Hlavní obsah

Před páteční nominací na klíčové kvalifikační duely Haškovi neradno záviděti

PRAHA

Zatímco nový trenér polské fotbalové reprezentace Stefan Majewski nominaci třiadvaceti hráčů na kvalifikační zápasy s Českou republikou a Slovenskem oznámil už koncem minulého týdne, trenér českého týmu Ivan Hašek si dává na čas. „Počkám až po čtvrtečních zápasech Evropské ligy,“ vysvětloval, proč míní čekat až do pátku, kdy vyřkne i on jména svých vyvolených.

Foto: Michaela Říhová, Právo

Trenér české fotbalové reprezentace Ivan Hašek píská na své hráče oprávněně. O víkendu mu moc radosti svými výkony neudělali...

Článek

Oba trenéři se ocitli v podobné situaci. Ivan Hašek přišel k mužstvu v průběhu zpackané kvalifikace a snaží se ještě zachránit, co se dá, Stefan Majewski se ujal polské družiny poté, co zkolabovala ve Slovinsku, nizozemský kouč Leo Beenhakker na její lavičce předčasně skončil a Polákům snad už ani teoretická šance na postup do Afriky nezůstala.

I momentální konstelace při hledání ideálního hráčského kádru je pro oba trenéry obdobná. Majewski moc dobře vnímá, že opory polské reprezentace jsou z formy a proto před cestou do Prahy udělal v nominaci radikální změny. Letité opory Boruce, Žewlakowa či třeba Krzynówka vůbec nepovolal, neboť dal na rady a doporučení svých asistentů. „Gólmana, který potřebuje před každým důležitým zápasem pampersky, do brány stavět nebudeme,“ kritizoval třeba nový trenér brankářů Jozef Mlynarczyk jedničku Celticu Glasgow a polské reprezentace Artura Boruce a ten v nominaci na zápas s Českou republikou skutečně chybí.

Hašek ale také nebude mít ani trochu jednoduché dát pro klíčové kvalifikační duely dohromady reprezentační výběr, s nímž by získal šest potřebných bodů a dosáhl tak na vysněnou druhou příčku ve skupině dávající naději alespoň na baráž. Víkendové zápasy mu situaci nikterak neulehčily, neboť čeští legionáři v barvách svých týmů nijak nezářili. A někteří dokonce vůbec nenastoupili, což trenérovi komplikuje život ještě víc.

Kadlec a Drobný jsou zranění

V Itálii se třeba Grygera a Jankulovski do sestav svých mužstev nedostali, Sivok si v Turecku rovněž nezahrál, neboť jeho Besiktas má zápas s Ankarasporem odložen, v Německu se na trávníku neobjevili zranění Kadlec a Drobný.

A ti co nastoupili? Žádná sláva! Čech zavinil penaltu, nechal se vyloučit a v příštím kole Premier League proti Liverpoolu chytat nebude, Necid přišel v Petrohradu na trávník ve druhé půli, ale neprosadil se, Baroš si po předchozích oslnivých výkonech zahrál za Galatasaray až v poslední čtvrhodině, na Štajnera, Pudila či Svěrkoše  se snášela jen kritika.

Z potencionálních adeptů národního týmu pro rychle se blížící kvalifikační bitvy proti Polákům (10. října na Letné) a Severním Irům (14. října v Edenu) tak trenéra Haška potěšili vlastně jen Hubník, Rozehnal, Pospěch, David Jarolím a Rosický. Ten sice nastoupil v dresu kanonýrů ve Fulhamu až na posledních dvacet minut, v úterním utkání Ligy mistrů ho však trenér Wenger už do základní sestavy Arsenalu zařadil a proti řeckému Olympiakosu ho nechal na trávníku 66. minut.

Před klíčovými zápasy o Afriku alespoň nějaká povzbudivá zvěst, protože jinak trenérovi před páteční nominací neradno záviděti.

Jak si vedli Haškovi vyvolení?
Brankáři
Petr Čech (Chelsea) - Jedenapadesát minut držel ve Wiganu Chelsea nad vodou, jeden gól sice dostal, ale další šance domácích likvidoval. Pak se ovšem vrhnul pod nohy Rodallegy, byl vyloučen a jeho náhradník Hilario z penalty inkasoval. Blues nakonec poprvé v sezóně prohráli.
Jaroslav Drobný (Hertha Berlín) - Je zraněný, ani tentokrát nechytal, takže jeho Hertha odjela z Hoffenheimu s debaklem 1:5.
Obránci
Zdeněk Grygera (Juventus) - V sestavě Staré dámy se ani neobjevil, Juventus remizoval doma s Boloňou 1:1.
Roman Hubník (Sparta) - Společně s Řepkou v duelu s Plzní opět výborný, navíc se pokoušel nahradit nemohoucí útočníky a dokonce se domáhal penalty, kterou ovšem sudí nepískal.
Marek Jankulovski (AC Milán) - Seděl jen na lavičce a do zápasu s Bari (0:0) nezasáhl.
Martin Jiránek (Sp. Moskva) - K vítězství nad Tomskem 5:0 přispěl gólem, vysloužil si i žlutou kartu a podal velmi dobrý výkon.
Michal Kadlec (Leverkusen) - Ze zářijového reprezentačního zápasu na Slovensku si přivezl zhmožděný kotník a ani tentokrát nenastoupil.
Zdeněk Pospěch (FC Kodaň) - Odehrál v Aalborgu celých 90 minut, překypoval aktivitou, podporoval útok a i když tentokrát góly nedal, na výhře 2:1 se podílel.
David Rozehnal (Hamburk) - Ve šlágru pro Bayernu odehrál celých 90 minut, v obraně si počínal jistě, útočníky soupeře s přehledem eliminoval a pomohl Hamburku k cenné výhře 1:0.
Tomáš Sivok (Besiktas) - Měl volno, neboť utkání Besiktas - Ankaraspor bylo odloženo. Causa Ankarasporu není stále ještě dořešena.
Záložníci
Tomáš Hübschnman (Šachtar Doněck) - Výhru nad Obolonem Kyjev si užíval, neboť jeho Šachtar měl jasně navrch a vyhrál hladce 4:0.
David Jarolím (Hamburk) - V klubovém dresu hrál zase výborně, byl u všeho, bránil, rozehrával, střílel. V porovnání s reprezentací jako vyměněný. I díky němu vyhrál jeho tým nad Bayernem 1:0.
Radoslav Kováč (West Ham United) - Na hřišti Manchesteru City odehrál 70 minut, nahrál Colemu na vyrovnávací gól, jeho tým ale nakonec 1:3 prohrál.
Daniel Pudil (Genk) - Trenér ho nechal na trávníku jen 62. minut, pak ho střídal. Špatně hrál nejen Pudil, ale celý Genk, který doma jen remizoval 1:1 s posledním mužstvem tabulky Roeselare.
Tomáš Rosický (Arsenal) - V základní sestavě kanonýrů se zase neobjevil, ve Fulhamu střídal v 69.min, kdy přišel místo Aršavina. Než se pořádně rozkoukal, fauloval ho Paintsil, pak už byl ovšem „Rosa“ vidět a nakonec pomohl Arsenalu k výhře 1:0. V úterním zápase Ligy mistrů proti Olympiakosu ho trenér Wenger postavil od začátku, Rosický odkopal 66 minut a odcházel z trávníku za bezgólového stavu.
Útočníci
Milan Baroš (Galatasaray) - Nastoupil až na poslední čtvrthodinu, remízový zápas s Eskisehirsporem (1:1) ovšem nezlomil, neboť jeho velkou šanci brankář soupeře zlikvidoval.
Tomáš Necid (CSKA Moskva) - Trenér ho poslal na hříští až v druhé půli místo Guilherma, prosadit se však nedokázal, takže musel v Petrohradu skousnout prohru 0:2.
Václav Svěrkoš (Sochaux) - Na hřišti nebyl vůbec vidět, hrál špatně jako celé jeho mužstvo, které prohrálo v Nancy 1:2.
Jiří Štajner (Hannover) - Hrál sice ve Wolfsburgu celý zápas, ale moc vidět nebyl. Jeho tým prohrál nakonec 2:4, Štajner na domácí bránu vypálil jen jednou jedinkrát.

Reklama