Hlavní obsah

I Wenger už ví, že na amatéry ze San Marina vyrukuje Hašek s Rosickým

KROMĚŘÍŽ

Bude to zápas o skóre, jenže trenér české fotbalové reprezentace nechce za nic na světě mluvit o tom, kolik gólů musí jeho svěřenci amatérům ze San Marina nasázet. A přitom dobře ví, že v osmém díle kvalifikace o Afriku musí branek nastřílet co nejvíc, aby si vylepšili skóre a v případě matematických kalkulací měli cestu ke druhé příčce ve skupině volnou. „Ale s tím přece nejde na plac jít,“ brání se třeba jen vyslovit, jaký příděl v soupeřově síti by ho uspokojil.

Foto: Michaela Říhová, Právo

Tomáš Rosický na tréninku fotbalové reprezentace

Článek
Fotogalerie

Slovinci nasázeli amatérům ze San Marina pětku, Slováci sedmičku, Poláci je obšťastnili dokonce desítkou, takže před středečním zápasem v Uherském Hradišti se spekuluje jen a jen o výši skóre. Logicky, protože česká reprezentace si ho potřebuje notně vylepšit, aby se v případě závěrečné bodové rovnosti se Slovinci prodrala na druhou příčku dávající naději na baráž.

I stadión by měl ke kanonádě pomoci

„Samozřejmě že budeme hrát útočně a ofenzivně, ale přece nejde jít do zápasu s plánem, kolik branek nastřílíme,“ odrážel Ivan Hašek otázky, zda seděl s kalkulačkou v ruce a propočítával všechny varianty. „To nedělá v mužstvu nikdo,“ přitakával trenérovi kapitán mužstva Petr Čech.

Ale že o skóre jde a půjde, to je Haškovi i hráčům nad slunce jasné. Ostatně, i proto padla volba na stadión v Uherském Hradišti, který bude vyprodaný a kde reprezentace najde skutečně fotbalové prostředí, jež jí může pomoci. Žádná atletická dráha, těsný kontakt s publikem, minimální prostoje a tudíž ubíhající čas při zakopnutých míčích či na trávníku se svíjejících hráčích soupeře.

"Své sehraje určitě i atmosféra, na kterou rovněž spoléháme. Proto musíme udělat všechno, abychom fanoušky uspokojili nejen počtem gólů, ale i předvedenou hrou, proto musí hráči odcházet ze hřiště s tím, že na něm nechali úplně všechno,“ pravil Hašek.

Na počtu nezáleží, na ofenzivě ano

Samozřejmě že má ale postupové kalkulace a varianty zmáknuté do puntíku, pochopitelně ví, že na skóre moc a moc záleží. „Jasně že budeme chtít dát co nejvíc gólů, proto i sestava bude laděná hodně ofenzivně. I proto v ní dojde v porovnání se Slovenskem ke změnám na více místech,“ nakonec přece jen připustil kouč české reprezentace.

Nad dotazem, zda tedy nasadí dva klasické útočníky, se však pousmál. „Mám tady čtyři, takže možná budou hrát všichni čtyři. Přece nezáleží, jak budou figurovat na papíru, ale jak budeme naplňovat ofenzivní záměry.“

Riziko pominulo, Rosický bude hrát

Hašek navíc nevyloučil, že po dvou letech se v reprezentační sestavě může konečně objevit Tomáš Rosický. „Normálně trénuje, což znamená, že svalové zranění je v pořádku a on je připravený nastoupit. Ostatně mluvil i s trenérem Arsenalu Wengerem,“ prozrazoval kouč a vůbec nepřipustil, že nasazovat legionáře z Arsenalu proti ochotníkům ze San Marina by bylo přílišným riskem.

„V každém zápase je to stejně, ať proti nám hrají profíci nebo amatéři. Takový už prostě fotbal je.“ Jen pro sebe si ovšem Hašek nechal, zda se Rosický objeví v základní sestavě, anebo ho pošle na trávník až v průběhu zápasu. „To nejdříve řeknu Tomášovi,“ smál se.

Zápas, který začíná v 17.20 a přímým přenosem ho vysílá televize Nova, řídí arménský sudí Arman Amirchajan, asistenty jsou jeho krajané Zaven Hovhannisjan a Artus Muradjan.

Předpokládané sestavy:
Česká republika: Čech - Pospěch, Sivok, Kadlec, Jankulovski - Hübschman - Štajner (Pudil), Rosický, Plašil - Necid, Baroš.
San Marino: A. Simoncini - F. Vitaioli, Bacciocchi, Della Valle, Albani, Vannucci - Ciacci, Bugli, Manuel Marani, Berretti - Selva.

Reklama

Související témata: