Hlavní obsah

Trenér Slováků Weiss: Syn je velký hračička

Kouč slovenské fotbalové reprezentace Vladimír Weiss byl po sobotním kvalifikačním utkání s Českem s remízou 2:2 vcelku spokojený. „Mohli jsme vyhrát, i prohrát,“ přiznal a tím, že jeho tým má k postupu stále ještě daleko. A zmínil se také o svém devatenáctiletém synovi Vladimírovi, který patřil k nejlepším hráčům jeho výběru...

Foto: Michaela Říhová, Právo

Trenér slovenské fotbalové reprezentace Vladimír Weiss

Článek

Jak jste spokojený s remízou s Českem?

Je zasloužená a spravedlivá. Mohli jsme zápas vyhrát, v což jsem věřil po proměněné penaltě, ale i prohrát. Toho jsem se bál po vyloučení Hamšíka, kdy nás Češi dostali pod velký tlak. My jsme bod vydřeli obrovskou vůlí.

Co vám tento zápas ukázal?

Krásu fotbalu. Bylo to výborné utkání ve skvělé atmosféře a stejný podíl na něm mají oba týmy. Ukázala se síla českého týmu i naše velké zbraně, kterými jsou rychlost a přechod do útoku. Bohužel jsme udělali dvě chyby a Češi je potrestali. Zejména v první půli byli lepší, ale několikrát nás podržel brankář Mucha.

Přiblížili jste se hodně postupu na mistrovství světa?

V tom jsem opatrný. Kdybychom vyhráli, řekl bych ano. Při naší remíze a nerozhodném výsledku Polska se Severním Irskem je to všechno ještě otevřené. Bylo by hezké, kdybychom nakonec postoupili společně s Českem. Navzájem si můžeme pomoci tím, že budeme ostatním soupeřům brát body.

Zaskočil vás složením základní sestavy váš český kolega Ivan Hašek?

Ani ne, byli jsme připravení na různé varianty. Ale nečekal jsem, že Rosický půjde na tribunu. Škoda, že není zdravý, protože to je fotbalista, který svojí hrou rozdává divákům radost a je platný i na třicet minut, v nichž může rozhodnout zápas. Čekal jsem také, že v útoku budou Koller s Barošem. Ve stoperské dvojici jsem předpokládal Rozehnala s Hubníkem nebo Jiránkem, ale Sivok s Kadlecem hráli velmi dobře. Nepočítal jsem ani s Pudilem ve středové řadě.

Kollera jste uhlídali, už není tak nebezpečný?

Pořád je to výjimečný útočník, Golem, který se špatně brání, ale Škrtel s Ďuricou ho uskákali.

Váš syn Vlado patřil k nejlepším, souhlasíte?

No... odvedl dobrou práci. O jeho zařazení do sestavy jsem se rozhodl ve čtvrtek. Věděl jsem, že jdu do rizika, ale podstoupil jsem ho. S jeho výkonem jsem byl spokojený, ale má hodně rád míč. Někdy ho drží příliš dlouho na úkor přihrávky. Fotbal hrát umí. Když na sobě bude dál tvrdě pracovat a bude hrát pro tým, vyroste z něho kvalitní fotbalista. Zatím je syn Vlado velký hračička, ale má za sebou dva kvalitní zápasy v reprezentaci. Ten sobotní byl samozřejmě mnohem důležitější, než příprava na Islandu.

Bude vám hodně chybět vyloučený Hamšík v Severním Irsku?

Bude, to je bez debat. To se nemělo stát, podlehl emocím po proměněné penaltě, která nás znovu dostala do vedení. Ale musíme ho nahradit. Uvidíme, zda bude k dispozici Karhan, který má výron v kotníku.

Vpředu jste prohodil pozice Šestáka a Hološka, vyplatilo se to?

Hološkovi to víc sedí vprostředku, což potvrdil. Když byl na kraji, měl vytvářet tlak na Grygeru, což dokázal. Ještě víc jsme měli využívat Šestáka, na kterého bohužel některé míče neprošli, ale úkol splnil, dal gól. Obrovský kus práce odvedl pro mužstvo Vittek. Ofenziva je v pořádku, ale chybějí nám obránci. Musíme si s tím nějak poradit už do středy, kdy hrajeme veledůležitý zápas v Severním Irsku.

Reklama

Související témata: