Hlavní obsah

Kouč Slováků Weiss: Rosický může být nejlepší na hřišti, i když dva roky nehrál

Pavel Dosadil, Zdeněk Pavlis (Bratislava)Sport.cz

Na lavičku soupeře usedne jeho kamarád z éry společného československého mužstva Ivan Hašek, ale sentiment půjde nekompromisně stranou. Trenér slovenské fotbalové reprezentace Vladimír Weiss si moc dobře uvědomuje, že vítězství nad Čechy může být klíčovým krokem k postupu na mistrovství světa. A to ještě žádný jeho předchůdce nesvedl...

Foto: Michaela Říhová, Právo

Trenér slovenské fotbalové reprezentace Vladimír Weiss

Článek

Čeká vás důležitý krok na cestě do Jihoafrické republiky. Věříte si?

Nálada v mužstvu je dobrá. Jsme plni očekávání, každý se těší. Víme, s kým hrajeme. Češi jsou top-tým, jejich výsledky ve skupině neodpovídají kvalitě kádru, který mají.

Váš protějšek Ivan Hašek tvrdí, že Slovensko je favoritem. Souhlasíte?

Oba soupeři se před zápasem přechválili. Je to samozřejmě diplomacie z naší i z české strany. Favorit není, podle mě to je zápas na trojtip. Prognózy provázejí samá kdyby, až na hřišti se ukáže.

Češi na vás povolali Rosického. Očekáváte, že by po tak dlouhém zranění mohl naskočit rovnou do základní sestavy soupeře?

Ivan správně řekl, že český tým není jen Rosický. Je to vyvážené mužstvo v každé řadě zkušené. Měli jste výbornou generaci, která skončila, ale teď se vrátili Koller i Rosický. Tomáš je hráč, který nemusí hrát dva roky, ale pak naskočí a může být nejlepší na hřišti... Myslím si, že od začátku asi hrát nebude, ale počítám s tím, že v průběhu zápasu na trávník přijde.

Co bude z pohledu slovenského týmu v derby nejdůležitější?

Eliminovat přednosti českého mužstva a prosadit se svojí rychlostí. Máme řadu výborně rychlostně vybavených hráčů, Češi zase budou mít výškovou převahu a nebezpečné standardky. Chceme hrát to svoje jako v Praze a uspět.

V Bratislavě začalo pršet, terén může být hodně těžký. Ovlivňuje to nějak vaši strategii?

Přiznám se, že se chystám na dvě varianty. Na suché hřiště i na případ, že bude pršet dál a terén bude těžký. Nemáme až takový výběr, abych čaroval, ale v hlavě opravdu mám dvě rozdílné sestavy.

Českou sestavu máte v hlavě také?

Myslím, že je vcelku čitelná. Vaše opory hrát budou, nějaké otazníky jsou zřejmě na stoperském postu. Tuším, že Ivan vytáhne to nejzkušenější. Myslím, že českou sestavu trefím víceméně celou, stejně jako Ivan tu naši.

Jsou teď Češi silnější než v dubnu při prvním vzájemném duelu?

Určitě.

Oznámil jste, že pro zranění nenastoupí zkušený Karhan. Jak velká je to pro vás ztráta?

Asi stejná jako pro vás Polák. Jsou to dva lídři v centrální oblasti hřiště. V Karhanův start jsem věřil až do pátku, teď doufám, že nám pomůže alespoň ve středu v Severním Irsku.

Češi dostali na vás, Janošíky, pro štěstí hrách, aby vám ho nasypali pod nohy. Co vy na to?

Uvidíme, záležet bude na jejich výkonu. Každopádně čekám výborný zápas. Pro Čechy je to finále, pro nás šance ještě více si přiblížit postup na šampionát.

Vaše reprezentace ještě nikdy od rozpadu federace neměla takovou šanci na postup na mistrovství světa. Máte problémy zkrotit euforii, která na Slovensku panuje?

Těžko říci, zda u nás nějaká euforie je... Ale cítím, že normální lidé nám fandí a jsou na reprezentaci hrdí. A věřím, že v sobotu večer zavládne na stadiónu tak skvělá atmosféra, jaká na Slovensku na fotbale ještě nebyla. Učím hráče, aby si vážili každého protivníka. A zvlášť českého.

Je pro vás těžké nominovat do tak důležitého zápasu svého syna?

Problém mi to nedělá. Je tady kvůli fotbalu, ne kvůli tomu, že je to můj syn. A deštivé počasí mu vyhovuje...

Reklama

Související témata: