Hlavní obsah

Zatímco polské fanoušky krotili i polští policisté, ve středu bude v Edenu s ostrovany klid

PRAHA

Na dva a půl tisíce fotbalových fanoušků ze Severního Irska na středeční kvalifikační derniéru sice do Prahy dorazí, policie však na rozdíl od sobotního nájezdu polských rowdies zachovává klid. „Nechystáme ani z poloviny taková bezpečnostní opatření, v Edenu a jeho okolí bude jiná situace,“ potvrdil bezpečnostní manažer ČMFS Miroslav Platil.

Foto: Michal Doležal, ČTK

Polští fotbaloví fanoušci s policejní asistencí pochodují přes Čechův most na Letnou.

Článek

O nezkrotných polských fanoušcích a jejich chystaném nájezdu na Prahu měl fotbalový svaz předem své informace. Policie také, a i proto se na Letné, a koneckonců i v ulicích hlavního města, konala v sobotu největší bezpečnostně - pořádková akce související s fotbalem.

„I dvacítka polských policistů nám přijela pomoci. U vchodů na stadión identifikovali 164 jim známých polských výtržníků, které jsme nevpustili na stadión. Museli jsme si tak vypomoci, protože databázi fanoušků k dispozici nemáme a propojení s jinými evropskými svazy rovněž ne,“ prozrazoval Platil.

Pomohla i Sparta, která zesílila pořadatelskou službu o 160 mužů, takže rizikový zápas nakonec proběhl v naprostém klidu a bez jakýchkoli výtržností v ochozech. „Moudrým tahem bylo, že jsme dva znesvářené tábory polských fanoušků oddělili plotem. Pomohlo to,“ kvitoval manažer ze Strahova součinnost policie, svazu i fotbalové Sparty. I díky ní neproniklo do letenských ochozů 58 polských „kibicow“, kteří měli falešné vstupenky.

Polští fotbaloví fanoušci zapalují na Staroměstském náměstí v Praze světlicefoto: ČTK/Michal Doležal

„Spolupráce s policií klapla, neboť se síly i prostředky našly. Fotbal by takovouto akci sám nezvládl,“ pochvaloval si Miroslav Platil. Bezpečnostní štáb zůstává v pohotovosti až do středečního zápasu se Severním Irskem, i když podobné policejní manévry nebudou ve Vršovicích třeba.

„Na rozdíl od zápasu na Letné se proto budou vstupenky do Edenu prodávat až do středečního večera. Nepředkládáme, že by se dvěma a půl tisíci Iry vznikly podobné problémy, jako s polskými fanoušky,“ myslí si bezpečnostní manažer svazu, podle jehož informací bylo zatím na středeční kvalifikační loučení prodáno devět tisíc lístků.

Reklama

Související témata: