Hlavní obsah

Bratři, pomozte! Češi se budou modlit, aby Slováci zastavili Slovince

PRAHA

Slováci, pomozte nám. To je od středečního večera nová modlitba pro celý český fotbal. Reprezentace sice pořád živí naději na postup na mistrovství světa 2010, ale nemá situaci ve svých rukou. Kromě vlastních vítězství nad Polskem a Severním Irskem bude také nutně potřebovat, aby Slovinsko nevyhrálo na Slovensku. Jinak může všechny postupové kalkulace zahodit.

Foto: Michaela Říhová, Právo

Slováci jsou jednou nohou v Africe. Pomůžou Čechům?

Článek

Šilhat budou, až běda... Nejenže budou mít čeští fotbalisté 10. října plno práce s Polskem. Ještě musí hledět k Bratislavě a držet palce, aby Slováci ve stejný den porazili Slovince. Pouze tak by měl Haškův tým postup do baráže ve vlastních rukou. A přitom stále platí, že nutnou podmínkou všech teorií je vítězství jak nad Polskem, tak nad Sevením Irskem.

Národnímu týmu zbyl ve 3. kvalifikační skupině jediný „nepřítel“. Slovinsko. Vedoucí Slováky už totiž nemůže předstihnout a po dvou domácích výhrách by za sebou každopádně nechal jak Severní Irsko, tak Polsko.

Pouze když Slováci porazí Slovince, nebudou se muset Češi ohlížet na jiné. A velmi nepříjemná by pro ně byla i remíza na Tehelném poli, která by Slovákům stačila k prvenství ve skupině a přímému postupu na šampionát. Plichta by totiž výrazně nahrála variantě, že o druhém místu by mezi Čechy a Slovinci rozhodovalo lepší skóre.

Co je po středě jasné

Češi už nemohou vyhrát skupinu - Přímý postup na šampionát si zajistí buď Slováci, nebo Slovinci.

Pokud Češi dvakrát vyhrají a skončí druzí, půjdou do baráže - Odpadl strašák „Černého Petra“, který zbude nejhoršímu z devíti týmů ze druhých míst ve skupině. V 9. skupině totiž skončilo druhé Norsko se ziskem 10 bodů a Češi by v redukované tabulce měli bodů dvanáct.

Ani dvě výhry na druhé místo stačit nemusí - To v případě, že Slovinsko vyhraje jak na Slovensku, tak v San Marinu, nebo že Slovinsko jednou vyhraje, jednou remizuje a bude mít lepší skóre než Češi.

Gólové dostihy stále hrozí - Čím dál tím víc reálněji se jeví varianta, že o postupu do baráže bude mezi Čechy a Slovinci rozhodovat celkové skóre. Oba rivalové mají v tuto chvíli shodný rozdíl +9, jenže Slovinci budou končit v San Marinu...

Varianta s jednou remízou je utopií - Bereme-li za automatické, že Slovinci vyhrají v San Marinu, padá teoretická možnost, že by Čechům stačila jedna výhra a jedna remíza.

Tabulka 3. skupiny
1.Slovensko861121:819
2.Slovinsko842213:414
3.Severní Irsko942313:914
4.Česká republika833215:612
5.Polsko832319:1111
6.San Marino90091:440
Zbývající program
10. října: Česká republika - Polsko, Slovensko - Slovinsko,
14. října: San Marino - Slovinsko, Česká republika - Severní Irsko, Polsko - Slovensko.

Reklama

Související témata: