Hlavní obsah

Češi, fanděte Nizozemcům, aby vám odklidili z cesty Skoty...

PRAHA

Jen si to představte. Ve středu 14. října skončí program základních skupin evropské části kvalifikace mistrovství světa 2010 a fanoušci národního týmu vyrazí na fotbal s kalkulačkou, aby po skončení zápasu se Severním Irskem zjistili, zda si Češi zahrají aspoň baráž... Nadsázka? Ale vůbec ne, za jisté konstelace v kvalifikaci holá realita!

Článek

Zkomplikovali si situaci víc než dost. Proto teď musejí čeští fotbalisté nejen porazit San Marino, Polsko i Severní Irsko, ale také počítat a sledovat, jak se vyvíjí situace v dalších skupinách. V postupové matematice jim hrozí jedna škodolibá varianta. Může se stát, že po třech výhrách se sice Češi posunou na druhé místo v konečné tabulce 3. skupiny, ale baráž si přesto nezahrají.

Zatímco devět vítězů skupin postoupí do Jihoafrické republiky přímo, osm týmů ze druhých míst s nejlepší bilancí dostane ještě možnost baráže o čtyři zbývající místenky na šampionát. A v tom je právě nebezpečí pro Haškův tým. Protože 9. skupinu hraje jen pět mužstev a ostatní skupiny šest, v 1. až 8. skupině se při vzájemném porovnání „druhých“ škrtnou výsledky s týmem na posledním místě. Kdo bude mít po této redukci nejhorší bilanci, bude mít smůlu, což zatím hrozí i Čechům.

Češi proti „druhým“
1.Rusko (4.)540111:312
2.Chorvatsko (6.)632110:711
3.Francie (7.)63218:711
4.Řecko (2.)63129:610
5.Irsko (8.)62406:410
6.Skotsko (9.)73136:1010
7.Bosna a Hercegovina (5.)530214:69
8.Maďarsko (1.)52125:47
9.Česká republika (3.)61325:66

Odečteme-li národnímu týmu výhru 3:0 v San Marinu a porovnáme jeho zisky s redukovanou bilancí mužstev, která jsou v dalších skupinách momentálně na druhém místě, zjistíme, že právě Češi jsou poslední a tudíž by jim druhé místo nebylo k ničemu...

Není však třeba ještě zoufat. Aby se reprezentace na druhé místo dostala, musíme předpokládat, že porazí Poláky i Iry. Pak by měla v redukované tabulce 12 bodů a to by mohlo na baráž stačit. Jistotu by jim mohl dát již středeční zápas 9. skupiny mezi Skotskem a na šampionát postupujícím Nizozemskem. Pro Skoty je to poslední zápas ve skupině a pokud nevyhrají, mohou v redukované tabulce získat maximálně 11 bodů. Češi by tedy měli fandit Nizozemcům, aby ve Skotsku alespoň remizovali. Pak by Čech, Rosický a spol. měli jistotu, že ziskem 12 bodů dostanou jednoho potřebného konkurenta pod sebe.

Matematik Štajner dobře ví, že Černý Petr nároďáku hrozí

Samotní hráči se takovým kalkulacím většinou nevěnují, přesto mezi sebou jednoho precizního matematika našli. „Teprve když ve středu Nizozemci vyhrají ve Skotsku, budeme mít všechno ve vlastních rukou. Anebo když u nich alespoň remizují. Proto fanděme Holanďanům,“ sype ze sebe Jiří Štajner. Proto si jako jeden z mála moc dobře uvědomuje, že druhé místo ještě samo o sobě baráž nezaručuje. „Může se stát, že na nás Černý Petr vyzbude, což by byl pech. Ale takový už je fotbalový život...“

Nutno dodat, že výše uvedená tabulka je zatím jen orientační. Zatímco Rusko, Francie a Irsko už hůř než na druhém místě zřejmě neskončí, Maďarsko, Řecko, Bosna a Hercegovina, Chorvatsko a Skotsko ještě budou muset druhou příčku tvrdě hájit. Na konečné porovnávání tak mohou dosáhnout i jiné týmy. V některých skupinách se navíc může změnit i obsazení poslední příčky, což by výpočet také mírně ovlivnilo.

Reklama