Hlavní obsah

Kapitánem bude Čech, proslov zváží podle nálady v kabině

Pavel Dosadil, Zdeněk Pavlis (Bratislava)Sport.cz

Čech, nebo Rosický? Otázka, kdo bude v sobotním duelu v Bratislavě kapitánem české fotbalové reprezentace, byla od pondělního srazu v Praze otevřená. Teprve když v pátek vpodvečer doprovodil trenéra Haška na tiskovou konferenci na Tehelném poli Petr Čech, bylo jasné, že kapitánskou pásku na rukáv navlékne právě on.

Foto: Michaela Říhová, Právo

Brankář Petr Čech na tréninku fotbalové reprezentace v Bratislavě

Článek
Fotogalerie

Připomněl jste si den před klíčovým zápasem tři roky staré vítězství 3:0 na Tehelném poli?

Stadión se moc nezměnil. Pamatuji se dobře. Před třemi lety bylo podobné počasí, den před zápasem také pršelo. Uvidíme, v jakém stavu bude trávník. Důležité je, co bude zítra, ne co bylo před třemi lety. Měli jsme výbornou přípravu, teď to musíme potvrdit na hřišti.

Fotografie ukazují, že trávník na Tehelném poli je hodně rozbitý. A pokud změkne v bláto, může to zápas výrazně poznamenat.

Možná to bude o bojovnosti a tím se smažou technické rozdíly. Terén však bude stejný pro oba soupeře, záleží jen na nás. Jsme tu, abychom vyhráli a udrželi naději na postup. To je nejdůležitější.

Je teď atmosféra v reprezentaci jiná než před prvním vzájemným duelem v dubnu?

Odhodlání zápas vyhrát je stejné jako tehdy. V Praze se nám prostě zápas nepovedl podle našich představ a Slováci vyhráli. To je jediný rozdíl. Je to ovšem historie, stejně jako poslední přátelský duel s Belgií. Soustředíme se na zítřek.

Vybavujete si nějaký reprezentační zápas, který vám připomíná momentální výchozí pozici?

Je to hodně podobné jako ve Finsku. Tam jsme na podzim 2005 museli vyhrát, abychom postoupili do baráže. Podařilo se, pak jsme porazili i Norsko a kvalifikovali se na mistrovství světa. V Bratislavě je podobná situace. Jen vítězství nás posouvá dál a nechá nás ve hře o světový šampionát.

I napětí v mužstvu je stejné jako ve Finsku?

Hrát za národní tým je pokaždé veliká odpovědnost. Tady je výjimečné postavení obou soupeřů. Tohle je samozřejmě veliká odpovědnost. Máme však dost hráčů, kteří toho odehráli hodně. Jsme připraveni těžký zápas zvládnout.

Budete mít před zápasem k mužstvu nějaký proslov?

To zvážím podle momentální nálady týmu. Jako kapitán mám samozřejmě zodpovědnost, ale důležité je přečíst situaci v kabině. Když vycítím, že je to třeba, tak promluvím. Jinak ne.

Reklama

Související témata: