Hlavní obsah

Já nic, dává před duelem s Iry trenér Hašek ruce pryč od motivační prémie pro San Marino

PRAHA

Že české reprezentaci už ve středeční noci ve slávistickém chrámu o nic nepůjde? Že kvalifikační derniéra se Severními Iry bude jen bohapustou formalitou, neboť stejně o ničem nerozhoduje? Že poslední díl bojů o Afriku by se mohl klidně zrušit, protože k šampionátovým branám míří Slovinci a Slováci? „Ale jde přece o prestiž našeho fotbalu. O jeho čest a budoucnost,“ oponuje trenér národního týmu Ivan Hašek.

Foto: Jan Beránek, ČTK

Trenér fotbalové reprezentace Ivan Hašek (uprostřed) žertuje se zbytkem realizačního týmu běhm tréninku.

Článek

Teoretická naděje sice českému týmu zůstala, ale nikdo ji vážně nebere. Natož aby trenér a předseda českého fotbalu Ivan Hašek nějak obzvláště vnímal pokusy fotbalového národa motivovat hráče San Marina k tomu, aby ve středečním utkání obrali minimálně o dva body Slovince. Hektolitrem piva na hlavu, milionem korun pro mančaft, pokud vyhraje.

Trenér: S tím nemáme nic společného!

„Ani svaz, ani já nemáme s podobnou motivací nic společného. V kvalifikaci hraje každý sám za sebe, což platí i pro San Marino. Přál bych si, aby bojovalo se stejným zaujetím, jako proti nám, protože ten zápas hodně bolel. A věřím, že alespoň jeden bod bude chtít v kvalifikaci získat,“ nenechal se Ivan Hašek ani motivačními stimuly vypsanými národem českých fanoušků strhnout k nějakým spekulacím.

Ví, že jeho mužstvo musí nejprve Severní Iry porazit a pak už jen čekat na výsledek ze San Marina. Stejné to bylo ostatně i v sobotu, kdy jeho svěřenci válčili o naději s Polskem a přitom jejich osud drželi u Dunaje v rukou Slováci.

„A to se v průběhu zápasu také nikdo neptal, jak Slováci hrají. Až když naše střetnutí skončilo, začal se o výsledek zajímat Rosický,“ nemá reprezentační kouč obavy, že by snad jeho svěřenci bloumali myšlenkami víc v San Marinu, než se soustřeďovali na duel v Edenu proti Severním Irům.

Kouč ví své: Irové nikde nepropadli!

A bude zapotřebí, aby se na kvalifikační derniéru maximálně koncentrovali, neboť partie s ostrovany nebude ani trochu snadná.

„Vždyť oni nepropadli ani v jednom kvalifikačním utkání a všude sehráli vyrovnané zápasy. Naposledy v Polsku, kde podali vůbec nejlepší výkon. Jsou rychlí, agresivní, umí to s míčem, protivníka neustále napadají, útočí po stranách i středem, kde dovede být Healy krajně nebezpečný, je prostě mužstvo, které má charakter,“

vyčísloval přednosti Severních Irů trenér Hašek.

K rošádám dojde. Ale jsou tajné!

Své svěřence na tvrdý duel chystal jak při úterním večerním tréninku v Edenu, tak i při dopoledním videu. A koneckonců, i při procházce zámeckým parkem ve Štiříně se řeči kolem fotbalu a ostrovanů točily. O sestavě samozřejmě Hašek se svými asistenty a konzultantem Brücknerem rovněž mluvil, nevyzradil však vůbec nic.

„V porovnání s Polskem v sestavě ke změnám dojde, ale kolik jich bude a na jakých místech, to si nechám pro sebe,“ pravil vyhýbavě. Zato svým svěřencům opakoval: „Hrajete o důvěru a přízeň fanoušků, o konečné umístění ve skupině. A všem společně nám jde o budoucnost, o postavení na žebříčku, o to, z jakého koše budeme pro kvalifikaci o příští evropský šampionát losováni.“

Že by tím už připravoval půdu svému nástupci Michalu Bílkovi? „Teď mě zajímá jen vítězství nad Severním Irskem, teprve pak přijdou na řadu další otázky,“ šalamounsky se vykroutil z odpovědi.

Reklama

Související témata: