Hlavní obsah

Vyřazení z Ligy mistrů mě zaskočilo víc, srovnává smolař podzimu Pospěch

Dvě velká zklamání během necelých dvou měsíců, to je tvrdá realita fotbalového obránce Zdeňka Pospěcha. Nejprve se spolu s krajanem Liborem Sionkem probírali z šoku, že jejich favorizovaný FC Kodaň ztroskotal v kvalifikaci Ligy mistrů na kyperské Nikósii. A teď jim oběma uniká také postup na mistrovství světa s národním týmem...

Foto: Michaela Říhová, Právo

Zdeněk Pospěch v souboji s polským fotbalistou Obraniacem

Článek

Po Lize mistrů prožíváte druhé velké zklamání. Které bolí víc?

Na to, že bychom s reprezentací nemuseli postoupit na šampionát, jsem byl přece jen víc připravený. Neměli jsme to ve svých rukou a museli počítat i s tím, že Slovinci na Slovensku vyhrají. Naopak s Kodaní jsme měli do poslední chvíle šanci velikou, takže tam bylo zklamání větší.

Kde se kvalifikace zlomila?

Kromě výhry v San Marinu jsme nedokázali naplno bodovat v žádném jiném zápase venku, tyto body nám strašně chybí. Hodně nám uškodila i prohra doma se Slovenskem.

Věříte na zázraky?

Že by Slovinci nevyhráli v San Marinu? Je to nereálné, nevím, co by se muselo stát... Sami jsme se sice přesvědčili, jak těžké je to v San Marinu hrát. Jenže tým, který by nás měl zachránit, je v naší skupině pořád jasně nejslabší. Šance na postup je opravdu mizivá. Jsme tam, kam jsme se dostat nechtěli. Dohánět všechno až na konci skupiny je strašně těžké.

Probudili jste se zkrátka moc pozdě.

S trenérem Haškem jsme neprohráli a jen jednou remizovali. To mluví samo za sebe. Po remíze na Slovensku jsme však už definitivně byli odkázaní i na ostatní výsledky.

Co se změnilo pod Haškovým vedením?

Tým se semkl a sehrál dobré zápasy. Vidím samá pozitiva.

To za Rady nebylo.

Bylo, ale ne tak intenzivní. Asi je to dané i tím, že teď na podzim jsme to naháněli, závěr byl hektický. Uvědomili jsme si, že něco ztrácíme a je třeba zamakat. Určitě bych chtěl, aby trenér Hašek u nároďáku zůstal.

Je vám třicet. Jakou si dáváte v reprezentaci perspektivu?

Zatím se cítím fyzicky dobře a nechci s reprezentací končit. Pokud mě budou trenéři povolávat, rád bych na srazy jezdil dál. Přespříští mistrovství světa bude v Brazílii a každý hráč by určitě chtěl zakončit kariéru na vrcholu. To jsou ale jen sny. Já se výhledově koukám zatím jen k mistrovství Evropy 2012.

Reklama