Hlavní obsah

Chrt Svěrkoš připravil Baroše o rekordní zápis

UHERSKÉ HRADIŠTĚ

Mohl přepsat fotbalovou historii. Českou, ale i československou. Poválečnou i předválečnou! Stačilo, aby už v nastaveném čase středečního kvalifikačního duelu se San Marinem nebyl Svěrkoš takovým chrtem a neukradl Barošovi penaltu, kterou sudí nařídil. Pravda, po faulu právě na Svěrkoše, ale přesto! „My tak byli domluveni,“ bránil legionář z Istanbulu Baroš svého spoluhráče.

Foto: Michaela Říhová, Právo

Fotbalista Milan Baroš oslavuje svůj gól v utkání proti San Marinu.

Článek

Čtyři góly už Baroš na kontě měl, když arménský sudí ukázal na penaltu. Kanonýrovi od Bosporu v tu chvíli zřejmě vůbec nedošlo, že by mohl přepsat celou historii českého i československého fotbalu. „Rekord? Nad tím jsem vůbec nepřemýšlel,“ přiznával.

Čtyřmi trefami se přitom vyrovnal nejen Kollerovi, ale i legendárnímu  Bicanovi, Klozovi, Silnému, Vaníkovi či třeba karlovarskému malíři porcelánu Feureislovi, kteří v mezistátních zápasech po čtyřech brankách před válkou i po ní rovněž nastříleli.

Pět jich však nevsítil nikdo. A těžko jich někdo někdy tolik dá, takže Baroš by měl primát, nad nímž by jeho současníci i příští fotbalové generace závistivě vzdychali.

I proto se v Uherském Hradišti hnal k balónu, aby si ho postavil ke exekuci penalty. Druhé, protože první pokutový kop brilantně proměnil. Parádním obloučkem doprostřed brány.

„Byl jsem po předchozích dvou vstřelených gólech v pohodě. Hodně jsem si věřil, proto jsem volil takový způsob střely. Byl jsem si jistý, že brankář půjde k tyči.“

Jenže Svěrkoš a Necid se drali po balónu také, aby ho francouzský krajánek Svěrkoš nakonec uloupil, na značku pokutového kopu si ho postavil a Barošovi tak nedal šanci přepsat fotbalovou historii. „Domluvili jsme se tak už v poločase,“ zastával se spoluhráče čerstvý otec syna Patrika  Baroš.

„Neřešil jsem to. Na penalty byli určeni Baroš, Necid a Svěrkoš, přičemž se měli sami domluvit a rozhodnout podle toho, jak se kdo bude cítit,“ odmítal dělat soudce trenér Ivan Hašek. Natož aby Svěrkošovi vyčítal, že pokutový kop zahodil a Baroše tak připravil o možnost přepsat historii.

Počet gólůJménoRokSoupeřZápas
4Jan Vaník1921Jugoslávie 6:1přátelsky
4Josef Silný1926Jugoslávie 6:2přátelsky
4František Kloz1936Maďarsko 5:2Mezinárodní pohár
4Josef Bican1938Rumunsko 6:2Pohár Malé dohody
4Jiří Feureisl1956Švýcarsko 6:1Mezinárodní pohár
4Jan Koller2005Makedonie 6:1kvalifikace MS 2006
4Milan Baroš2009San Marino 7:0kvalifikace MS 2010

Nakonec ji alespoň upravil... Gólem vstřeleným Slovákům a čtyřmi brankami v síti San Marina předstihl legendárního Antonína Puče a v historických tabulkách československého fotbalu se prodral s 38 góly na druhé místo hned za Kollera. V sedmadvaceti letech a se spoustou reprezentačních sezón před sebou.

„Otcovství mu vyloženě svědčí,“ pravil trenér Hašek jako by chtěl naznačit, že když Baroš nepřekonal Bicana, Kloze, Kollera a spol. počtem gólů nastřílených v jednom zápase, může v budoucnu přepsat a ovládnout statistiky nejlepších kanonýrů českého a československého fotbalu. Současných i předválečných!

Deset nejlepších kanonýrů v reprezentační historii
55 Jan Koller, 38 Milan Baroš, 35 Antonín Puč, 31 Zdeněk Nehoda, 29 Pavel Kuka a Oldřich Nejedlý, 28 Josef Silný, 27 Vladimír Šmicer, 22 Adolf Scherer a František Svoboda.

Reklama

Související témata: