Hlavní obsah

I bod nám dává šanci o Afriku ještě bojovat, kvitoval Hašek po remíze na Slovensku

S nadhledem přijal trenér české fotbalové reprezentace sobotní remízu se Slovenskem. A také s vírou, že bod získaný u Dunaje ještě dává národnímu mužstvu v kvalifikačních bojích o postup na světový šampionát do Afriky jistou naději. Zvláště, když je třetí skupina tak vyrovnaná. „Když získáme ve třech zbývajících utkáních devět bodů, šance existuje a my se jí proto musíme držet,“ pravil po nerozhodném výsledku uhraném u Dunaje kouč národního mužstva Ivan Hašek.

Foto: Michaela Říhová, Právo

Trenér fotbalové reprezentace Ivan Hašek během zápasu na Slovensku

Článek

Kouč slovenské reprezentace Vladimír Weiss přiznal, že jste ho některými tahy překvapil. Stoperskou dvojicí Sivok - Kadlec tedy docela určitě...

Přípravný zápas s Belgií odehráli solidně, takže jsme na ně vsadili. Oba kluci vypadají velice dobře a jde tudíž o stoperskou dvojici, která je příslibem do budoucna.Na Kadlecovi třeba nebylo vůbec vidět, že hraje na nezvyklém postu. A hlavně - ve stoperské dvojici v Bratislavě problém nebyl, neboť chybu neudělal.

Nečekaným tahem bylo i to, že jste se nakonec rozhodl ke hře s jediným útočníkem. To jste opravdu neuvažoval o útočném tandemu Koller - Baroš, který by na Slováky vyrukoval od začátku?

Uvažovali, ale protože jsme chtěli kombinovat, hrát víc po zemi a po stranách, zvolili jsme variantu jen s Kollerem.

Možná to ale přece jen chtělo víc riskovat a vsadit od začátku na ofenzivnější pojetí...

V dnešním fotbale ale přece nerozhoduje, kolik klasických útočníků v sestavě figuruje, ale jak je mužstvo aktivní, A my si zpočátku aktivně počínali, takže to vypadalo, jako bychom hráli se čtyřmi, pěti útočníky.Jenže postupně se hra vyrovnávala, protože jsme už tolik aktivní nebyli a při přebírání míčů se už tolik důsledně nepočínali. Až střídání přineslo zase oživení.

Tah s Pudilem vám také docela vyšel...

Typologicky se nám do mužstva hodil, protože jde okamžitě do sprintu a dlouhého náběhu. Úkol splnil, neboť gól dal.

Zato s Rosickým, kterého jste poslal nakonec na tribunu, jste doslova šokoval. Fotbalový národ a Weisse tuplem, neboť ten přiznal, že ještě cestou na stadion počítal s tím, že Rosický hrát bude...

Po dlouhé době, kdy nehrál, jsme nechtěli riskovat, protože stoprocentně v pořádku ještě nebyl. Jeho stav se však den ode dne lepší, takže existuje šance, že ve středu v Uherském Hradišti proti San Marinu nastoupí.

Tomáš Rosický během zápasu na Slovenskufoto: Právo/Michaela Říhová

Zatímco vy jste svými tahy slovenského kouče překvapil, soupeřova sestava se vám zdála údajně čitelná. Nebo se snad našlo něco, čím vás zaskočil?

Slováci mají v kádru rychlostně dobře vybavené hráče, kteří to umí v soubojích jeden na jednoho, takže ofenzivní sestavu jsme čekali. byla ale ještě trochu rychlejší, než jsme předpokládali. To proto, že z ní vypadl Karhan.

Neříkejte, že vás Weiss nepřekvapil tím, že od začátku nasadil svého syna, který patřil na hřišti k nejlepším...

Nejlepší byl už v přípravě na Islandu, kterou jsme sledovali. I proto se dalo předpokládat, že nastoupí a my ho proto mezi vytipovanými hráči slovenské základní jedenáctky měli.

Takže žádné překvapení, žádný tah, jímž byste se cítil zaskočen, přesto váš tým uhrál na Slovensku jen remízu...

Začali jsme dobře, měli velkou převahu, ale bohužel jsme nedali gól. Naopak po dvou chybách jsme dvakrát inkasovali. Možná jsme byli nakonec k vítězství o krůček blíž, i když chvílemi byla naše hra kostrbatá a málo pohledná. Bojovnost, snahu, vůli po vítězství však hráčům vytknout nemohu.

Plašilovi ale určitě vytknete zcela zbytečný faul na Zabavníka, po němž přišla penalta, která rozlet vašeho mužstva zase zbrzdila...

Chválit ho samozřejmě nebudu, protože jsme věděli, že v šestnáctce nesmí dojít k žádnému kontaktu. Možná v tom byl reflex, ale jakmile soupeře zatáhne nebo podrží, je jasné, že ten se skácí a přijde penalta. Dostali jsme z ní druhý gól a museli zase dohánět skóre.

Nakonec jste ho proti soupeři oslabenému o vyloučeného Hamšíka dohnali, v závěrečných deseti minutách jste si už ale šanci nevytvořili, ba dokonce ani pořádný centr do šestnáctky neposlali...

Proti Slovákům hrajícím o deseti jsme měli útočit po stranách a skutečně posílat centry do šestnáctky. Aktivita nám nechyběla, kvalita však scházela.

Marek Jankulovski po utkání na Slovenskufoto: Právo/Michaela Říhová

Takže jste se museli nakonec smířit s bodem...

I bod dává šanci bojovat o postup. Všechno se bude počítat až na konci skupiny a my proto musíme hrát a bodovat tak, abychom skončili do druhého místa znamenajícího účast v baráži. Slováci mají naproti tomu  k vítězství ve skupině nakročeno nejvíc. Jejich výkony tomu ostatně odpovídají.

Co tedy zisk jednoho a ztráta dvou bodů znamená pro další vývoj situace ve skupině? Jak daleko je v tuto chvíli pro český tým šampionát v Africe?

Pořád hodně daleko. Když ale získáme ve třech zbývajících utkáních devět bodů, šance existuje. Proto musíme už ve středu proti San Marinu nastřílet co nejvíce branek, protože každý gól se bude počítat.

Proto dost překvapuje, že mužstvo opustil Koller tvrdící, že na reprezentaci už nemá a nebude proto zabírat místo mladším. Právě on mohl trpaslíka ze San Marina pomoci rozstřílet...

Má svou hlavu, je dospělý, takže já ho přemlouvat nebudu. A lámat  tuplem ne, protože má dva metry. Každopádně jsem ale rád, že na zápas se Slovenskem přijel, na hřišti se snažil a bojoval.

Reklama

Související témata: