Hlavní obsah

Jankulovski: Máme nůž na krku a žádnou možnost opravy

Přeje si, aby ve fotbalové reprezentaci ještě pokračoval. Na druhé straně si dobře uvědomuje, že nadcházející zápasy s Polskem a Severním Irskem pro něj mohou být poslední. Zkušený Marek Jankulovski totiž trvá na svém rozhodnutí, že v momentu, kdy Haškův výběr ztratí naději na postup na mistrovství světa 2010, obránce AC Milán v národním týmu skončí.

Foto: Michaela Říhová, Právo

Marek Jankulovski při křtu kalendáře Český fotbal pro život bez bariér 2010.

Článek

Jak se těšíte na dvojzápas, před nímž bude mít reprezentace nůž na krku?

My ten nůž na krku máme už delší dobu... Věřím, že získáme šest bodů a při troše štěstí postoupíme do baráže, z níž ještě cesta do Afriky také vede.

Vybavujete si podobné situace, které jste v nároďáku zažil?

Třeba ve Finsku nebo doma s Irskem. Teď je to jasné, žádná možnost opravy už neexistuje. Pokud v sobotu nezískáme tři body, náš sen se rozplyne.

Není trochu paradox, že váš osud mají v rukou také Slováci?

Tak to neberu. Se Slovinskem budou hrát souběžně s námi. My se musíme soustředit na Poláky, nebude čas myslet na to, jak se zápas vyvíjí jinde.

Stále platí vaše rozhodnutí, že pokud zhasne naděje na postup do Afriky, vy v nároďáku skončíte? Pak by vás mohly čekat poslední dva zápasy v reprezentaci...

Pořád to platí. Když skončíme v kvalifikaci, skončím i já. Beru to, jak to je. Důvodem číslo jedna je rodina, pak i můj věk. Skončí jedna část mého fotbalu. V době příštího mistrovství Evropy mi bude pětatřicet a to už jsou mé plány úplně jinde.

A kdyby bylo reprezentaci nejhůř, ani pak byste se nikdy nenechal přemluvit k návratu?

Když řeknu, že končím, tak to pro mě bude absolutní konec. Jistě, výjimky tady jsou, třeba Nedvěd, Koller. Levý obránce se však dá nahradit lehce. Je třeba dát šanci mladším, pro mě to bude definitivní konec.

Vašemu AC Milán se na podzim nedaří. V jaké náladě jste na sraz přijel?

Situace není jednoduchá, v poslední době jsem moc nehrál. Snad se to zlomí, o to větší chuť teď mám na nároďák. V něm se člověk vždycky cítí dobře.

Ani o víkendu jste ligu nehrál. Znamená to, že se vaše pozice v mužstvu mění?

Je nás šestadvacet a hraje se každou středu a neděli. Za tři roky zažívám podobnou situaci poprvé. Šanci prostě dostávají i jiní a já to beru normálně. Nejdůležitější je zůstat v pohodě.

V létě došlo v AC Milán k řadě změn. Tušil jste, že může být podzim až tak špatný?

Po osmi letech odešel úspěšný trenér Ancelotti, s fotbalem skončil Maldini, odešel Kaká a také Beckham. A vysněné posily kromě Huntelaara nepřišly... Věděli jsme, že to bude těžké. Nepočítali jsme však s tím, že tolik.

Je pravda, že po blamáží v Lize mistrů s Curychem a dalších ztrátách v Serii A už hrajete o setrvání trenéra Leonarda?

To je celý italský tisk. Píše o fotbale sedm dní v týdnu, tak něco musí přinést. Kouč má nadále důvěru. Pro něj je to nejtěžší, prakticky měsíc před sezónou ještě netušil, že trenérem bude právě on. Je to pro Leonarda první trenérské angažmá a přestože do toho jde na sto procent, pořád se učí.

Reklama

Související témata:
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Nejnovější články

NačítámNačíst další články