Hlavní obsah

VIDEO: Fotbalová dvacítka vyrazí do Egypta obhajovat stříbro z Kanady bez Necida

PRAHA

Mají na co navazovat. Česká fotbalová reprezentace do 20 let bude na šampionátu v Egyptě obhajovat stříbro, které na mistrovství světa v Kanadě získali před dvěma lety její předchůdci. Týmu kouče Jakuba Dovalila nepomůže Tomáš Necid - kanonýr zůstává k dispozici áčku, obdobným případem je také sparťanský talent Václav Kadlec.

Foto: Michaela Říhová, Právo

Tomáš Necid už je pevnou součástí reprezentačního áčka.

Článek

Počtvrté z pěti posledních turnajů se na fotbalovém mistrovství světa do 20 let představí česká reprezentace. Takovou bilancí se v Evropě může pochlubit už jen Německo a Španělsko. V Egyptě čeká na Čechy v základní skupině Brazílie, Austrálie a Kostarika. „Základním cílem je postup ze skupiny. Potom můžeme uvažovat třeba o čtvrtfinále nebo i dál,“ říká trenér Jakub Dovalil.

V pondělí zveřejnil v Praze nominaci, v níž chybí kanonýr Tomáš Necid, který do této kategorie ještě spadá. „Tomáš opustil mládežnický fotbal po mistrovství devatenáctek. S nároďákem hraje v kvalifikaci mistrovství světa a s Ivanem Haškem jsme se dohodli, že Necid zůstane k dispozici áčku,“ vysvětluje Dovalil, který jen mezi náhradníky nechal sparťana Václava Kadlece. „To je podobný případ, je náhradníkem v áčku a kdyby se někdo zranil, je připravený do něj naskočit,“ dodává kouč dvacítky.

V mužstvu jsou tři krajánci

V nominaci jsou tři legionáři - brankář Šebek z Chelsea, obránce Mazuch z Anderlechtu a záložník Morávek ze Schalke, který přitom v novém působišti po přestupu z Bohemians 1905 jen paběrkuje. „Honza teď aspoň na chvilku naskočil proti Kolínu, což je posun. V Egyptě by mohl získat potřebnou herní praxi a třeba trenéra Magatha přesvědčit, že by měl hrát i v klubu,“ doufá Dovalil.

Ze skupiny postupují první dva automaticky a tým ze třetího místa musí doufat, že bude mít natolik dobrou bilanci, aby se vešel mezi další čtyři postupující. „Šanci vidíme samozřejmě především přes Austrálii a Kostariku,“ naznačuje kouč, že jasným favoritem skupiny je Brazílie.

V Egyptě nečeká žádný luxus

Dvacítka se trochu obává podmínek a dlouhých cestování, které ji v Egyptě čekají. „Během naší březnové inspekce byly téměř všechny stadióny v rekonstrukci. Hotel, ve kterém začínáme, také není nijak luxusní, ale vařit nám budou podle instrukcí FIFA a náš lékař bude na stravu dohlížet. Musíme doufat, že postoupíme a pak si užijeme i lepších podmínek,“ říká technický vedoucí Ivo Sekerka.

Hlavním vedoucím výpravy bude internacionál a člen výkonného výboru svazu Karel Poborský. Češi hrají 27. září proti Austrálii, 30. září proti favorizované Brazílii a 3. října uzavřou základní skupinu duelem s Kostarikou.

Nominace dvacítky na MS v Egyptě
Brankáři: Jakubov (Dukla Praha), Šebek (Chelsea), Vaclík (Vítkovice).
Obránci: Čelůstka (Slavia Praha), Dreksa (Olomouc), Heidenreich (Bohemians Praha), Hošek (Slavia Praha), Lecjaks (Plzeň), Mazuch (Anderlecht Brusel), Řezník (Ostrava).
Záložníci: Fabián (Mladá Boleslav), Fantiš (Příbram), Mareček (Brno), Morávek (Schalke 04), Vácha (Liberec), Wojnar (Ostrava), Zeman (Sparta Praha),
Útočníci: Chramosta (Mladá Boleslav), Pekhart (Slavia Praha), Rabušic (Brno), Vošahlík (Jablonec).

Reklama

Související témata: