mistrovský celek bratislavského Slovanu.

Článek

Na podzim měl pozvednout bratislavský Slovan k zašlé slávě, ale z jeho spasitelské mise dost záhy sešlo. „Belasí“ ztroskotali v kvalifikaci o Ligu mistrů na řeckém Olympiakosu Pireus, do nově zrozené Evropské ligy se rovněž nedostali, neboť vypadli s Ajaxem Amsterdam. A dokonce po krutém pětigólovém výprasku.

Nejhorších deset minut v životě

„Posledních deset minut na Ajaxu bylo snad nejhorších v mém fotbalovém životě. Dostávali jsme jednu ránu za druhou a když jsme ve čtvrté minutě nastavení inkasovali popáté, na lavičce jsem neskutečně trpěl,“ přiznával Dušan Uhrin, že si své působení u Dunaje představoval přece jen trochu jinak.

„Přešli jsme přes Mostar, což byl v kvalifikaci o Champions League první úkol, Olympiakos však byl už nad naše síly. A Ajax tuplem, protože má v sestavě hráče o dvě, tři třídy lepší, než  my. Sledovat třeba takového Suareze, to byla báseň. Hotové pohlazení fotbalové duše,“ doslova básnil trenér, který přivedl českou reprezentaci před třinácti lety k největšímu úspěchu v její samostatné historii.

V bratislavském Slovanu skončil Dušan Uhrin předčasně.foto: ČTK/Jan Koller

Trenér si má asistenty vybírat sám

Po vyřazení Slovanu z evropských pohárů u Dunaje předčasně skončil. A za dost dramatických okolností. „Ne, nijak to komentovat nebudu. Jednu zkušenost jsem si však i ve svém věku odnesl - trenér si má hledat a vybírat realizační tým sám,“ odmítl Dušan Uhrin cokoli bližšího vyzradit ke kvapnému odchodu ze slovenských služeb.

V lize byl přitom jeho Slovan třetí, ale měl zápas k dobru. „Kdybychom ho vyhráli, tabulku bychom samozřejmě vedli,“ ucedil lakonicky.

Fotbalová úroveň mluví pro Čechy

V sobotním večeru v hledišti bratislavského Tehelného pole Dušan Uhrin neusedne, pár postřehů o slovenské reprezentaci však do Čech přivezl. „Ctí ji velká bojovnost a dobrá technika, ale fotbalově není pořád ještě na takové úrovni, jako český tým. A ani zkušeností nemá tolik, z čehož by mohl Haškův celek profitovat. Klíčovým momentem sobotního duelu bude, kdo vstřelí první branku. To bude rozhodující,“ myslí si Uhrin.

Podle něho by však bylo chybou zaměřit se na Tehelném poli jen na obranu a snahu neinkasovat. „Samozřejmě že defenzíva musí být velice kvalitní, ale držet bezgólový stav a jen čekat na případnou příležitost nelze. Nadstavbou musí být velice kvalitní útok, který teď po návratu Kollera česká reprezentace má. Klima kolem národního mužstva se vůbec hodně změnilo, což je rovněž velice důležité a i z toho by mohl Haškův výběr těžit,“ tvrdí Uhrin, hned však dodává: „Do hry ale samozřejmě vstoupí celá řada dalších faktorů a vlivů, takže rozhodne momentální forma mužstva v sobotním večeru.“

Komplex? Spíše pankejtismus

A že by snad mohl mít na výsledek zápasu vliv tolik vzpomínaný a omílaný slovenský komplex z Čechů? „O komplexu bych nemluvil, spíše o jistém pankejtismu. Když se mužstvu daří a vyhrává, nese se na vlnách euforie a i diváci jsou schopni ho vytrvale povzbuzovat a hnát dopředu. Jakmile však prohrává, okamžitě ho zatratí. Sám jsem se o tom ostatně se Slovanem přesvědčil... Na utkání s Olympiakosem přišlo pětadvacet tisíc diváků, když jsme ale v evropských pohárech skončili, chodí na Tehelné pole už zase jen dva tisíce fanoušků,“ ví své Dušan Uhrin.

Reklama

Související témata: