Hlavní obsah

Strýcu, my zabereme, sliboval Baroš při korzování Kroměříží

KROMĚŘÍŽ

Takovou idylu si fotbalisté už dlouho nevychutnávali. A podobný zájem už tuplem ne, protože jakmile v pondělním odpoledni vyšli ve skupinkách za neprostupné zdi kroměřížského kláštera proměněného v luxusní hotel, stávali se centrem pozornosti. „Milanu, dobrej gól. Ale mančaft nemáte tak dobrej, abysta se do tej Afriky dostali,“ halasil postarší fanoušek z okénka omláceného favorita na Milana Baroše. „Ale máme, strýcu. A zabereme,“ ujišťoval ho legionář z Turecka, jenž v Bratislavě zachraňoval bod.

Foto: Jan Tauber

Trenér fotbalové reprezentace Ivan Hašek oslavil v neděli 46. narozeniny, v pondělí už vymýšlel sestavu a taktiku na San Marino.

Článek

Korzovali ulicemi a náměstími starobylé Kroměříže a tentokrát jim nevadilo, že na každém kroku je lidé zastavují, fotí se s nimi, tahají je do krámů, aby se jim zvěčnili na zdi nad kasou.

Milan Baroš rozdával v ulicích Kroměříže ochotně autogramy.foto: ČTK/Stanislav Zbyněk

„Proč ne?“ pokrčil rameny Milan Baroš, když ze sběrny sázkové kanceláře vyběhla dívka s prosbou, zda by jim někdo z hráčů nemohl nechat uvnitř autogram. A tak zatímco Svěrkoš, Kováč a Pudil vyčkávali na chodníku, střelec vyrovnávacího gólu v sobotním bratrovražedném duelu na Slovensku vysekával uvnitř podpisy, protože u jednoho autogramu samozřejmě nezůstalo.

Hübschman: Když bude syn chytrý, fotbalista z něho nebude

„Opravdu krásné město. A ten zájem lidí, to je ohromné. Věří nám, fandí nám a už pro ně musíme o postup na světový šampionát bojovat až do poslední minuty,“ žasnul Tomáš Hübschman, který o odpolední korzování městem přišel, neboť stejně jako Petr Čech odpovídal ve staré klášterní kapli v hotelovém areálu při chatu na otázky čtenářů Sport.cz.

Mnohá zajímavá témata se probírala, jeho dlouhá absence v národním mužstvu na přetřes přišla, o mistrovství světa v Africe i příštím evropském šampionátu, který se bude konat na Ukrajině, kde legionář z Doněcku působí, se povídalo. Dokonce i klučičí boom, který současný nároďák zažívá, na přetřes přišel. Hübschmanův syn Tomáš, Čechův Damian, Barošův Patrik.

„Pokud bude syn chytrý, fotbalista z něho nebude. A já ho k balónu rozhodně strkat nebudu,“ rozesmál čerstvý otec Hübschman auditorium i u sousedního stolu sedícího Petra Čecha. „Nejdůležitější ze všeho je, aby naši potomci byli zdraví,“ notoval si s Hübschmanem Čech, stejně jako třeba Milan Baroš.

Hráči korzovali, Hašek vymýšlel a zkoušel

Zatímco fotbalisté korzovali ulicemi, trenér Ivan Hašek měl po neděleních oslavách šestačtyřicátých narozenin jiné starosti. Se svými asistenty a poradci promýšlel a při odpoledním tréninku na stadiónu kroměřížské Slavie zkoušel tu nejlepší sestavu na středeční duel se San Marinem.

Trenér fotbalové reprezentace Ivan Hašek oslavuje 46. narozeniny.foto: Jan Tauber

„Co je to ofenzivní sestava? To přece není o tom, zda jsou na papíru napsaní dva klasičtí útočníci, ale v jakém rozestavení se hraje a jak ti ze středové řady doplňují útok! Vezměte Barcelonu - hraje s jedním, nebo se třemi útočníky?“ odrážel útoky, že na trpaslíka musí ve středu postavit alespoň dva hráče z trojice Baroš, Necid, Svěrkoš. „Vždyť i v Bratislavě jsme měli na place Štajnera, který je útočníkem a Pudila, jenž hrál vlastně levé křídlo, takže ofenzivně jsme byli naladěni dost. Jen praktická realizace byla trochu jiná, ale ke Slovensku už se nemá smysl vracet,“ pravil před pondělním tréninkem, na němž bylo i přes symbolické dvacetikorunové vstupné zase plno.

Sestava se rodí z dišputací

Jenže dotazů a naléhání bylo i na Haškův vkus až moc, takže nakonec připustil, že se dvěma útočníky na San Marino vyrukuje. Každý gól může totiž v konečných účtech skupiny rozhodovat, čehož si je trenér moc dobře vědom. I proto sestavu přeskupí a útočně naladí.

„To nedělám jen já, ba ani Karel Brückner, sestava se rodí z dišputací a konzultací nás všech. Haška, Brücknera, Bílka, Klusáčka,“ už se zase usmíval nad dotazem, kdo dává jedenáctku dohromady. Ale dost možná, že úsměv pramenil i z toho, že Kadlec, Sivok, Plašil a Jarolím, kteří si přivezli od Dunaje menší šrámy, by měli být do středy v pořádku a on s nimi může počítat, neboť poslední slovo má pochopitelně šéf českého fotbalu a reprezentační trenér Hašek v jedné osobě.

Reklama

Související témata: