Hlavní obsah

Slováci jsou nejlepší a Slovince porazí, věří Hašek před telefonátem Weissovi

S reprezentací sice v kvalifikačním dvojzápase se Slovenskem a San Marinem neprohrál, ale přesto trenér českého národního týmu Ivan Hašek spokojen není. „Máme čtyři body, ale plánovali jsme jich šest, takže spokojeni být nemůžeme. Na Slovensku jsme chtěli vyhrát,“ glosoval šéf českého fotbalu a kouč reprezentace v jedné osobě Ivan Hašek dva duely o Afriku, v nichž mužstvo vedl.

Foto: Michaela Říhová, Právo

Trenér fotbalové reprezentace Ivan Hašek během zápasu na Slovensku

Článek

Čtyři body jste sice získali, přesto se situace ve skupině nevyvíjí pro váš tým právě příznivě. Zvláště když Slováci vyhráli v Severním Irsku a hlavně když Slovinci rozstříleli Polsko...

Naději ale pořád máme a budeme o ni bojovat. V panující konstelaci věřím, že Slováci budou chtít doma nad Slovinci vyhrát a že opravdu vyhrají.

Možná by to chtělo zvednout telefon a vašemu kolegovi a někdejšímu reprezentačnímu spoluhráči Vladimíru Weissovi zavolat a o pomoc ho požádat...

Samozřejmě že mu zavolám, abych mu pogratulovat k vítězství v Severním Irsku. Od začátku kvalifikace jsem si přál, aby Slováci postoupili na mistrovství světa s námi, teď si přeji, abychom postoupili s nimi. Jsou naprosto jasným favoritem naší skupiny, předvádí nejlepší výkony a proto jednoznačně vede tabulku.

Jenže postup na světový šampionát už mají téměř jistý, neboť jim stačí se Slovinci doma remizovat. A to by český tým vyšachovalo z postupové hry.

Jsem přesvědčen, že síla slovenského mužstva je natolik velká, že zápas se Slovinskem zvládne. Zvláště doma před plným stadiónem, který svou reprezentaci požene za výhrou.

Překvapilo vás hodně, že Weissův celek dokázal vyhrát i v Severním Irsku a že Slovinci rozstříleli Poláky?

Dalo se očekávat, že při praktikovaném způsobu hry a svých fotbalových kvalitách Slováci v Severním Irsku vyhrají. A skutečně byli jednoznačně lepší... Ve Slovinsku jsme měli pozorovatele, od něhož ještě detailní zprávy nemám, ale výsledek 3:0 mluví jasně.

Před říjnovým pokračováním kvalifikace proti Polákům a Severním Irům tedy žádná výpomoc, nic, co by vašemu týmu hrálo do karet...

Výpomoc představovalo vítězství Holanďanů ve Skotsku. To bylo pro nás důležité, neboť z druhého místa bychom šli do baráže. I když je pravdou, že to nemáme ve svých rukou!

No právě, sedmigólový příděl San Marinu se nakonec ukázal jako příliš malý! Momentálně to vypadá, že budete muset Poláky a Severní Iry porazit a navíc jim nastřílet víc branek, než dá Slovinsko v San Marinu...

My musíme nejprve hrát o svou  naději proti Polákům, porazit je, aby i další zápas proti Severním Irům měl postupový náboj.

Za této konstelace se znovu vnucuje otázka, zda by v kvalifikačních skupinách neměla rozhodovat namísto skóre vzájemná utkání...

Do budoucna by bylo určitě lepší, aby rozhodovala vzájemná střetnutí. Zápasy proti takovým soupeřům, jako je San Marino, se mění v honbu za skóre a destruktivní fotbal praktikovaný soupeřem, který nikomu nic nepřináší.

Prvním říjnovým soupeřem vašeho týmu bude Polsko, kde došlo po výprasku ve Slovinsku k zemětřesení. Nizozemský trenér Beenhakker skončil, Poláci přijedou s novým koučem a dost možná i daleko větší motivací...

Konec holandského kouče byl avizován už před deseti dny, takže zase až tolik nepřekvapil. Musíme získat z polského tábora co nejvíc informací, abychom se na vzájemné utkání dokonale připravili. Už proto, že přijde nový trenér a pochopitelně udělá změny.

Vy je také uděláte?

To si nejprve rozebereme s realizačním týmem, protože během dvou zápasů a desetidenního společného soustředění jsme samozřejmě viděli výkony pozitivní i negativní. Je prostě co zlepšovat, takže další měsíc budeme hráče důkladně sledovat. I třeba fotbalisty z jedenadvacítky, která vítězstvím v Německu ukázala, že je v ní velký potenciál, utkání odehrála výborně a díky trenéru Dovalilovi ho i takticky zvládla.

Narazil jste na negativní zjištění. Můžete být konkrétnější?

Nominace na Polsko a Severní Irsko bude výmluvná.

S reprezentací jste byl poprvé po celých deset dnů. Objevil se během té doby nějaký kritický moment?

Ne všechno bylo pochopitelně ideální a v pořádku, ale pozitivní atmosféra vládla. Určitě i díky tomu, co se kolem reprezentace v poslední době děje. Z desetidenního srazu jsme si odnesli spoustu důležitých poznatků, viděli jsme, jak jednotliví hráči pracují na tréninku, v každodenním styku jsme měli možnost je důkladně poznat, takže poznatků do budoucna jsme si odnesli spoustu.

Reklama

Související témata: