Hlavní obsah

Fotbalová jednadvacítka šokovala výhrou v Německu

WIESBADEN

Čeští fotbalisté do 21 let dnes v kvalifikaci mistrovství Evropy překvapivě vyhráli na hřišti favorizovaných Němců 2:1. O oba góly se postaral brněnský útočník Michael Rabušic. Němci, kteří hráli posledních 20 minut o deseti, snížili až v nastavení z penalty. Češi si tak upevnili vedení v tabulce páté skupiny a udělali rázný krok k postupu do baráže, kam postoupí vítězové deseti kvalifikačních skupin a nejlepší čtyři týmy z druhých míst.

Foto: Radek Petrášek, ČTK

Radost českých fotbalistů do 21 let. Archivní foto.

Článek

Čeští hráči vstupovali do utkání jako lídr skupiny, který vyhrál všechny tři zápasy s celkovým skóre 12:0. Přesto byli jasným favoritem domácí Němci. Vždyť v červnu vyhráli evropský šampionát a před rokem i ME do 19 let. Češi ale dokázali využít současné formy a Němce nečekaně zaskočili.

Trenér českého týmu Jakub Dovalil udělal oproti poslednímu zápasu se Severním Irskem menší změny v sestavě. Především do základní sestavy zasadil brněnského útočníka Rabušice, který prokazuje v úvodu sezóny velmi dobrou formu.

Že to byl velmi dobrý tah, dokázal Rabušic již v 21. minutě. Němci do té doby měli územní převahu, ale šance na obou stranách nepřicházely. Až Češi rychle rozehráli aut, Hloušek vyslal před branku přízemní centr a Rabušic střelou ve skluzu z pěti metrů otevřel skóre.

Němci se rychle oklepali a přidali na obrátkách, ale český brankář Vaclík musel zasahovat jen po střelách z dálky. Nejprve si počkal na pokus domácího kapitána Boatenga a poté konečky prstů vytlačil ránu Nakiho. Nebezpečný pokus Schiebra pak skončil těsně vedle.

Do kabin šli Češi s jednobrankovým vedením

Do poločasu předvedli Češi ještě jednu téměř totožnou akci jako při vedoucím gólu, ovšem tentokrát byl domácí brankář u míče dřív než Rabušic. Hned po změně stran přišla rychlá akce Němců, ale Naki ve slibné pozici vysoko přestřelil. O pět minut později odpověděl Hloušek, který po Dočkalově akci nebezpečně vystřelil k tyči, ale gólman robinzonádou míč vyrazil.

Poté se hrálo především ve středu hřiště, až v 69. minutě přišla rychlá akce Čechů, Vácha hledal před brankou Hlouška a ten se skácel k zemi. K překvapení domácích fanoušků nařídil sudí pokutový kop a vyloučil beka Celozziho, který Hlouška zatáhl za dres. Rabušic si s nařízenou penaltou bez problémů poradil a připsal si tak svůj třetí zásah v kvalifikaci, čímž se vyrovnal Pekhartovi s Dočkalem.

Oslabení Němci se vzmohli již jen na snížení, když Gecovův faul potrestal v nastavení rovněž z pokutového kopu Hummels. Zároveň tak ukončil neprůstřelnost českého brankáře Tomáše Vaclíka, který v dresu národního týmu inkasoval poprvé po 450 minutách.

Dovalil byl spokojen s výkonem i výsledkem

Nečekané vítězství udělalo trenérovi Jakubu Dovalilovi velkou radost, ovšem ještě více ho potěšil výkon jeho svěřenců. "Je to výborný výsledek pro celý český fotbal, protože v Německu se často nevyhrává. Důležité ale je i to, že to bylo podpořené výborným výkonem," prohlásil Dovalil po zápase v telefonickém rozhovoru s ČTK. "Je to obrovské povzbuzení pro zbytek kvalifikace," dodal.

Čeští hráči podle něj dokázali důsledně naplňovat taktické pokyny, které dostali před zápasem. "Kluci plnili taktiku na jedničku. Především pak v první půli. Ve druhé nám pak pomohla penalta, po které jsme již mohli hru kontrolovat," zhodnotil zápas český kouč.

Ten tak nyní má před sebou těžký úkol: udržet své svěřence nohama na zemi. "Bude třeba mírnit nadšení. Ze zkušenosti vím, že po posvícení vždycky přijde půst. Věřím ale, že tento výborný výkon dokážeme zopakovat," dodal.

Naopak hořce se po zápase mluvilo trenérovi Němců Raineru Adrionovi, který nemohl přenést přes srdce odpískanou penaltu ve prospěch Čechů a navíc červenou kartu pro Celozziho.

"Červená karta a penalta byly absolutně směšné. Naprosto jsem to nepochopil," kritizoval Adrion rozhodnutí sudího. "Na druhou stranu ale musím přiznat, že jsme dělali hrozně moc chyb. Byli jsme málo nebezpeční a neměli jsme žádný rytmus hry," dodal německý kouč.

Kvalifikace ME fotbalistů do 21 let:
Německo - Česká republika 1:2 (0:1)
Branky: 90.+2 Hummels z pen. - 21. a 70. z pen. Rabušic. Rozhodčí: Attwell - Matadar, Collin (všichni Angl.). ŽK: Schwaab, Naki, Bastians - Lecjaks, Čelůstka. ČK: 69. Celozzi. Diváci: 4089.
Německo: Sippel - Celozzi, Höwedes, Hummels, Bastians - J. Boateng, Pezzoni (60. Schindler) - Schwaab (35. Sam), Kroos (72. Badstuber), Naki - Schieber. Trenér: Adrion.
ČR: Vaclík - Čelůstka, Suchý, Mazuch, Lecjaks (88. Heidenreich) - Vácha, Mareček, Gecov, Dočkal (82. Zeman) - Hloušek, Rabušic (75. Vošahlík). Trenér: Dovalil.
Severní Irsko - Island 2:6 (0:4)
Branky: 58. a 76. Magennis - 32. a 57. Gudmundsson, 44. a 64. Gislason, 16. Vidarsson z pen., 42. Finnbogason.
Tabulka 5. skupiny:
1. Česko440014:112
2. Německo21017:23
3. Island21016:43
4. Severní Irsko20022:80
5. San Marino20020:140

Reklama

Související témata: