Hlavní obsah

Slovinci drží Čechy v šachu, fotbalistům tak musejí pomoci Slováci

Ani dvě výhry nad Polskem a Severním Irskem nemusí být fotbalové reprezentaci v závěru kvalifikace MS 2010 nic platné. Čech, Rosický, Baroš a spol. totiž nutně potřebují také pomoc Slováků, aby jim z cesty do baráže odklidili Slovince. Národní tým nemá situaci ve svých rukou. A pokud by Slovinci vyhráli v Bratislavě, mohou Češi všechny postupové kalkulace zahodit.

Foto: Michaela Říhová, Právo

Slovenský gólman Mucha zasahuje před Milanem Barošem - teď mu český útočník bude muset držet palce...

Článek

Bude to perná sobota. Jako by nestačilo, že Haškovi svěřenci budou mít plno práce s nevyzpytatelným Polskem. Ještě musejí hledět k Bratislavě a držet palce, aby Slováci v souběžně hraném utkání porazili Slovince. Pouze tak by měl národní tým postup do baráže ve vlastních rukou. A přitom stále platí, že nutnou podmínkou všech teorií je vítězství jak nad Polskem, tak ve středu nad Severním Irskem.

Dvě kola před koncem 3. skupiny se české reprezentaci postupové kalkulace krutě zjednodušily. Vedoucí Slováky už předstihnout nemůže a po dvou domácích výhrách by za sebou každopádně nechala jak Severní Irsko, tak Polsko. Zbyl tak největší konkurent - Slovinsko.

Pouze v případě, že Slováci porazí Slovince, nebudou se muset Češi ohlížet na jiné. Velmi nepříjemná by pro ně totiž byla i remíza na Tehelném poli, která Slovákům stačí k prvenství ve skupině a přímému postupu na šampionát. Plichta by totiž výrazně nahrála variantě, že o druhém místu by mezi Čechy a Slovinci rozhodovalo lepší skóre.

Jaká je postupová realita

Češi už nemohou vyhrát skupinu - Přímý postup na šampionát si zajistí buď Slováci, nebo Slovinci.

Pokud Češi dvakrát vyhrají a skončí druzí, půjdou do baráže - Nejhorší z devíti týmů ze druhých míst ve skupině o baráž přijde, to však vzhledem ke konstelaci v dalších skupinách Čechům nehrozí.

Ani dvě výhry na druhé místo stačit nemusí - To v případě, že Slovinsko vyhraje jak na Slovensku, tak v San Marinu, nebo že Slovinsko jednou vyhraje, jednou remizuje a bude mít lepší skóre než Češi.

Gólové dostihy stále hrozí - O postupu do baráže může mezi Čechy a Slovinci rozhodovat celkové skóre. Oba rivalové mají v tuto chvíli shodný rozdíl +9, jenže Slovinci budou končit v San Marinu...

Varianta s jednou remízou je utopií - Bereme-li za automatické, že Slovinci vyhrají v San Marinu, padá teoretická možnost, že by Čechům stačila jedna výhra a jedna remíza.

Tabulka 3. skupiny
1.Slovensko861121:819
2.Slovinsko842213:414
3.Severní Irsko942313:914
4.Česká republika833215:612
5.Polsko832319:1111
6.San Marino90091:440
Zbývající program
10. října: Česká republika - Polsko, Slovensko - Slovinsko.
14. října: San Marino - Slovinsko, Česká republika - Severní Irsko, Polsko - Slovensko.

Reklama