Hlavní obsah

Haškovi by ani křižování nepomohlo, protože narozeniny stejně neutajil

KROMĚŘÍŽ

Málem by se i pokřižoval. Nikoli snad proto, že by byl věřící a už vůbec ne proto, že vstupoval do staré klášterní kaple. To se trenér české fotbalové reprezentace Ivan Hašek až k smrti ulekl, že se nakonec přece jen prolákne, že den po kvalifikační bitvě na Slovensku slaví šestačtyřicáté narozeniny.

Foto: Jan Beránek, ČTK

Trenér fotbalové reprezentace Ivan Hašek (uprostřed) samozřejmě ani před svými asistenty a poradci nedělní narozeniny neutajil.

Článek

„Pst, doufám že to vůbec nikdo neví,“ málem žadonil v azylu kroměřížského hotelu Octárna, kam se cestou z Bratislavy k dalšímu dílu podzimní kvalifikace v Uherském Hradišti s národním týmem uchýlil.

Křižování by mu ale stejně nepomohlo, protože hráči o koučových narozeninách samozřejmě věděli. Vedení kroměřížského hotelu, který býval původně klášterem a v jehož zahradě proto i kaple sloužící k setkáním s fotbalisty a trenéry zůstala, pochopitelně také.

Gratulace a dort až při večeři

Proto se u večeře zpívalo, gratulovalo a Hašek k šestačtyřicetinám i tradiční dort samozřejmě dostal. Na slavení však čas nebyl, protože sobotní kvalifikační duel na Slovensku měli všichni až příliš v živé paměti.

U večeře, při odpoledním tréninku na trávníku místní Slavie, na který se přišla podívat tisícovka natěšených fanoušků, zrovna tak.

Rosický zůstal a do Londýna neletěl

Ti, co v sobotu u Dunaje hráli, dostali samozřejmě úlevy, ti, co seděli na lavičce anebo dokonce na tribuně pak pochopitelně makali naplno. Rosický mezi nimi... Zatímco zhrzený Koller opustil mužstvo hned v Bratislavě, avizovaný odjezd legionáře z Arsenalu se nekonal.

„Mluvil jsem s trenérem Wengerem před naším zápasem i po něm a dohodli se, že Tomáš zůstane. Je tady o něho perfektně postaráno, dostává se mu veškeré péče fyzioterapeutů, protože hotelový areál je skutečně perfektní a garantuje veškerou potřebnou péči, trénuje s námi,“ vyvracel kouč Hašek zvěsti, že Rosický už je na cestě do Londýna.

Postavit Tomáše, když se hrálo na krev?!

Rosický skutečně trénoval. Naplno. Bylo tudíž moudré, že ho v Bratislavě poslal trenér na tribunu? Neměl ho nechat alespoň na lavičce a poslat ho na plac, když dostal Hamšík červenou a Slováci dohrávali jen v deseti?!

„Postavit ho po dvou letech do tak ostrého a agresivně vedeného zápasu hraného na krev?  Do takového rizika jsme jít nemohli! Proto jsme vůbec nepřemýšleli, že by zůstal třeba jen na lávce. Ostatně, při početní převaze v poslední čtvrthodině by bylo riziko ještě větší a my navíc chtěli hrát hlavně po stranách, kde měli útočit i Jankulovski s Grygerou a posílat centry do vápna,“ odmítal před tréninkem i po něm Hašek názor, že bylo chybou Rosického schopností alespoň v závěru nevyužít.

„Třeba ho v Uherském Hradišti využijeme. Den ode dne je jeho zdravotní stav lepší,“ živil naději v sobě, hráčích i fanoušcích obrovsky vděčných, že reprezentanty vidí na vlastní oči.

Jeden dárek už si vybral

Hašek to pochopitelně vnímal a cítil. Šlo mu o to získat zpátky ztracenou důvěru fanoušků v reprezentaci, což se v Bratislavě povedlo. Bojovností, vůlí, touhou hráčů po vítězství určitě. Teď půjde o to ji ve středu v Uherském Hradišti proti San Marinu ještě umocnit. Nastřílet trpaslíkovi z Apeninského poloostrova co nejvíce gólů a pořádně si vylepšit skóre, které může hrát v konečných účtech skupiny rozhodující roli.

„Proto jsme zvolili Uherské Hradiště a tamní stadión. Vyloženě fotbalový, kde je radost hrát, kde nám budou lidé fandit a poženou nás za vítězstvím a góly,“ netajil Hašek, že jeden z dárků k nedělním narozeninám si vybral dopředu. Báječný stadión a lidi na Slovácku!

Reklama

Související témata: