Hlavní obsah

Jde o góly, proto Češi na San Marino vyrukují po dvou letech zase s Rosickým

Zdeněk PavlisSport.cz

Jde o góly. O hodně gólů, což ví před osmým dílem kvalifikace o Afriku jak trenér Hašek, tak i jeho svěřenci. Přesto se před zápasem se San Marinem, jenž se hraje dnes od 17.20 v Uherském Hradišti, odmítají bavit o tom, s jakým přídělem pošlou fotbalového trpaslíka zpátky na Apeninský poloostrov. „Branek chceme nastřílet samozřejmě hodně, ale k utkání přece nelze vybíhat s plánem, kolik jich dáme,“ odmítal jakkoli počítat či kalkulovat Ivan Hašek.

Foto: Michaela Říhová, Právo

Tomáš Rosický na posledním tréninku české reprezentace před zápasem se San Marinem.

Článek
Fotogalerie

Útočně laděnou sestavu však na duel se San Marinem zvolí, to tvrdí. „A hodně,“ přitakává trenér české reprezentace a jedním dechem dodává, že oproti sobotnímu duelu proti Slovákům v Bratislavě v ní dojde ke spoustě změn.

Rosický si po dvou letech zahraje

Hlavně proto, že dirigent mužstva Tomáš Rosický je už v pořádku a na rozdíl od bratrovražedné bitvy u Dunaje v Uherském Hradišti nastoupí. „Až před zápasem se ale rozhodneme, zda bude figurovat v základu, nebo zda se na trávník podívá až v průběhu střetnutí,“ mlžil ještě před zápasem Ivan Hašek věrný své zásadě, že soupeř nemusí vědět víc, než je nutné.

Jen z náznaků a úryvků jeho promluv proto vyplynulo, že Rosického nasazení do kvalifikačního duelu se San Marinem probíral i s trenérem Arsenalu Arsénem Wengerem. „Mluvili jsme spolu. Před bratislavským střetnutím i po něm, teď samozřejmě zase. Rosický normálně trénuje s ostatními, takže nic nebrání, aby hrál. A že by snad jeho nasazení proti amatérům ze San Marina představovalo větší riziko, než kdyby měl vyrukovat proti profesionálům?! To si člověk nevybere, takový je prostě fotbal,“ meditoval Hašek.

Sestava na papíru není důležitá

Do zápasu s protivníkem, který už pět let nevyhrál žádný zápas, udělal trenér v sestavě mužstva hned několik změn. K utkání vyrukuje staronová stoperská dvojice Rozehnal - Hubník, k přeskupení středové řady rovněž dojde, v útoku se pak objeví  Baroš, Necid a Svěrkoš.

„Není ale přece důležité, kolik typických útočníků bude v sestavě figurovat a jak bude vypadat sestava na papíře, ale o aktivitě směrem dopředu. A samozřejmě bude zapotřebí, aby i krajní obránci byli hodně aktivní,“ nechal se slyšet trenér Ivan Hašek, který hodně spoléhá na fotbalové prostředí na stadiónu v Uherském Hradišti.

Návod na kanonádu hráči dostali

Mimochodem - beznadějně vyprodaném! „Pomůže nám k tomu, aby hra měla spád a zbytečně se nekouskovala. Soupeř bude hrát tak, aby dostal co nejméně gólů. Bude neustále zformován vzadu, naši hráči ale viděli, jak zadní řady San Marina překonat a góly dávat, takže věřím, že informace využijí a během střetnutí je budou praktikovat.“

Takže všechno zase končí u gólů, kterých musí česká reprezentace nastřílet co nejvíc, aby si pořádně vylepšila skóre. To proto, aby v případě bodovém rovnosti se Slovinskem měla po skončení kvalifikační skupině ve skóre navrch a mohla se ucházet o druhé místo dávající naději na baráž.

Zápas, který začíná v 17.20 a přímým přenosem ho vysílá televize Nova a sledovat můžete i on-line reportáž na Sport.cz, řídí arménský sudí Arman Amirchajan, asistenty jsou jeho krajané Zaven Hovhannisjan a Artus Muradjan.

Předpokládané sestavy
Česko: Čech - Grygera, Rozehnal, Hubník, Kadlec - Plašil, Hübschman, Rosický - Baroš, Necid, Svěrkoš.
San Marino: A. Simoncini - F. Vitaioli, Bacciocchi, Della Valle, Albani, Vannucci - Ciacci, Bugli, Manuel Marani, Berretti - Selva.

Reklama

Související témata: