Hlavní obsah

Od patnácti let se mně nestalo, abych v kvalifikaci neuspěl, připomíná svou sérii Čech

Zdeněk PavlisSport.cz

Jednu jistotu má a k té se také kapitán české fotbalové reprezentace Petr Čech před rozhodujícími kvalifikačními duely proti Polákům a Severním Irům upíná. „Věřím, že nakonec na světový šampionát do Afriky přes baráž proklouzneme. I proto, že se mně ještě nikdy během reprezentační kariéry nestalo, abych s národním mužstvem z kvalifikace nepostoupil,“ připomíná svou skvostnou bilanci.

Foto: Petr Horník, Právo

Žádné obavy, trenére. Ještě nikdy se mně nestalo, abych s nároďákem v nějaké kvalifikaci neuspěl, jako by uklidňoval kouče reprezentace Ivana Haška (vlevo) kapitán národního mužstva Petr Čech.

Článek

Prošel všemi mládežnickými, dorosteneckými i seniorskými výběry a pokaždé s nimi uspěl. „Od patnácti let chytám v nároďáku a skutečně se nestalo, abych s některým z reprezentačních výběrů z kvalifikace nepostoupil. Nevidím proto důvod, aby to nevyšlo i tentokrát,“ věří Petr Čech před závěrečnými zápasy sobě i spoluhráčům. Zmiňované bilanci ale rovněž, protože i ta mu sebedůvěru dodává.

„Na každý šampionát jsem se s národním týmem dostal, takže věřím, že má série bude pokračovat a my přes baráž nakonec na mistrovství světa přece jen proklouzneme,“ netají, že přes zpackaný vstup do bojů o Afriku se všechno v dobré obrátí.

Dívat se a spoléhat nejprve na sebe

Pochopitelně - je k tomu zapotřebí naplnit dvě premisy - získat šest bodů ve dvou posledních zápasech kvalifikace a spoléhat na pomoc Slováků, kteří musí Slovince v sobotu u Dunaje porazit. „Dokud šance žije, stojí za to o ni bojovat. Jen na nás bude, jak oba zápasy odehrajeme, protože v první řadě se musíme dívat a spoléhat sami na sebe. Čím lepší zprávy z Bratislavy pak přijdou, tím lépe, ale věřím, že Slováci neprohrají,“ je přesvědčen Petr Čech, že se nakonec všechno v dobré obrátí.

Vypjaté atmosféry, zvýšeného tlaku nebo snad gradující nervozity se neobává. Proč také, když podobně vypjatých zápasů už odehrál spoustu. V reprezentaci, stejně jako třeba v Chelsea. „Před zářijovou kvalifikací na Slovensku jsme byli také pod enormním tlakem a zápas u Dunaje jsme zvládli.“

Sebevědomí importované z Chelsea

Čechovo sebevědomí umocňuje i výborný vstup do sezóny, který s Chelsea zažívá. „Přijel jsem opravdu ve výborné náladě, protože s Chelsea se nám daří v Premier League i Lize mistrů. Přitom máme stejně silný tým, jaký jsme mívali v sezónách předchozích. Kádr se prakticky nezměnil, jen zkušeností přibylo, což samozřejmě svou roli hraje. To, že jsme už dlouho spolu, známe prostředí, Premier League, jsme na sebe zvyklí a víme, s jakým tlakem je nutné se vyrovnávat je ovšem výhodou ještě větší. A pak je zde ještě jeden faktor, který svou roli určitě hraje. Trenér nemusí do sestavy zabudovávat stále nové a nové posily, jež potřebují čas, aby si na sebe zvykly, z čehož rovněž profitujeme,“ odhaluje Čech příčiny úspěšného vstupu svého klubu do sezóny.

S novým trenérem přišly změny

I nový trenér Carlo Ancelotti pochopitelně svou roli v úspěšném tažení Chelsea sehrává. „Změnil rozestavení, chce hrát jiným způsobem, než jakým jsme dosud hrávali, i v dalších věcech dochází ke změnám. Zatím se nám daří a uvidíme, jak se bude všechno vyvíjet, protože sezóna je dlouhá. Kdybychom pokračovali dál v nastoupeném trendu, máme šanci vyhrát jak anglickou ligu, tak i Ligu mistrů,“ věří Čech, že jeho mužstvo má na to, aby získalo obě vysněné trofeje.

Vybrat si? Pak Champions League!

„Kdybych si ale měl vybrat jen jednu, sáhl bych po Champions League. Anglickou ligu už jsem dvakrát vyhrál, zatímco na trofej za vítězství v Lize mistrů jsem si dosud nesáhl. Přitom jsem byl už pětkrát v semifinále a jednou dokonce ve finále, takže jsem ji měl hodně blízko. Ideální by ale samozřejmě vyhrát Champions League a anglickou ligovou trofej vrátit zpátky na Stampford Bridge. A kdybychom ještě ke všemu proklouzli s reprezentací přes baráž na mistrovství světa, byl by ten příští rok skutečně nádherný. Takže teď prostě nesmím svou osobní kvalifikační sérii přerušit,“ plánuje před nastávajícími zápasy s Polskem a Severním Irskem kapitán národního celku Petr Čech.

Reklama

Související témata: