Hlavní obsah

Ďábelské menu pro baráž: Německo, Francie, Portugalsko či Chorvatsko

PRAHA

Přímý postup na mistrovství světa je pryč, fotbalová reprezentace se musí modlit, že dosáhne alespoň na baráž. Na koho by v ní mohla narazit? Pokud nebude nasazená, mohl by jí hrozit jeden soupeř z ďábelského čtyřlístku Německo, Francie, Portugalsko, Chorvatsko. Pokud by nasazená byla, za nejpříjemnější jsme vybrali variantu Švédsko, Lotyšsko, Bosna a Hercegovina, Irsko.

Foto: Michaela Říhová, Právo

Kéž by si Milan Baroš (druhý zleva) a Tomáš Necid mohli vybírat soupeře pro baráž...

Článek

Je to trošku rouhání. Pokud však chceme zjistit, na koho by mohla česká fotbalová reprezentace narazit v baráži, musíme přeskočit závěr základní skupiny a vzít za samozřejmé, že Češi porazí Polsko i Severní Irsko, předstihnou také Slovinsko a skončí druzí...

Baráž si zahraje osm nejlepších týmů z devíti, které ve skupinách skončí na druhém místě. V redukované bilanci se mužstvům v 1. až 8. skupině škrtnou výsledky s týmy na posledním místě. Češi by měli 12 bodů a mají jistotu, že budou lepší než Norové, takže by o baráž nepřišli.

Češi proti „druhým“
1.Rusko (4.)760116:418
2.Francie (7.)73319:812
3.Chorvatsko (6.)732211:1211
4.Bosna a Herc. (5.)631215:710
5.Řecko (2.)63129:610
6.Irsko (8.)62406:410
7.Norsko (9.)82429:710
8.Švédsko (1.)62314:39
9.Česká rep. (3.)61325:66

Z výše uvedené tabulky vyplývá, že právě Norsku zřejmě zbude v ruce Černý Petr. Vikingové už v 9. skupině dohráli, takže svoji bilanci nemohou vylepšit. Jejich konkurenti ještě mají zápasy k dobru a pravděpodobně Norsko odsunou.

Osm týmů pak sehraje baráž pohárovým systémem doma - venku o čtyři zbývající místenky do Afriky. Před losem dvojic budou čtyři týmy nasazené a čtyři nenasazené. Podle posledních zpráv by se mělo nasazovat podle žebříčku FIFA, stejně jako před čtyřmi lety. Za dané konstelace by tedy byly nasazeny týmy Ruska, Chorvatska, Francie a Řecka, nenasazení Češi by o šampionát hráli proti jednomu z nich.

Kalkulace to jsou samozřejmě předběžné, protože zbývající dvě kola mohou obsazení na druhých příčkách tabulek změnit. Téměř jisté je, že v baráži budou Francie a Irsko. Švédy by ještě mohli předstihnout Portugalci či Maďaři, Řecko se pere s Lotyšskem a Izraelem. Rusko hraje o přímý postup a mohlo by do baráže poslat Německo. Bosna a Hercegovina odráží útok Turecka a Chorvaty by mohli předstihnout Ukrajinci.

Lze tedy předpokládat, že mezi nasazené se určitě dostanou Rusko (případně Německo), Francie a pokud postoupí, pak také Řecko. Nenasazená bude Bosna a Hercegovina a Irsko. O zbytku se rozhodne podle toho, kdo postoupí v 1. a 6. skupině. Pokud to budou zároveň Švédsko a Ukrajina, pak by byli nasazeni také Češi, jakmile postoupí Portugalsko nebo Chorvatsko, tak by Haškův tým o nasazení přišel.

Jaké varianty se Čechům rýsují?
V případě, že nebudou nasazeni
Rusko (nebo Německo), Chorvatsko, Francie, Řecko
Rusko (nebo Německo), Chorvatsko, Francie, Portugalsko
Rusko (nebo Německo), Francie, Řecko, Portugalsko
V případě, že budou nasazeni
Švédsko, Bosna a Hercegovina (nebo Turecko), Ukrajina, Irsko
Švédsko, Lotyšsko, Bosna a Hercegovina (nebo Turecko), Irsko
Lotyšsko, Bosna a Hercegovina (nebo Turecko), Ukrajina, Irsko

Reklama