Hlavní obsah

Haškovým nástupcem u reprezentace se stane Bílek

PRAHA

Kontinuita zůstane zachována - do bojů o postup na EURO 2012 v Polsku a na Ukrajině povede českou reprezentaci Haškův dosavadní asistent Michal Bílek. Informaci, kterou šéf českého fotbalu a kouč národního mužstva v jedné osobě Ivan Hašek zřejmě oznámí už po středečním kvalifikačním loučení se Severním Irskem, má Sport.cz potvrzenu hned z několika zdrojů blízkých strahovskému vedení.

Foto: Michaela Říhová, Právo

Trenérské duo české fotbalové reprezentace Ivan Hašek (vlevo) a Michal Bílek si po zápase proti Severním Irům zřejmě role vymění.

Článek

Tah, s nímž Ivan Hašek přijde, je celkem logickým řešením, jež se dalo z dění kolem reprezentace v posledních dnech a týdnech vydedukovat.

„Kvalitního trenéra u reprezentace máme, bohužel je i předsedou fotbalu. Bylo by jen pozitivní, aby s národním mužstvem pokračoval, jenže je něco jiného vést mužstvo v závěru kvalifikačního cyklu během dvou srazů a něco jiného šéfovat reprezentaci po příští tři roky,“ medituje nad Haškovým nástupcem nejzkušenější ze současné reprezentační garnitury Marek Jankulovski.

Logické řešení provizoria

Samozřejmě by bylo logické, aby Hašek u národního mužstva pokračoval, neboť s jeho příchodem vstala reprezentace z mrtvých, i jemu však musí být jasné, že podobné provizorium je dál neudržitelné. Vždyť už teď mluví jeho kritici o schizofrenní situaci, nemluvě už vůbec o tom, že sám Hašek při trenérské inauguraci prohlásil: „Situace vyžaduje výjimečné řešení. Funkce předsedy a hlavního trenéra se v krátkém časovém období dají zvládnout. A já národní tým povedu do konce tohoto kvalifikačního cyklu.“

Ten středečním duelem proti ostrovanům skončí, a i když to Haška táhne k trénování sebevíc, musí přijít s řešením. Anebo právě proto, že ho to k trénování tolik táhne, ho musí předložit! Sázka na Bílka, kterého v předsednickém křesle zaštítí svou autoritou, je jen logickým vyústěním jeho myšlenkových pochodů.

Nejen přátelství a podobná filosofie

Hráli spolu ve Spartě i v reprezentaci, pojí je přátelský vztah, vyznávají obdobné metody, mají podobnou trenérskou filosofii, o níž se mohl Hašek přesvědčit během uplynulých týdnů a měsíců, kdy spolu u národního týmu působili. Nemluvě už o tom, že si vliv na reprezentaci zachová, neboť může kdykoli sestoupit ze strahovských výšin a v případě potřeby vypomoci. Radou, apelem, osobním příkladem. Nic nového by to ostatně nebylo, neboť v době Chvalovského vlády takto Ivan Hašek reprezentačnímu trenérovi Chovancovi coby generální sekretář a sportovní ředitel svazu rovněž vypomáhal. Prostě, jen další paralela s minulostí!

Navíc by bylo nelogické, aby si Hašek k národnímu mužstvu Bílka, Klusáčka a spol. v srpnu přivedl a v říjnu je ze strahovských služeb zase propouštěl a vystavoval je do podobného světla, v jakém se ocitl „letní král“ české reprezentace František Straka.

„Soustřeďujeme se na poslední kvalifikační zápas a nechci proto řešit, co bude po Severním Irsku,“ šalamounsky se Michal Bílek vyhnul odpovědi, v jaké funkci bude na Strahově pokračovat. „Představu mám, plán také, ale i já se soustřeďuji na středeční utkání. Až po něm řeknu víc,“ mluvil ve stejných intencích i Hašek.

„Je těžké předbíhat, ale Hašek najde určitě nejlepší řešení pro celý český fotbal,“ glosoval dohady kolem nového reprezentačního trenéra Marek Jankulovski, který se bude ve středu s národním mužstvem loučit. „Pří hledání a výběru bude důležité zohlednit, co trenér umí, roli hraje i jeho jméno a zkušenosti za zahraničí. Měl mít prostě všechno, aby se příští kvalifikace zvládla.“

Bílek začne v Emirátech

Bude na Michalu Bílkovi, aby to dokázal. Poprvé by se měl v roli hlavního trenéra představit při listopadovém soustředění ve Spojených arabských emirátech, neboť do země posledního Haškova působení se česká reprezentace vydá namísto baráže o Afriku. V jednání je prosincová příprava v Argentině, kam by měl pod Bílkovým vedením cestovat jen ligový výběr.

Reklama