Hlavní obsah

Dvacítka jede obhajovat stříbro, kouč Dovalil má o základu takřka jasno

PRAHA

Patnáct fotbalistů z jednadvaceti přivítal v pondělí ve strahovském tréninkovém centru Sparty trenér reprezentačního výběru do 20 let Jakub Dovalil. Ve středu čeká český tým přesun do Egypta, kde bude obhajovat stříbrné medaile z MS v Kanadě a v základní skupině se střetne s Austrálií, Brazílií a Kostarikou. „Všichni hráči jsou v pořádku,“ ubezpečil fanoušky Dovalil.

Článek

Zatímco český výběr do dvaceti let se sešel až v pondělí, jeho tři soupeři ze základní skupiny jsou již delší dobu pohromadě. Například Austrálie se už týden připravuje na Kypru, mladí Brazilci spolu v posledních třech měsících strávili přes třicet dní a Kostaričané se připravují na jihu Španělska.

„I kdybychom byli pohromadě měsíc, nemyslím si, že by to pro nás byla taková výhoda,“ nechal se slyšet Dovalil, jenž má o svém prvním soupeři Austrálii detailní informace od trenéra Vítězslava Lavičky, jenž u protinožců vede mužstvo FC Sydney. „S koučem Lavičkou jsme byli hodně v kontaktu během prázdnin. Australané mají teď v přípravě široký kádr, ještě zkouší různé varianty,“ poznamenal Dovalil.

Do další fáze turnaje postoupí ze skupiny první dva týmy a čtyři celky s nejlepší bilancí ze čtvrtých míst. Realizační tým českého výběru má už také dobře zvládnutou matematiku, jak uspět, aby se dokázala obhájit stříbrná příčka z předloňského šampionátu v Kanadě. „Nejlepší by bylo postoupit z druhého místa. Potom by se nemuselo nikam z Alexandrie přejíždět a utkali bychom se s někým ze skupiny F,“ vypočítává Dovalil možné soupeře z této skupiny - Jihoafrická republika, Spojené arabské emiráty, Honduras a Maďarsko.

Dovalil zvědavý na Morávka

Český kouč je také zvědavý na formu bývalého Klokana Jana Morávka, jenž z šesti možných duelů odehrál v novém působišti v německém Schalke jen čtyři minuty. „Jsem zvědavý na to, jak se předvede. Věřím, že fotbal nezapomněl. V bundeslize má samozřejmě větší konkurenci, ale když se dokáže ukázat na šampionátu v dobrém světle, věřím, že si toho všimne i jeho současný kouč v klubu Felix Magath,“ poznamenal Dovalil.

Obhájce stříbrné medaile čeká na úvod 27. září duel proti Austrálii, o tři dny nastoupí Dovalilovi svěřenci proti favorizovaným Brazilcům a základní skupinu zakončí 3. října duelem proti Kostarice. „Základní sestavu ještě samozřejmě neznám, ale už teď vím o devíti hráčích, kteří by v úvodní jedenáctce měli nastoupit,“ řekl na závěr Dovalil.

Reklama

Související témata: