Hlavní obsah

Psychologa Jarolím nepotřebuje, na Poláky si věří i bez něj

PRAHA

Pomalu si zvykl, že ve fotbalové reprezentaci nemá tak významnou roli jako ve svém Hamburku, kde je kapitánem. Nyní však David Jarolím musí v hlavě oddělit tyto dva světy ještě víc než jindy. Zatímco v bundeslize jeho mužstvo válí a má stejně bodů jako vedoucí Leverkusen, před kvalifikačními duely s Polskem a Severním Irskem má národní tým nůž na krku.

Foto: Michaela Říhová, Právo

Slovenský fotbalista Vladimír Weiss mladší v souboji s Davidem Jarolímem

Článek

Psychický tlak už se zkušeným třicetiletým záložníkem nic nedělá. „V bundeslize ho přece prožívám každý zápas. Jinak se musí umět oddělit klub a reprezentaci, jsou to úplně jiné zápasy,“ říká David Jarolím. Nehodlá se zabývat ani tím, zda Poláci, kterým už de facto o nic nejde, přijedou do Prahy s čistou hlavou. „Těžko říci, zápas může být velkou motivací pro hráče, které jejich nový trenér povolal poprvé. My však máme kvalitnější tým než oni, a tak věřím, že zápas zvládneme.“

Mentální trénink záložníka nezaujal

Odevzdaní však Poláci ještě rozhodně nejsou. Z jejich tábora pronikly zprávy, že si fotbalisté dokonce od slavného skokana na lyžích Malysze „vypůjčili“ psychologa. Této zbraně se však Jarolím rozhodně neobává.

„Každý hráč má jiný charakter a jiné myšlení. Ve svojí kariéře jsem to zažil, psychologa zkoušel Norimberk i Hamburk. Byl jsem s ním na sezení jednou, dvakrát. Nikomu to neberu, ale já psychologa nepotřebuji,“ usmívá se ostřílený středopolař.

Nedovede si představit, že by někomu neznámému hned při prvním setkání svěřil všechna svá tajemství. „Vím, že ve firmách teď mentální trenéry hodně používají, vedou tam různá motivační cvičení. My jsme v Hamburku zasedli s psychologem všichni pohromadě a pak následovaly nepovinné individuální pohovory. Můžu říci, že v reprezentaci mi rozhodně nechybí,“ ušklíbne se Jarolím.

Se svalovcem Zé Robertem v posilovně nesoutěží

Před časem obdivoval německý bulvár Jarolímovo vypracované tělo. Tento čtvrtek pak deník Bild přinesl snímky dalšího svalovce z Hamburku, pětatřicetiletého Brazilce Zé Roberta. Nabízí se tedy srovnání, kdo z nich má v posilovně navrch...

„Já s ním rozhodně nesoutěžím, netrumfujeme se. On není typický Brazilec, pracuje na sobě každý den a jen díky tomu se drží, i když je mu pětatřicet. Jinak v Německu vyčítají Bayernu, že udělal obrovskou chybu, když nechal Zé Roberta odejít,“ líčí kapitán Hamburku.

Je rád za další příklad, že třicátníci nejsou fotbalově na odstřel. „Těžko říci, proč se ho Bayern zbavil. Nový kouč Van Gaal si přivedl svoje lidi a zřejmě chtěl mužstvo omladit. Teď se mu to vrací.“

Hamburku to se Zé Robertem v sestavě šlape a hned po reprezentační přestávce čeká HSV bitva lídrů s Leverkusenem. „O to větší škoda, že jsme zůstali prakticky bez útočníků, protože po Guerrerovi musel na operaci také Petrič a mladíky jsme předtím pustili na hostování. Třeba tak o bundesligový titul budeme hrát se šesti záložníky v sestavě,“ vtipkuje dobře naložený Jarolím.

Reklama

Související témata: