Hlavní obsah

Ani Čechovo kouzlo už neplatí, nároďák musí doufat v zázrak

PRAHA

Naděje umírá poslední, říkají si fotbalisté. Je jim však moc dobře jasné, že případné zaváhání Slovinců v San Marinu je obrovskou utopií. A tak bude česká reprezentace po třech šampionátech v řadě (ME 2004, MS 2006, ME 2008) na MS 2010 chybět. Tím končí také série gólmana Petra Čecha, který uspěl ve všech kvalifikacích, v nichž se brankář mezi tyče postavil.

Foto: Michaela Říhová, Právo

Milan Baroš během zápasu proti Polsku

Článek

Finiš přišel pozdě. Národní tým poztrácel v úvodu kvalifikace spoustu bodů, takže nejenže musel v jejím závěru všechny své zápasy vyhrát, ale byl vydán na pospas i ostatním výsledkům. To se mu vymstilo, protože šance, že by San Marino doma alespoň remizovalo se Slovinskem, se dá vyčíslit snad jen zlomkem jednoho procenta...

Proč tedy bude česká reprezentace na šampionátu chybět, pokud se v San Marinu nestane zázrak?

1. „Portugalská“ generace pomalu končí - EURO 2004 je krásnou vzpomínkou, ale bez Nedvěda, Poborského, Kollera, Galáska, Ujfalušiho a spol. už to prostě není ono. Češi nemají takový respekt jako v minulých kvalifikacích.

2. Fotbalová horečka opadla - Slováci se ještě nikdy nikam nedostali a o první postup hráli až do soboty v obrovské euforii. Češi jako by se pravidelných postupů přejedli. Nevyprodat klíčový duel s Polskem, to je ostuda.

3. Jak jsme volili Radu - Pletichaření a amatérismus provázely před startem kvalifikace volbu Brücknerova nástupce. Po kocourkovské frašce vyhrál jeho asistent Petr Rada.

4. Každou kvalifikaci jedna aféra - Už je to pomalu tradice. Tentokrát bylo sedm hráčů vyloučeno z reprezentace za další pozápasový flám. Trest byl brzy zrušen, ale Ujfaluši s nároďákem sám sekl.

5. Bez Rosického je zle - Není to alibi, ale velký problém. Zraněný špílmachr, jehož nemá dlouhodobě kdo nahradit, rok a půl nehrál fotbal.

6. Do Afriky se proremizovat nelze - V Severním Irsku i ve Slovinsku hráli Češi na remízu. Jen bod přivezli i z Bratislavy a v Polsku dokonce prohráli. Jako by si nespočítali, že na šampionát se nelze proremizovat. Slováci v Belfastu i v Praze vyhráli, i proto ještě stále mají situaci ve svých rukou.

7. Blaničtí rytíři nepovstali - Ani Nedvěda, ani Kollera kouč Rada nepřesvědčil, aby nároďáku ještě pomohli. Koller vyslyšel až Haška, po jednom zápase na Slovensku však skončil znovu a nadobro.

8. Radův výběr hráčů - Češi už sice nejsou tak silní, přesto z takové skupiny postoupit měli. Některé hráče však Rada přehlížel (Pudil, Hübschman) a nedokázal si najít jiné, kteří by mu v kvalifikaci pomohli.

9. Slováci zlomili český komplex - Klid, až přijde derby, zase Slováky porazíme a vývoj ve skupině otočíme, říkali si Češi. Jenže Weiss byl proti - Slováci konečně našli trenéra, který český komplex zlomil.

10. Faktor Hašek - Postoupili by Češi na šampionát, kdyby je od začátku kvalifikace vedl trenér Hašek? To je jen planá akademická otázka. Hašek nároďák oživil, mohl ho však převzít již po EURO 2008, kdy mu tehdejší šéf reprezentace Košťál nabízel velké kompetence. Na jednu stranu bylo zásadové, že si Hašek s tehdejším vedením svazu nezavdal. Jenže už tenkrát mu přece muselo být moc dobře jasné, že český fotbal milióny z Afriky nutně potřebuje, což nyní jako šéf svazu sám hlásá. Přestože výběr trenérů nebyl velký, tehdy ještě nároďák odmítl.

Reklama