Hlavní obsah

Čech nechtěl trpaslíka zesměšnit, proto výzvy k penaltě odmítl

Zůstal nad věcí, i když taková šance vstřelit gól se mu už nemusí naskytnout. Diváci v Uherském Hradišti brankáře fotbalové reprezentace Petra Čecha skandováním vyzývali, aby druhou penaltu nařízenou proti San Marinu šel kopat on. Gólman Chelsea však uklidňujícím gestem jasně naznačil, že nehodlá dělat ze soupeře ještě většího trpaslíka.

Foto: Michaela Říhová, Právo

Brankář Petr Čech na tréninku fotbalové reprezentace.

Článek

Porazili jste San Marino 7:0. Je to skóre podle vašich představ?

Měli jsme dát ještě o nějaký ten gól víc, ale 7:0 je dobrý výsledek. Je to přece jen kvalifikace mistrovství světa a San Marino třeba téměř porazilo Poláky.

Výsledek mohl být ještě lepší, kdyby Svěrkoš nezahodil druhou penaltu. Diváci přitom skandovali, ať ji jdete kopat vy...

Je třeba respektovat soupeře, i když je papírově slabší. Exekutory máme předem určené, podle toho na penaltu šli.

No právě, málem se o balon poprali. Tu druhou chtěli kopat Necid, Baroš i Svěrkoš.

Viděl jsem Baryho, jak si míč bere, ale potom šel Svěrky. Museli se domluvit mezi sebou, každopádně je škoda, že Vašek penaltu neproměnil.

Co bylo v utkání proti takovému soupeři nejtěžší?

Dobývání jeho branky a rychle ubíhající čas. Pro arménského rozhodčího to byl zápas velice těžký a ošidný. Zvládl to, netoleroval tvrdou hru San Marina a rozdával za ni žluté karty. Za to jejich věčné simulování a polehávání nakonec udělil i červenou kartu, což bylo včetně šestiminutového nastavení adekvátní.

Věříte stále v postup na mistrovství světa?

Skóre jsme si vylepšili, ale pořád platí, že musíme dvakrát vyhrát a potom čekat, jestli nám to bude stačit na baráž.

Co jste říkal návratu Tomáše Rosického?

Na to, že nehrál takovou dobu, určitě obstál. Až získá další minuty v klubu, zvedne se ještě víc a bude rozehraný na klíčové zápasy s Polskem a Severním Irskem.

A jak se vám líbil fotbalově?

Hrál dobře, vyrovnal se i s ostrými fauly. V noze to má pořád, to neztratil. Tohle zjištění je důležité pro jeho sebedůvěru. Má se od čeho odrazit do dalších zápasů.

Reklama

Související témata: