Hlavní obsah

Fotbalová dvacítka na MS končí, v penaltové loterii vypadla s Maďarskem

ALEXANDRIE

Česká fotbalová dvacítka stříbrné medaile s Kanady neobhájí. Svěřenci Jakuba Dovalila v úterý podlehli již v osmifinále po penaltovém rozstřelu Maďarsku a na turnaji končí. Právě pokutové kopy se staly českým mladíkům osudné, když hned tři z šesti penalt neskončily v brance. Zápas po devadesáti minutách skončil 1:1, v prodloužení se Češi ujali vedení, ale soupeř dokázal vyrovnat na 2:2. Maďaři se ve čtvrtfinále střetnou s Itálií.

Foto: Marko Djurica, Reuters

Smutní čeští fotbalisté do 20 Jan Vošahlík (vpravo) a Jan Morávek po vypadnutí z mistrovství světa.

Článek
Fotogalerie

Českým mladíkům v úterý v Alexandrii nebylo nic platné, že duel s Maďarskem dokázali otočit díky brankám útočníků Vošahlíka a Rabušice. Maďarsko na Rabušicovu trefu v prodloužení za sedm minut odpovědělo a nakonec triumfovalo i v penaltách. V pátek si zahraje čtvrtfinále s Itálií, zatímco Češi míří domů.

Osmifinálový duel pro oba celky znamenal první vzájemnou konfrontaci s evropským týmem na mistrovství, kde Češi hodlali na startu vyřazovací fáze oživit stříbrné vzpomínky na Kanadu. Opřít se mohli už také o klíčového záložníka Morávka, jemuž vypršel trest za žluté karty. Naopak hned deset dalších českých hráčů nastupovalo s vědomím, že další napomenutí pro ně znamená automatickou stopku pro případný čtvrtfinálový duel.

První s dalekonosnou ránou uspěl Kiss

Nejprve k němu ale měli blíže Maďaři. Těm se výrazně lépe povedl start a Presingerova rána z trestného kopu byla prvním varováním. Po čtvrthodině už soupeř slavil vedoucí trefu: Kiss napřáhl z 25 metrů a gólman Vaclík proti jeho ráně do šibenice neměl nárok.

Inkasovaný gól však mladé Čechy nezlomil a stejně jako v sobotu v posledním duelu ve skupině s Kostarikou nepříznivý vývoj otočili. Kapitán Mazuch ještě střílel vedle, ale v 26. minutě maďarská obrana na levé straně nepokryla záložníka Fabiána a po jeho centru srovnal svojí druhou trefou na šampionátu přesnou hlavičkou útočník Vošahlík.

Z české ofenzivní nabídky to nebylo zdaleka vše. Dovalilův tým lepší hrou ve středu pole a díky dobré kombinaci získal převahu a střední záložníci Morávek s Marečkem byli ve dvou velmi slibných šancích.

Jak vlažně Češi vstoupili do zápasu, tak nevýrazní byli i na startu druhé půle. Po třech minutách musel forvard Vošahlík pomoci před vlastní bránou, když vyhlavičkoval míč z brankové čáry. Vzápětí přišla odpověď i na druhé straně: záložník Fabián zahrozil prudkou střelou z úhlu, po dalším centru mladoboleslavského hráče Vošahlík tentokrát další hlavičkový pokus nasměroval těsně vedle.

Postupem času však důrazní Maďaři získávali navrch. Nebezpečný střelec Németh, který hostuje z Liverpoolu v AEK Atény, se 20 minut před koncem připomněl nebezpečnou střelou, chvíli po něm se obranou protáhl i Koman a na jeho nepovedený pokus před brankou už Németh ve skluzu nedosáhl. Rozhodnout ale mohla i česká reprezentace: střídající Zeman a Rabušic připravili šanci pro Marečka, který jí pohrdl nepřesnou střelou.

V prodloužení šli do vedení Češi

Maďarskou obranou zatřásl až začátek prodloužení. Trenér Dovalil znovu ukázal, jaký má cit pro střídání, protože právě hráči z lavičky měli klíčový podíl na vedoucí trefě. Zeman z levé strany poslal přetažený centr a po Vošahlíkově přiťuknutí zblízka skóroval Rabušic. Ten se prosadil poprvé od úvodního zápasu s Austrálií poté, co duel s Brazílií vynechal a proti Kostarice nenastoupil pro nemoc.

I Maďarsku pomohla klíčová postava jeho týmu. Sedm minut po Rabušicově obratu kapitán Koman ukázal brilantní trestný kop a svojí třetí trefou na mistrovství srovnal. To už na české lavičce neseděl kouč Dovalil, který právě před Komanovou exekucí protestoval proti odpískanému faulu. Také v druhém prodloužení mohla být pro český tým šťastná druhá minuta, stejně jako při prvním nastavení. Řezník však po Lecjaksově centru úplně sám před brankou selhal.

Penalty už Čechům štěstí nepřinesly jako před dvěma lety v Kanadě, kdy právě v osmifinále Fenin, Šimůnek a spol. dokázali po rozstřelu vyřadit Japonsko. V úterý mladíkům štěstí nepřálo; v základní sérii neuspěli Mareček s Morávkem, ale brankář Vaclík ještě vykřesal naději, když zlikvidoval pokusy Németha a Szabóa. V další sérii však vyhořel Řezník a Balajti už další pokračování odmítl jistým zásahem.

Osmifinále mistrovství světa ve fotbale hráčů do 20 let v Alexandrii:
Maďarsko "20" - Česká republika "20" 2:2 po prodl. (1:1, 1:1), na pen. 4:3
Branky: 15. Kiss, 99. Koman - 26. Vošahlík, 92. Rabušic. Penalty proměnili: Presinger, Koman, Gosztonyi, Balajti - Rabušic, Čelůstka, Vošahlík. Neproměnili: Szabó, Németh - Mareček, Morávek, Řezník. Rozhodčí: Mohd Salleh (Malaj.) - Borikut (Thaj.), Mu Jü-sin (Čín.). ŽK: Ádam Simon, Presinger, Balajti, András Simon - Mazuch, Vošahlík. Diváci: 7000.
Maďarsko: Gulácsi - Dudás (96. Balajti), Szekeres, Szabó, Presinger - Gosztonyi, Kiss, Ádam Simon (60. Zambo), Koman - Futács (60. András Simon), Németh. Trenér: Egervári.
ČR: Vaclík - Čelůstka, Hošek, Mazuch, Lecjaks - Vácha (101. Řezník), Morávek, Mareček, Fabián (85. Zeman) - Chramosta (67. Rabušic), Vošahlík. Trenér: Dovalil.

Reklama

Související témata: