Hlavní obsah

Hašek na klíčové zápasy kvalifikace povolal hned tři nováčky - Hlouška, Kušníra a Švece

PRAHA

Odvaha trenérovi české fotbalové reprezentace rozhodně nechybí. Na klíčové zápasy kvalifikace proti Polákům a Severním Irům povolal hned tři nováčky - Adama Hlouška ze Slavie, Ondřeje Kušníra ze Sparty a Michala Švece z Heerenveenu, do národního mužstva se navíc vrací po dlouhé odmlce gólman Antonín Kinský ze Saturnu Ramenskoje. „Sledovali jsme důkladně všechny hráče a rozhodli se vsadit na tři mladé univerzály“ glosoval nominaci debutantů reprezentační kouč.

Foto: Michaela Říhová, Právo

Trenér fotbalové reprezentace Ivan Hašek povolal na kvalifikaci proti Polsku a Severnímu Irsku hned tři nováčky.

Článek

Odvážná a také trochu překvapivá nominace na rozhodující zápasy proti Polsku a Severnímu Irsku. Kromě osvědčených a mnohokrát prověřených jmen se v ní objevují tři úplní debutanti.

„Michala Švece vidíme u nás málo, ale v posledních zápasech jsme ho sledovali a ve svém mužstvu patří k nejlepším. Je to podobný hráč jako Hübschman, navíc je permanentním zatížení a hraje neustále,“ zdůvodňoval Ivan Hašek nominaci dvaadvacetiletého legionáře v holandských službách.

Trenér však vsadil i na dva fotbalisty z domácí ligy - sparťanského univerzála Ondřeje Kušníra a slávistického Adama Hlouška. „Právě že to jsou univerzálové. Levák Hlouček může hrát v útoku, obraně i záloze, v jedenadvacítce i ve Slavii prokazuje vysokou formu. Totéž de facto platí o Kušnírovi, který může hrát v obraně i záloze, přičemž pro něho není rozdíl, zda nastoupí vlevo nebo vpravo.“

Kinský se po letech vrací

Ve dvacetičlenném kádru na zápas s Polskem, který se hraje 10. října na pražské Letné, a duel proti Severním Irům, jehož dějištěm bude 14. října slávistický Eden, se objevuje i brankář Antonín Kinský vracející se do národního mužstva po dlouhé odmlce.“Samozřejmě jsme uvažovali o Drobném, s nímž jsem ještě v pátek ráno mluvil. Má ale svalové problémy, je v Mnichově u profesora Wohlfahrta na vyšetření a v pořádku nebude. Proto jsme povolali Kinského, který má velice dobrou formu,“ vysvětloval Hašek.

Konzultace přímo s Rosickým

Samozřejmě že se netajil tím, že mu radost dělá návrat Tomáše Rosického do sestavy Arsenalu a stále více minut, které v barvách kanonýrů absolvuje. „Dobře, že dostává stále více prostoru a jeho výkonnost jde nahoru. Otázkou ovšem je, zda bude schopen zvládnout ve čtyřech dnech celých 90 minut. To ale budeme konzultovat přímo s ním,“ samozřejmě vítal Ivan Hašek, že dirigenta národního mužstva bude moci do klíčových duelů kvalifikace o Afriku nasadit.

Hašek Slovákům věří

Půjde totiž o hodně, neboť jeho svěřenci musejí ve dvou zápasech získat maximální počet šesti bodů a přitom věřit, že Slováci porazí Slovinsko. Jedině tak bude cesta ke druhé příčce ve skupině a případné baráži o Afriku volná. „Slováci mají mužstvo na to, aby Slovince porazili. Věřím, že v celonárodní euforii, jež na Slovensku vládne, to zvládnou,“ spoléhá šéf českého fotbalu a reprezentační trenér v jedné osobě Ivan Hašek na pomoc východních sousedů a někdejší federálních bratrů.

Podmínka je jasná - porazit Poláky i Iry

Nejde však jen o jejich pomoc, Haškův výběr musí porazit Poláky i Severní Iry, aby mohl o naději bojovat. „Poláci jsou po změně trenéra a nominaci spousty nových hráčů dost nečitelní. Z osmdesáti procent změnili obranu i brankáře, povolali hodně nových tváří a proto utkání proti nim bude těžké. Ale proti Irům rovněž. Ostrované sice mají už jen malou naději na postup, ale budou o ni bojovat,“ ví své Hašek, jenž se sejde s nominovanými hráci v pondělí v dejvickém hotelu Praha, aby s nimi odjel na tradiční soustředění do Štiřína. Tam bude národní tým po celých deset dnů, kdy má na programu klíčové kvalifikační duely o Afriku.

Nominace české fotbalové reprezentace na utkání kvalifikace MS s Polskem a Severním Irskem:
Brankáři
Petr ČechFC Chelsea70
Antonín KinskýSaturn Ramenskoje50
Obránci
Zdeněk Grygera Juventus Turín652
Roman HubníkSparta Praha31
Marek JankulovskiAC Milán7611
Ondřej KušnírSparta Praha00
Zdeněk PospěchFC Kodaň161
David RozehnalHamburger SV581
Tomáš SivokBesiktas80
Záložníci
Tomáš HübschmanŠachtar Doněck230
David JarolímHamburger SV271
Michal ŠvecHeerenveen00
Jaroslav PlašilBordeaux503
Tomáš RosickýArsenal6919
Daniel PudilKRK Genk72
Útočníci
Milan BarošGalatasaray Istanbul7638
Tomáš NecidCSKA Moskva84
Jiří ŠtajnerHannover304
Adam HloušekSlavia Praha00
Václav SvěrkošFC Sochaux102

Reklama