Hlavní obsah

Prodavač keramiky, učitel či třeba majitel pláže mají vzdorovat milionářům z Chelsea, AC Milán a spol.

UHERSKÉ HRADIŠTĚ

Přijeli reprezentovat, ale na středeční kvalifikační zápas s českým týmem si museli vzít dovolenou. Co jiného také fotbalistům San Marina zbývá, když jsou ryzími amatéry? Nějaké refundace pro hráče národního týmu v této malé třicetitisícové republice neznají, odměny za vítězství či získané body zásadně nevypisují. Proč také, když v celé své fotbalové historii vyhráli fotbaloví ochotníci ze San Marina jediný zápas - před pěti lety přátelák s Lichtenštejnskem!

Článek

V Uherském Hradišti  vyrukují  ve středu odpoledne proti milionářským hvězdám z Chelsea, Arsenalu, Hamburku, Bourdeaux, Anderlechtu či istanbulského Galatasarye nebo Besiktase. Prodavač keramiky, účetní, programátor, pomocník v nemocnici, pár studentů, ale třeba i majitel kousku mořské pláže v nedalekém Rimini, protože takové jsou profese a způsob obživy reprezentantů San Marina.

Na cestu do Čech si brali dovolenou

Někteří dostali od svých zaměstnavatelů před cestou do Čech neplacené volno, jiní si opravdu museli vzít dovolenou. „To si vůbec nedovedu představit,“ je vyveden z míry český mladík Tomáš Necid, když slyší, kdo bude proti němu v osmém díle kvalifikace o Afriku hrát. „Ale něco umět musejí, když kopou za nároďák,“ bere fotbalisty ze San Marina v ochranu Jiří Štajner.

Trenér si libuje, že dostává ve škole volno

„Profese našich reprezentantů jsou skutečně rozmanité. V národním mužstvu máme spoustu prodavačů v outletových obchodech, jichž je v San Marinu plno, rekordman v počtu reprezentačních startů Vannucci je majitelem fitness centra, trenér je učitelem a funkci u reprezentace má jen na poloviční úvazek. Zato dostává volno, když je s nároďákem,“ vykládá Elisa Feliciová, jedna ze dvou placených zaměstnankyň fotbalového svazu San Marina.

Je sice tiskovou mluvčí nároďáku, ale také svazovou sekretářkou, přitom prodává vstupenky a také hodně vzácné suvenýry - za pět euro odznak a za deset vlaječku fotbalového San Marina. „Máme v reprezentaci i jednoho opravdového profesionála. Andy Selva kope v Itálii za Hellas Veronu třetí ligu,“ chlubí se pyšně fotbalistou, který dal jediný gól San Marina v kvalifikaci. Vstřelil ho loni doma Slovákům...

„Je to hodně zvláštní potkat se v dnešním světě ještě s mužstvem, které hraje fotbal jenom pro zábavu a jehož hráči si na kvalifikaci vybírají dovolenou,“ žasne legionář ve službách AC Milán Marek Jankulovski.

Nápad, jemuž se trpaslíci ubránili

Svého času koloval Evropou nápad, aby se fotbaloví trpaslíci utkali před zahájením každé kvalifikace nejprve mezi sebou a jen nejsilnější z nich se objevil v lepším společenství. Silné národní týmy starého kontinentu podobný model vítaly, neboť jejich hráčům by ubylo zápasů, jež považují jen a jen za nutné zlo. I třeba někdejší trenér českého národního týmu Karel Brückner tuto myšlenku vehementně podporoval.

I gólové příděly jsou pro ně zážitkem

„Jenže tím byste naše hráče připravili o mimořádné zážitky, jež si ze zápasů s evropskými hvězdami navzdory vysokým přídělům odnášejí. A fotbalu v malých zemích, jako jsme my, byste tím už vůbec nepomohli,“ brání se podobným myšlenkám šestapadesátiletý trenér San Marina Giampaolo Mazza, napůl kouč a napůl učitel tělocviku.

Národního mužstva se ujal před jedenácti lety v roce 1998 a na lavičce zůstal navzdory tomu, že se svými svěřenci naposledy vyhrál před pěti lety. Ostatně, v kvalifikaci o Jižní Afriku jde jeho mužstvo od porážky k porážce a od přídělu k přídělu. Letos dostal od Slovinců pětigólovou nakládačku, od Slováků sedmigólovou a od Poláků dokonce desetigólovou!

U Blattera našli zastání

Světová fotbalová generalita v čele se Seppem Blatterem dává jemu i ostatním trpaslíkům za pravdu, takže se v dohledné době určitě nestane, aby zápasy brané jako nucené zlo, z evropského či světového fotbalového termínového kalendáře zmizely. „Pro rozvoj a budoucnost fotbalu v malých zemích jsou podobné zápasy strašně důležité a inspirují,“ tvrdí první muž FIFA a všichni fotbaloví trpaslíci mu nadšeně tleskají.

Reklama

Související témata: