Hlavní obsah

Hašek úzkostlivě tají, jaký hrách Slovákům pod nohy nasype

BRATISLAVA

Hašek ví, že se svým týmem bude hrát v sobotním večeru u Dunaje o všechno. Na jeho kolegu na lavičce slovenské reprezentace Weisse v bratrovražedném duelu podobná tíha nedoléhá. Jeho tým vede skupinu, na Čechy má sedm bodů k dobru, africké břehy pro něj dostávají už při vstupu do kvalifikačního podzimu docela jasné kontury.

Foto: Michaela Říhová, Právo

Trenér fotbalové reprezentace Ivan Hašek na tiskové konferenci v Bratislavě

Článek

„Proto jsme přijeli vyhrát, abychom i v dalších zápasech o světový šampionát mohli hrát,“ netajil kouč národního mužstva Ivan Hašek, že o ničem jiném než o vítězství nad Slováky neuvažuje.

Pytlík s hrachem, který dostal na štiřínském zámku trenér české reprezentace před cestou na Bratislavy, doputoval až k Dunaji. Samozřejmě s Haškem, aby mu připomněl, jak si se Slováky v sobotním večeru na Tehelném poli poradit. Když totiž podle pověsti chtěli lapit odbojného Jánošíka, právě hrách mu nasypali pod nohy. Teď bude na Haškovi, aby totéž provedl slovenským fotbalistům.

Vařit se bude až po zápase

„Proto jsem pytlík svěřil vedoucímu mužstva Slávovi Dudlovi a doufám, že ho s hráči nesnědli. Uvaříme si ho až po zápase,“ přiznával trenér, že možná i v legendě o Janošíkovi před zápase inspiraci hledá. Jestli je ale tomu tak doopravdy, to samozřejmě neprozradil. „Slováci vedou skupinu a jsou favority. My ale prostě musíme být lepší než oni,“ tvrdil bez uzardění.

„Diplomatické řečičky, v nichž jeden vychvaluje druhého. My vyhrát chceme, Češi vyhrát musí, to je celé,“ usmíval se nad Haškovými chvalozpěvy slovenský kouč Vladimír Weiss.

Mlžení v obou táborech

Čtyřiadvacet hodin před zápasem roku se mlžilo v obou táborech. Logicky, protože ani Hašek, ani Weiss nechtěli, aby mu kolega viděl do karet. Takže třeba sestavy? „Mám o ní jasno, ale řeknu jen jedno jméno - chytat bude Čech, který povede mužstvo i jako kapitán,“ pravil s šalamounským úsměvem ve tváři Hašek. „Ale to přece záleží na počasí a terénu, jaký v sobotu večer bude. Pokud bude pršet jako v pátek, mám nachystanou sestavu na mokro, když bude pěkně, vsadím na suchou variantu,“ reagoval Weiss.

Rosický trénuje stejně, jako dvacet dalších

A třeba situace kolem Rosického?  „Všichni moji svěřenci absolvovali trénink naplno a bez úlev. Rosického nevyjímaje. Je ve stejné situaci, jako dvacet dalších hráčů, ale až v sobotu uvidíme a rozhodneme, zda a kdy nastoupí,“ ani mrknutím oka, natož intonací hlasu Hašek nenaznačil, jak na tom legionář z Arsenalu po téměř dvouleté reprezentační absenci je.

„Ale český tým, to přece není jen Rosický. Je to vyvážené mužstvo, které má za sebou spoustu těžkých zápasů a jeho současné postavení v kvalifikační skupině neodpovídá jeho kvalitám. Navíc je určitě mnohem silnější než na jaře v Praze, kde jsme ho porazili,“ nenechal se vyvést z míry Weiss. „A Rosický je navíc fotbalistou, který nemusí dva roky kopat a když nastoupí, bude nejlepší na place,“ přisadil si.

Karhan bude chybět, přiznal Weiss

Na rozdíl od Haška ovšem trenér slovenského týmu jedno tajemství ze svého tábora přece jen vyzradil. Zraněný legionář Karhan se v sestavě určitě neobjeví.

„Věřil jsem, že se dá do kupy. Ještě v pátek to při tréninku zkoušel, ale nejde to. Jeho absence je pro nás stejnou ztrátou, jako pro Čechy nepřítomnost Poláka,“ připustil, že se mu plány přece jen zkomplikovaly.

Pro Čechy finále, pro Slováky jen šance

Zatímco česká reprezentace v sobotním večeru vyhrát musí, Slováky podobná povinnost nesvazuje. Pro Weissův výběr určitě výhoda! „Pro Čechy představuje tento zápas finále, pro nás šanci pomoci si o něco víc na cestě za šampionátem. Proto musíme eliminovat silné stránky soupeře, dát si pozor na jeho standardní situace, nedopouštět se laciných faulů a prosadit se rychlostí. Prostě hrát podobně, jako v dubnu v Praze,“ rozpovídal se domácí kouč, co do svých svěřenců hustí.

„O slovenské sestavě představu máme, o naší víceméně také. A protože máme méně bodů než soupeř, musíme hrát ofenzivně, abychom byli nebezpeční. Prostě na vítězství,“ nemínil Hašek ani slovem naznačit, jaký fotbalový hrách hodlá Slovákům v sobotním večeru pod nohy nasypat.

Reklama