Hlavní obsah

Čech: Nejdřív porazit Poláky, až pak se můžeme pídit po výsledku z Bratislavy

Rádi by se po sobotě těšili i na středu. Fotbalovou reprezentaci čeká v kvalifikaci mistrovství světa 2010 duel s Polskem a jen výhra a pomoc Slováků v utkání se Slovinskem národnímu týmu zajistí, že mu i v posledním zápase se Severním Irskem půjde o postup do baráže. Poněkud složitá situace před bitvou, do níž mužstvo povede jako kapitán brankář Petr Čech.

Foto: Petr Horník, Právo

Fotbalový brankář Petr Čech

Článek

Do klíčového zápasu s Polskem zbývá pár hodin. Jaká je atmosféra v mužstvu?

Velice dobrá, těšíme se. Celý týden jsme se poctivě připravovali, abychom zápas zvládli. Moc dobře víme, o co hrajeme.

Nebudete však přece jen mít problémy s motivací? Šance na postup nemusí být moc velké...

Myslím, že naděje umírá poslední. Kdybychom v postup nevěřili, nemusíme tady být. Když vyhrajeme oba zbývající zápasy, šance tady je. Chceme vyhrát a to je samo o sobě motivací. Jen vítězství nad Poláky nám umožní, abychom s Iry mohli hrát o všechno.

Poláci proti vám vyrukují se značně pozměněným týmem. O některých jejich útočnících tak asi nemáte mnoho informací.

Ve svojí mentalitě Poláci mají útočný fotbal. Kterýkoliv z jejich útočníků může dát gól, takže to moc neřeším. Ať už nastoupí kdokoliv z nich, bude to podobný zápas jako u nich. Jen věřím, že naše obrana bude konsolidovanější a nepustíme je do šancí.

Boruc tentokrát v polské nominaci není, bude chytat buď Dudek z Realu Madrid, nebo Kowalewski z Iraklisu Soluň.

Dudek se vrací po delší době. V Madridu sice chytá jen některé pohárové zápasy, ale jeho velké zkušenosti mu pomohou. A každý den trénovat s hráči Realu, to také něco znamená. Kowalewski je trochu něco jiného, ale také on si zachytal Ligu mistrů, než odešel do Řecka.

Vybaví se vám ještě slavný duel s Dudkem v semifinále Ligy mistrů 2005?

První zápas jsme hráli 0:0 a ve druhém nám dal Liverpool gól, který od té doby nikdo nikdy nepotvrdil ani nevyvrátil... V té sezóně jsme na ně s Chelsea narazili několikrát a většinou uspěli. Jim ale vyšlo toto semifinále a pak Ligu mistrů vyhráli. Už je to však dávno. Není to ani dané tak, že by hráli gólmani proti sobě. My prostě potřebujeme vyhrát.

Čím jsou Poláci tak nepříjemní, že českou reprezentaci porazili jak v kvalifikaci, tak předtím v přátelském utkání na Kypru?

Fotbalovou mentalitou si jsou oba národy podobné, umí využít své chytrosti. Proto bývá v jejich zápasech hodně šancí. Na Kypru jsme je měli také, ale utkání se nám moc nepovedlo. V Polsku jsme pak v úvodu také mohli skórovat, ale své šance znovu využil soupeř a ne my. Hodně důležitý podle mě bude první gól. Hrát však musíme až do konce, protože rozhodnout se může třeba až v 94. minutě.

Váš postup do baráže mají do značné míry ve svých rukou Slováci. Budete chtít znát průběžný výsledek jejich souběžně hraného utkání se Slovinci?

Asi se po něm pídit nebudu. Dílčí stav pro nás nic neřeší. Musíme vyhrát a pak doufat, že výsledek z Bratislavy pro nás bude příznivý.

Reklama

Související témata: