Hlavní obsah

Počtář Štajner se minule seknul, takže se barážovým kalkulacím brání

ŠTIŘÍN

Není v české reprezentaci lepšího počtáře, než je on. Už před kvalifikací na Slovensku měl legionář z Hannoveru Jiří Štajner prokalkulováno, kolik bodů bude k druhému místu ve skupině zapotřebí, před duelem se San Marinem se jako jediný z Haškova týmu blýskl výpočtem, jakým rozdílem bude nutno trpaslíka rozstřílet, aby se on a jeho spoluhráči nemuseli spoléhat na pomoc druhých a do baráže o Afriku se dostali.

Foto: Michal Kamaryt, ČTK

Jiří Štajner je v reprezentaci nejlepším a nejvyhlášenějším počtářem

Článek

Netají, že počty a kalkulace jsou jeho hobby a že kromě domácího účetnictví počítá všechno, přesto se v komorním prostředí štiřínského zámku Jiří Štajner bránil. A to přesto, že závěrečný bodový propočet by pro něho měl být hračkou.

„Ale vždyť já se přece minule seknul. Vůbec jsem do svých propočtů nezahrnul, že Slováci vyhrají v Severním Irsku a Poláci podlehnou takovým rozdílem ve Slovinsku. To mě zaskočilo,“ odmítal po dopolední procházce zámecký parkem spustit v hlavě computer a vychrlit na požádání postupové varianty, jež se nabízejí. Moc jich sice není, ale přesto...

Existuje jen jediná varianta

„Pro nás existuje jediná - vyhrát oba zápasy, jež nás čekají. Prostě porazit Poláky i Severními Iry a vůbec si nepřipouštět, že by šest získaných bodů nemuselo na druhé místo ve skupině a tudíž listopadovou baráž stačit,“ nechce se pouštět do spekulací a kalkulací.

Přitom je mu asi víc než druhým jasné, že tato varianta skutečně může nastat a i dvě vítězství mohou být při závěrečném účtování skupiny k ničemu. „Jasně, Slovinci hrají pořád ještě o první místo ve skupině. To by ale museli vyhrát na Slovensku a pak rozstřílet San Marino. Proto spoléhám na Slováky, že něco podobného nepřipustí, neboť ucházet se o postup na šampionát v baráži se jim rozhodně chtít nebude. Ostatně, už jednou poznali, jak je to ošidné. A vyhrát vysokým rozdílem v San Marinu není rovněž snadné, nikdo tam v poslední době o víc než tři branky domácí mužstvo neporazil,“ nechává se Štajner nakonec přece jen zatáhnout do počtářských hříček kolem postupu.

I s informačním vakuem si poradí

Jejich premisa je mu ale nad slunce jasná - nejprve musí česká reprezentace v sobotu porazit na Letné Polsko, aby bylo ve středu v Edenu proti Severním Irům ještě o co hrát. „V tom je problém, protože mají nové mužstvo a nevíme, co od nich čekat. Nový trenér, noví hráči, mančaft, který už budou budovat s perspektivou evropského šampionátu, jenž v roce 2012  pořádají a o který tudíž nebudou muset bojovat. Je to vlastně jako na samotném začátku kvalifikace,“ uvědomuje si legionář z Hannoveru ošidnost situace.

Informační vakuum, které pociťují i trenéři shánějící usilovně o Polácích sebemenší informace, je samozřejmě nepříjemné, ale hráči si při taktických poradách, na trénincích i u videa vypomohou. Vždyť někteří z legionářů hrají ve svých klubech s polskými reprezentanty. Hübschman v Šachtaru s Lewandovskim, Rosický v Arsenalu s brankářem Fabianskim, Štajner v Hannoveru s Krzynówkem... „Já sloužit nemohu. Už po prohře ve Slovinsku se Jacek Krzynówek vrátil do klubu s tím, že ho nový trenér Majewski k příštímu zápasu proti nám nepovolá, což se také stalo. Ale i tak si s Poláky poradit musíme,“ je přesvědčený Jiří Štajner.

Reklama

Související témata: