Hlavní obsah

Polští chuligáni se valí na Prahu, policie chystá manévry

PRAHA

Na čtyři tisíce polských fanoušků dorazí podle předběžných informací policie na pražskou Letnou na sobotní kvalifikační zápas o postup na mistrovství světa v Jihoafrické republice. Polská strana však dostala jen 2500 lístků a v den zápasu se z bezpečnostních důvodů vstupenky prodávat nebudou. Polští fotbaloví chuligáni patří k nejobávanějším v Evropě.

Foto: Vadim Ghirda, ČTK/AP

Ilustrační foto

Článek

Policie tak chystá rozsáhlá bezpečnostní opatření, aby zabránila bitkám. ČTK to řekla mluvčí pražské policie Andrea Zoulová. Bezpečnost v ulicích budou zajišťovat příslušníci pořádkové, dopravní i kriminální služby, policisté na koních, psovodi se služebními psy a pyrotechnici. V záloze bude připravena i speciální pořádková jednotka a antikonfliktní tým. Na příjezd příznivců polského týmu se chystá i cizinecká policie.

Vzhledem k tomu, že i FIFA považuje zápas za rizikový, rozhodl ČMFS po dohodě s policií ukončit předprodej zbývajících vstupenek na Spartě již v pátek v 18 hodin.

Polští fanoušci se často dopouštějí násilností, na stadiónech v Polsku i jinde ve světě jsou s nimi dlouhodobě problémy. Polská vláda proto loni schválila předpisy, od nichž si slibuje, že boj s výtržníky bude úspěšný. Fanoušci v Polsku, které bude spolupořadatelem mistrovství Evropy v roce 2012, mají například zakázáno zakrývat si tvář maskou, mít u sebe zbraně nebo pyrotechniku. Výtržníkům hrozí zákaz vstupu na stadióny až na šest let.

Mezinárodní federace FIFA letos v květnu varovala Polský fotbalový svaz, že v případě opakování výtržností může dojít až k vyloučení jeho týmu z bojů o mistrovství světa. Například v Severním Irsku se polští rowdies vyřádili už před zahájením duelu. Z jejich sektoru přilétly na hřiště světlice, chuligáni potom házeli různé předměty i po policii. Polský svaz za jejich chování dostal pokutu v přepočtu téměř půl miliónu korun.

V Bratislavě několik zraněných

Loni v Bratislavě si střet se slovenskými výtržníky a následně i s policisty vyžádal několik zraněných. Policie jich nakonec šestnáct zadržela kvůli výtržnosti a útoku na veřejného činitele.

V ČR se zajišťování pořádku při fotbalových zápasech od letošního roku řídí novými pravidly. Bezpečnost na stadiónu už nezaručuje policie, ale pořadatelská služba. Pořadatel může policii požádat o pomoc až v případě, že najatá bezpečnostní agentura přestane situaci zvládat.

Většina polských fanoušků by měla dorazit vlastními vozy. Vzhledem ke komplikované dopravní situaci a nedostatku parkovacích míst na Letné policie doporučuje, aby se diváci vydali na zápas raději městskou hromadnou dopravou a v dostatečném předstihu kvůli bezpečnostním kontrolám, které budou provázet vstup na stadión.

Reklama