Hlavní obsah

Češi na MS dvacítek remizovali s Brazílií a mají jisté osmifinále

PRAHA

Bezbrankovou remízu uhráli čeští fotbalisté do dvaceti let s největším favoritem mistrovství světa v Egyptě Brazílií. Ta měla ve středu v Port Saídu převahu, mimo nastřeleného břevna ale svěřence trenéra Jakuba Dovalila zaskočit nedokázali. Oba celky si tak zajistily postup do osmifinále. Ve svém závěrečném vystoupení v základní skupině šampionátu se Češi v sobotu utkají s Kostarikou.

Foto: Suhaib Salem, Reuters

Český fotbalista Radim Řezník bojuje o míč s Brazilcem Souzou.

Článek

Čeští mladíci si v sobotu mohou dovolit dokonce porážku, do vyřazovacích bojů se totiž dostanou nejhůře i ze třetího místa. Nyní už mají na kontě čtyři body a další dva případní konkurenti ze zbylých skupin B a D je už nepředstihnou, protože mohou získat maximálně tři body.

Kouč českého týmu Jakub Dovalil dostál předzápasovému slibu o výrazných rošádách v sestavě a sestavu na duel s "Kanárky" obměnil na pěti místech oproti vítěznému nedělnímu duelu s Austrálií. Taktické rozestavení s osamoceným útočníkem Pekhartem na hrotu dávalo tušit, že se mladí Češi zaměří hlavně na poctivou obranu, což také naplňovali od úvodních minut. Pětibrankové vítězství dvojnásobných mistrů světa do 20 let nad Kostarikou totiž u nich vzbudilo patřičný respekt.

Brazilci tančili kolem míče

Viditelně lépe technicky a individuálně vybavení Brazilci sice častěji tančili kolem míče, ale přes zhuštěný defenzivní val se dlouho nemohli dostat do větší šance. Český tým vsadil na hluboký obranný blok, a když se už Jihoameričané v jednom souboji dokázali prosadit, vzápětí se zastavili o dalšího Čecha v poli.

Dovalilův tým sice postupně ztrácel respekt z věhlasného soka a hlavně Wojnar na pravém kraji zálohy ukázal hodně odvahy, ale také mu viditelně nezbývaly síly na útočné manévry. Jediný klasický hrot Pekhart navíc po necelé půlhodině odstoupil kvůli zranění a podle všeho si obnovil zranění zánártní kůstky, kvůli kterému v této sezóně za Slavii neodehrál jediný zápas.

Taktikou svázaná bitva nabídla zajímavější momenty před oběma brankami až po přestávce. Jako první dokonce překvapivě zahrozil český výběr: po akci Marečka na pravé straně a přiťuknutí Fabiána si ale v zakončení na malém vápně ke své smůle překáželi Vošahlík s Morávkem. Brazilci se zase po dlouhé době připomněli ranou kapitána Giuliana. Mnohem nebezpečněji pro Čechy vypadal pokus Teixeiry, který dokonce nastřelil břevno. A pak se poprvé v utkání blýskl vítkovický brankář Vaclík, když chytil prudkou hlavičku.

Češi věděli, že i remíza je posune v předstihu do dalších bojů. Tři minuty před koncem měli navíc blízko k senzačnímu vítězství: po akci střídajícího Váchy a Čelůstky však Vošahlík doplatil na to, že zblízka poslal na brankáře Rafaela příliš slabou střelu.

Vzápětí však kontrovali i Brazilci: po skvělé individuální akci Teixeiry míč nikým netečován prošel jen těsně kolem branky. V úplném závěru už českému celku viditelně docházely síly, ale Brazilci už Vaclíka překonat nedokázali. Češi tak už po druhém zápase můžou slavit postup ze skupiny, což byl jejich základní cíl před šampionátem. Mrzet je nemusí ani to, že proti Kostarice jim bude chybět špílmachr Morávek. Ten ve středu dostal druhou žlutou kartu na turnaji a jeden zápas musí nuceně odpočívat.

Skupina E mistrovství světa ve fotbale hráčů do 20 let v Egyptě:
Brazílie "20" - Česká republika "20" 0:0
Rozhodčí: Undiano Mallenco - Martinez, Jimenez (všichni Šp.). ŽK: Dalton, Souza, Rafael Toloi, Giuliano, Douglas, Maicon - Hošek, Morávek, Vošahlík, Řezník. Diváci: 17 200.
Brazílie "20": Rafael - Douglas, Dalton, Rafael Toloi, Diogo - Teixeira, Maylson, Souza - Alan Kardec (64. Maicon), Giuliano, Paulo Henrique (68. Douglas Costa). Trenér: Rogerio.
ČR "20": Vaclík - Čelůstka, Hošek, Mazuch, Heidenreich - Řezník, Mareček - Wojnar (69. Vácha), Morávek, Fabián - Pekhart (28. Vošahlík). Trenér: Dovalil.
Austrálie - Kostarika 0:3 (0:1)
Branky: 35. Madrigal, 82. vlastní Devere, 90.+3 Guzmán. ČK: 60. Minniecon (Austr.).
Skupina F:
Maďarsko - JAR 4:0 (0:0)
Branky: 49. Korcsmár, 55. Koman z pen., 71. Debreceni, 90. Présinger.
SAE - Honduras 1:0 (1:0)
Branka: 41. Chálil. ČK: 90.+4 Mayorquin (Honduras).

Reklama

Související témata: