Hlavní obsah

David Jarolím říká: Padl bych jako Zabavník

Fotbalista dvou tváří, to je David Jarolím (30). V Hamburku je kapitánem a hvězdou týmu, který momentálně vede německou bundesligu, v reprezentaci zůstává hluboko ve svém klubovém stínu a je terčem kritiky. Pomalý, přihrává jen do stran... On sám se sice tak kriticky nevidí, ale přiznává, že v dresu národního mužstva to není to pravé ořechové...

Foto: Michaela Říhová, Právo

Slovenský fotbalista Vladimír Weiss mladší v souboji s Davidem Jarolímem

Článek

Po utkání se Slovenskem jste byl opět kritizován, že váš výkon nebyl takový, jaké podáváte v dresu Hamburku, zkrátka, že v reprezentaci tak platný nejste. Jak to snášíte?

Příjemné to není. Je pravda, že jsem se nedostával do tolika nebezpečných situací a dával jsem přihrávky do stran. Vždycky jdu do zápasu se snahou ukázat to nejlepší. Někdy se to daří lépe, jindy hůře. Já svůj výkon ale tak tragicky nevidím.

Neštve vás neustále srovnávání vašich výkonů v klubu a reprezentaci?

Už jsem si na to zvykl. Vím, že v Bratislavě to mohlo být z mojí strany o něco lepší.

Neříkejte, že vás to ani trochu neštve...

Štve, neštve... Nemá smysl se tím trápit, to by bylo ještě horší. Prostě si tu kritiku nepřipouštím. Každý zápas je jiný a já do každého dávám maximum. Nejde o mne, ale o výsledky a já se opravdu snažím podat co nejlepší výkon, aby byly také co nejlepší. Přiznám, že z Hamburku přijíždím na srazy s lepší náladou, než s jakou se pak z reprezentace vracím. Velmi si ale vážím důvěry trenérů, že mne povolávají a dávají mi šanci. Snažím se je nezklamat.

Není problém v tom, že v Hamburku hrajete jiným systémem?

V Hamburku máme svůj systém, který funguje svým způsobem automaticky. Ale moje úkoly v reprezentaci a klubu nejsou nijak diametrálně rozdílné.

V utkání se San Marinem musíte nastřílet co nejvíc gólů. Dokážete se v duelu s podceňovaným fotbalovým trpaslíkem plně koncentrovat, abyste ho rozstříleli?

Jsme profesionálové, takže se musíme umět zkoncentrovat, jako by šlo o klíčový zápas se silným soupeřem. Musíme se umět udržet v tom správném napětí, hrát na maximum a nic nesmíme podcenit. Všichni víme, o co jde, že skóre je velice důležité a musíme San Marinu nastřílet co nejvíc branek. V žádném případě to ale nesmí být hurá systém, naopak to bude vyžadovat disciplinovanost a dodržování stanovené taktiky. Ale kolik těch gólů dáme, to říkat nebudu, to se před zápasem nesluší. Pořád máme respekt k soupeři, ať je na tom papírově jakkoliv.

Ale San Marino je trpaslík tak pro přípravu, a v takových zápasech se nehraje naplno. Nehrozí něco podobného?

Jak už jsem řekl, základem je maximální koncentrace a nepodcenění soupeře. Rozhodně ten zápas nesmíme a ani nevezmeme jako přípravu. To nám mohou fanoušci věřit.

V Liberci jste nastříleli v kvalifikaci o postup na světový šampionát v Německu tomuto soupeři sedm branek. Lze to zopakovat nebo ještě lépe překonat, když Poláci dali San Marinu deset gólů?

Jsem o tom přesvědčený. Důležité bude dát brzy první gól, pak se brankostroj snáze rozběhne. Ideální by bylo, začít jako v Bratislavě. Jen ty dvě krásné střely v první desetiminutovce, které nám Mucha zázračně chytil, musí skončit v síti.

Stadión v Uherském Hradišti je ryze fotbalový, bude plno, mohou být i v takovém utkání diváci dvanáctým hráčem?

Určitě a my na ně spoléháme. Chceme je potěšit výsledkem, góly i hrou. Určitě je lepší, když se takový zápas hraje na menším, ale vyprodaném stadiónu, než na poloprázdném velkém. Atmosféra je mnohem fotbalovější.

Nebude na škodu, že jste tam před zápasem netrénovali?

Nebude, protože ten stadión známe. Ve fotbale není nic divného, že se před zápasem netrénuje na stadiónu, kde se pak hraje zápas. Praktikují to některé reprezentace a hodně klubů. Pro nás bylo lepší, připravovat se v klidu v Kroměříži, kde jsou perfektní podmínky, než jezdit pětačtyřicet minut do Hradiště a stejně dlouho zpátky.

Fanoušky hodně popudila zbytečná penalta, kterou zavinil stažením soupeře Jaroslav Plašil, jak s odstupem času vnímáte tuto situaci?

I to se ve fotbale stává. Zabavník to udělal hodně chytře. Jakmile na něj sáhl, hned padal k zemi. Je to logické, na jeho místě by stejně reagoval asi každý. Sudí to mohl i nemusel pískat. Byl ale blízko. Možná z jeho úhlu pohledu to byla jasná penalta, proto ji nařídil. Na mne bylo v bundeslize už hodně podobných penalt. Prostě si o tu situaci pohybem řeknete. Udělal bych to samé. Bránící hráč má jen dvě možnosti. Buď se vás pokusí zastavit, nebo od něj musí dát pryč nohy i ruce a čekat, jak to dopadne. Ale to pak vypadá hloupě, že nic neudělal, kdyby z toho byl gól. Teď už nemá smysl spekulovat, jestli by dal Zabavník branku nebo ne, když proti němu vystupovali dva naši obránci. Stalo se, nemá smysl se k tomu vracet.

Jak takovou chybu nese samotný hráč?

Také jsem něco podobného zažil. Není to příjemné, ale Jarda je zkušený fotbalista, on se s tím už srovnal. I ve fotbale se stávají horší věci.

Už jste se jako tým vyrovnali s bratislavskou remízou?

Nemá smysl se v tom babrat. Dalo se tam vyhrát, ale... Už je to minulost. Pořád žijeme a musíme se dívat a koncentrovat na zápasy, které nás čekají.

Náhlý odjezd Jana Kollera už jste také vstřebali?

Co nám zbývalo... Je to škoda, aby takhle skončil tak velký hráč, který toho tolik udělal pro českou reprezentaci. Jenže on se tak rozhodl, podle mne hodně unáhleně. Mohl tu být a skončit třeba po zápase se San Marinem a ještě se loučit nějakým gólem. To by bylo důstojnější. Faktem je, že my jsme mu vpředu moc nepomohli. San Marino ale zvládneme i bez Honzy.

Máte spočítanou situaci ve skupině?

Přehled mám, vím, kdo s kým hraje, i to, že musíme třikrát vyhrát. Vím i to, že nemáme situaci ve svých rukou a potřebujeme klopýtnutí Slovinců. S možností ještě jedné remízy nekalkuluji. Naše situace je těžká, ale s trochou štěstí se dá zvládnout. Jsem přesvědčen, že to dokážeme.

Reklama

Související témata: