Hlavní obsah

Dvacítka vstupuje za obhajobou stříbra večerním duelem proti Austrálii

PRAHA

Česká seniorská reprezentace o účasti na fotbalovém mistrovství světa zatím může jen snít, kdežto výběr hráčů do 20 let čeká úvodní zápas světového šampionátu v Egyptě již v neděli proti stejně starým fotbalistům z Austrálie. Uspět hned v první klání si nepřejí jen hráči, ale také hlavní trenér týmu Jakub Dovalil. „Samozřejmě by bylo nejlepší začít turnaj výhrou, ale ani za remízu bychom s nezlobili,“ řekl Dovalil.

Článek

České mladíky na probíhajícím šampionátu nečeká vůbec jednoduchá situace. Jednak svěřenci trenéra Dovalila obhajují stříbrné medaile z Kanady, a potom je narozdíl o předloňského mistrovství světa čekají v základní skupině podle hlavního trenéra těžší soupeři, než se kterými se popasovali hrdinové z roku 2007.

Tehdy se hráči z dvacítky pod taktovkou trenéra Miroslava Soukupa utkali s Panamou, Severní Koreou a Argentinou. S tou v základní skupině remizovali bez branek, ve finále pak 1:2 prohráli. Nyní české mladíky čeká trio Austrálie, Brazílie a Kostarika. „Je pravda, že tato skupina je trochu těžších, než jaká byla předloni,“ přiznal trenér Dovalil, jenž byl na turnaji v Kanadě Soukupovým asistentem.

Otazníky v základní sestavě moc nebyly

Hlavní kouč na české lavičce se už před odjezdem do země faraónů nechal slyšet, že má o základní jedenáctce do úvodního duelu téměř jasno. „Základní sestavu ještě samozřejmě neznám, ale už teď vím o devíti hráčích, kteří by v úvodní jedenáctce měli nastoupit,“ prozradil Dovalil. Ten už také ví, jaká postupová matematika by českému týmu nejlépe nahrála do karet. „Nejlepší by bylo postoupit z druhého místa. Potom by se nemuselo nikam z Alexandrie přejíždět a utkali bychom se s někým ze skupiny F,“ vypočítává Dovalil možné soupeře z této skupiny - Jihoafrická republika, Spojené arabské emiráty, Honduras a Maďarsko.

Obránce belgického Anderlechtu Ondřej Mazuch je vedle útočníka Tomáše Pekharta jediným, kdo byl i ve stříbrném týmu z předloňského šampionátu. „Věřím, že na tehdejší výkon můžeme navázat i nyní, ale oba výběry se dají porovnávat jen těžko,“ řekl Sport.cz Mazuch. „Každý, kdo tam jede, chce být určitě v základní jedenáctce. V tréninku všichni makáme na sto procent a doufáme, že se dostaneme do základu,“ dodal urostlý zadák, jenž v posledním ligovém zápase belgické ligy vsítil svůj premiérový gól.

To bývalý špílmachr Bohemians 1905 Jan Morávek příliš prostoru ve svém klubu Schalke 04 nedostává. „Musím přiznat, že jsem si přijel spravit chuť,“ nechal se slyšet mladý středopolař. „V týmu české dvacítky je skvělá parta. Jako ročník 89 jsme hodně silní. Věřím, že s trochou štěstí budeme mít šanci dosáhnout na nějaký úspěch,“ dodal Morávek.

Reklama