Hlavní obsah

Češi hrají také o to, aby při losu kvalifikace EURO 2012 byli v prvním koši

PRAHA

Postup na mistrovství světa 2010 v Jihoafrické republice už je utopií, přesto bude středeční duel se Severním Irskem pro fotbalovou reprezentaci důležitý. Stále má o co hrát i z dalšího důvodu. Jde totiž také o to, aby se Češi před losem kvalifikace EURO 2012 dostali do prvního koše. Není to moc pravděpodobné, ale ta možnost stále existuje.

Foto: Michaela Říhová, Právo

Tomáš Necid oslavuje svůj gól v utkání proti Polsku.

Článek

Los kvalifikace EURO 2012 se uskuteční 7. února ve Varšavě. Na šampionátu budou startovat pořadatelské země Polsko a Ukrajina, takže zbývá ještě 14 volných míst, o něž se bude hrát v kvalifikaci. Ve středu tak půjde národnímu týmu nejen o to, aby byl připraven využít případný zázrak v San Marinu, ale aby také získal důležité body do žebříčku, podle kterého bude UEFA nově nasazovat do košů pro losování kvalifikace ME 2012. Pokud Češi zvítězí, mohli by se za určitých okolností dostat do koše nejvýše nasazených devíti zemí!

Systém kvalifikace bude jiný než minule. Vylosováno bude devět skupin, šest po šesti týmech a tři po pěti. Přímo postoupí vítězové skupin a také jeden nejlepší ze druhých míst. Zbývajících osm celků ze druhých míst bude hrát baráž, z níž vzejdou další čtyři postupující.

Před losem budou jednotlivé země zařazeny do šesti košů, v pěti bude po devíti jménech, v posledním pak zbude šest zemí. Nový systém výpočtu žebříčku pro nasazení schválený vedením UEFA je docela složitý. Započítává vždy dva kvalifikační cykly včetně závěrečných turnajů a také poslední kvalifikační cykl. Nejstarší cykl má váhu 20 procent, zbývající dvě součásti výpočtu jsou brány s váhou 40 procent.

Češi zatím dvanáctí, potřebují být devátí

Pro kvalifikaci EURO 2012 se tedy započítává kvalifikace a závěrečný turnaj MS 2006 jednou pětinou, kvalifikace a závěrečný turnaj EURO 2008 dvěma pětinami a probíhající kvalifikace MS 2010 také dvěma pětinami.

A konkrétní výpočet? Za každý zápas získá tým 10 000 bodů, k tomu za výhru 30 000 a za remízu je 10 000. Za každý vstřelený gól se dává plus 501 bod, za inkasovaný gól se odečítá 500 bodů. Dále připadají v úvahu bonusy za účast v různých fázích od baráže po finále turnaje. Například za baráž o postup na MS je 6000 bodů. Body získané v každém cyklu se sečtou a vydělí počtem odehraných zápasů. Takto získaný koeficient cyklu se vynásobí vahou (krát jedna, nebo krát dvě). Koeficienty tří cyklů se sečtou a vydělí pěti. Tím je dán celkový koeficient, podle kterého je sestaven žebříček.

V prozatímním žebříčku UEFA k 28. září vedlo Španělsko před Německem a Nizozemskem. Češi byli na 12. místě s 30 476 body a na deváté místo Švédska, znamenající ještě účast v prvním koši nasazených pro losování kvalifikace, ztrácelo 509 bodu. Šance na nejlepší devítku není bohužel příliš vysoká, protože mezi osmým a patnáctým místem je obrovská vyrovnanost a například desáté Portugalsko a patnácté Řecko mají k dispozici ještě baráž, ale určitá naděje tu je. I proto je potřeba nad Severním Irskem vyhrát!

Pořadí na 8. až 15. místě žebříčku
8. Francie 31 201, 9. Švédsko 30 985, 10. Portugalsko 30 885, 11. Srbsko 30 481, 12. Česká republika 30 476, 13. Švýcarsko 30 470, 14. Dánsko 29 877, 15. Řecko 29 835.

Pořadí se ještě změní, ale pokud bychom vyšli z posledního žebříčku, národní tým by byl ve druhém koši a tím pádem se vyhnul Portugalsku, Srbsku, Švýcarsku, Dánsku, Řecku, Turecku, Slovensku a Rumunsku. Můžeme si pak trochu pohrát a „vylosovat“ reprezentaci nejhorší a naopak nejschůdnější skupinu.

Nejtěžší skupina
Španělsko, Česká republika, Irsko, Slovinsko, Kypr, Lucembursko
Nejpříjemnější skupina
Švédsko, Česká republika, Finsko, Albánie, Lichtenštejnsko, San Marino

Reklama

Související témata: