Hlavní obsah

Baroš ctil kamarádskou dohodu, a tak Kollerův rekord jen vyrovnal

Večer Milana Baroše. Večer, kdy útočník z Vigantic vyrovnal střelecký rekord české fotbalové reprezentace, který držel Jan Koller. Střelec patřící tureckému Galatasaray Istanbul ve středu v Uherském Hradišti pokořil čtyřmi trefami obranu San Marina. A klidně mohl soka zesměšnit pěti góly a rekord přivlastnit sobě. Ale ctil kamarádskou dohodu se Svěrkošem a na druhou penaltu v zápase nešel. „Domluvili jsme se v kabině o přestávce, že pokud nějaká bude, kopne ji on,“ vykládal po zápase Baroš.

Foto: Michaela Říhová, Právo

Fotbalista Milan Baroš oslavuje svůj gól v utkání proti San Marinu.

Článek

Jak moc jste si užil souboj se San Marinem, v němž jste vstřelil čtyři góly?

Pochopitelně jsem se cítil nádherně, protože jsem nikdy nic takového v reprezentačním dresu nedokázal. Vlastně jsem v nároďáku nedal nikdy v minulosti ani hattrick. Takže jsem byl moc rád.

Dlouho však zápas místo jednoznačného průběhu sliboval spíše velké nervování, protože jste nebyli schopni obranu soupeře překonat...

Utkání, jakým souboj se San Marinem byl, jsou nesmírně těžká bez gólu v samém úvodu. Bohužel se nám nepodařilo protivníka rychle překonat. Oni hodně bránili, hodně polehávali. Vlastně zdržovali od první minuty. Tvrdili, jak si chtějí zápas s námi užít. Ale z jejich hry jsem ten pocit rozhodně nezískal. Buď leželi. Nebo faulovali. Ale nakonec jsme sedm gólů dali, takže jsme spokojeni. Nicméně bych vážně ocenil, kdyby soupeři jako San Marino hráli předkvalifikaci nebo nějakou baráž.

Vstřelil jste čtyři góly. Z penalty v druhém poločase jste mohl dát pátý a přepsat historické statistiky. Nelákal vás pátý zásah v jediném duelu?

Už o přestávce jsme se s Vencou Svěrkošem domluvili, že pokud se bude zahrávat další pokutový kop, tak já už kopat nebudu. Na rekord jsem v tu chvíli nemyslel.

Vážně jste ani na chviličku nepřemýšlel, že Svěrkošovi míč vezmete a penaltu kopnete?

Ne. Skutečně. Byli jsme jasně domluvení.

On přitom neuspěl, zatímco vy jste v závěru v prvního poločasu poslal míč takřka až troufale do středu branky...

Byl jsem po předchozích dvou vstřelených gólech v pohodě. Hodně jsem si věřil, proto jsem volil takový způsob střely. Byl jsem si jistý, že brankář půjde k tyči.

Šlo ve vašem podání o vysněný reprezentační zápas?

Neřekl bych, že jsem si něco takového vysnil. Prostě jsem si užil čtyři vstřelené branky. Vážně jsem měl fajn pocity.

Před zápasem jste mluvili o nutnosti vyhrát s největším možným rozdílem. Je vítězství 7:0 dostatečné?

Uvidíme, jestli bude v konečném účtování stačit. I naši protivníci ještě se San Marinem hrají, takže třeba zakolísají nebo vyhrají jen těsně. Rozhodující je, že pořád žijeme a naději k postupu na mistrovství světa živíme. Samozřejmě je mrzuté, že nemáme osud ve vlastní moci. Ale já jsem přesvědčený, že šest bodů ze zbývajících dvou zápasů s Polskem a Severním Irskem nám bude stačit k postupu.

Po dlouhé době nastoupil v národním týmu Tomáš Rosický. Cítil jste jeho přínos na hřišti?

Rozhodně. Hodně míčů šlo kolmo dopředu, přesně jak útočník potřebuje. Přitom měl situaci strašně těžkou, protože hráči San Marina Tomáše pořád drželi, okopávali nebo na něm viseli. Myslím, že třeba na Slovensku by měl mnohem snadnější pozici. Určitě nám v kvalifikaci ještě hodně pomůže.

Reklama