Hlavní obsah

Na stříbrnou dvacítku z Kanady se dá navázat, říká před cestou do Egypta Mazuch

Ne každý fotbalista se může pyšnit medailí ze světového šampionátu do 20 let. Současný obránce belgického Anderlechtu Ondřej Mazuch však může být tím, který z tohoto turnaje bude mít medaile dvě. Předloni slavil stříbro v Kanadě, nyní se s dvacítkou chystá na šampionát do Egypta. „Určitě máme kvalitu na to, abychom úspěch z roku 2007 napodobili,“ řekl pro Sport.cz Mazuch.

Článek

V nedělním ligovém duelu proti Gentu jste v dresu Anderlechtu Brusel vsítil svůj první gól v belgické lize. Cestovat se vám tedy na sraz dvacítky muselo v dobré náladě...

To určitě. Ze šesti odehraných zápasů jsem skóroval jednou. Jsem za to opravdu rád. Po půlhodině utkání proti Gentu jsme kopali roh, ke mně se míč dostal na vápně a já jsem vstřelil pěknou branku pod břevno.

Nechtěli si vás tedy v Anderlechtu nechat, abyste na svůj úspěch navázal hned i v dalších zápasech?

Musím přiznat, že to s mým uvolněním vůbec nebylo jednoduché. I když mají kluby od FIFA nařízené, že na reprezentační akci musí hráče uvolnit, dlouho mi v Anderlechtu nemohli dát svolení. Tvrdili, že tým čeká hodně zápasů a je moc zraněných hráčů v kádru.

Jak v klubu reagovali na vaši hrubku v odvetném utkání play-off Ligy mistrů, kdy jste namazal nešťastně Lisandrovi z Lyonu na gól?

Byl to vlastně můj první zápas za Anderlecht. Máte pravdu, moc jsem se při této situaci nevyznamenal, ale po prohře 1:5 z prvního duelu jsme v odvetě už neměli takřka žádnou šanci. V kabině mě za to spoluhráči nijak nekritizovali.

V Bruselu jste s fotbalovým životem jinak spokojený?

Vůbec na nic si nemůžu stěžovat. Jak po fotbalové stránce, tak i v tom ostatním. Hostování mám v Anderlechtu z italské Fiorentiny do léta, ale byl bych rád, kdyby na mě klub uplatnil opci a já tam mohl podepsat smlouvu na čtyři roky, kterou mi už ukazovali.

Ve Florencii jste se prosadit do kádru místní Fiorentiny nedokázal, berete přestup do Itálie z tohoto pohledu jako krok zpět?

To určitě ne. Možná bych teď zvažoval, jestli odejít v takovém věku, ale o krok zpět se určitě nejednalo. Tréninky mi daly hodně. Co se týče techniky, tak i taktiky.

Ve středu se spoluhráči z české dvacítky nabíráte na Ruzyni směr Egypt. Jak se těšíte na šampionát, kde vás v základní skupině postupně čeká Austrálie, Brazílie a Kostarika, a z něhož jste si předloni přivezl stříbrnou medaili z Kanady?

Je pravda, že v současném kádru dvacítky jsem tu jen já a Tomáš Pekhart, kteří jsme byli součástí tohoto výběru už na mistrovství v roce 2007. Věřím, že na tehdejší výkon můžeme navázat i nyní, ale oba výběry se dají porovnávat jen těžko.

Už vás trenéři nějak připravovali na blížící se soupeře?

Trenéři naše protivníky určitě dobře sledovali. Co se týče prvního soupeře Austrálie, o ní máme informace od trenéra Vítězslava Lavičky, který trénuje FC Sydney. Až od středy ale začíná příprava na šampionát naplno.

Hlavní kouč Jakub Dovalil se nechal slyšet, že má už teď představu o devíti hráčích ze základní jedenáctky. Budete jedním z nich?

Každý, kdo tam jede, chce být určitě v základní jedenáctce. V tréninku všichni makáme na sto procent a doufáme, že se dostaneme do základu.

Reklama

Související témata: