Hlavní obsah

Zbytečné loučení? Omyl, hrajeme přece o prestiž, koeficient a důvěru, namítá trenér Hašek

PRAHA

Šance na postup ze skupiny se pohybují ve sférách sci-fi, účast na africkém šampionátu je ztracena, loučení se Severními Iry představuje jen formální tečku za zpackanou kvalifikací, přesto trenér české reprezentace i jeho svěřenci trvají na svém. „Je pořád o co hrát. Vždyť v sázce je prestiž našeho fotbalu, přízeň fanoušků i třeba příští kvalifikace,“ opakuje kouč národního týmu Ivan Hašek před duelem s ostrovany, který začíná dnes od 20.30 v pražském Edenu.

Foto: Petr Horník, Právo

Trenér národního týmu Ivan Hašek je přesvědčen, že i v posledním zápase je o co hrát.

Článek

Podobnou mizérii český fotbal už dlouho nezažil. Vždyť už dlouhých jedenáct let uběhlo od obdobné kalvárie, kdy se tehdejší Uhrinův výběr neprodral ani do baráže o postup na mistrovství světa. Teď se situace opakuje, neboť Haškovu týmu by musel pomoci zázrak, aby skončil v kvalifikační skupině na druhém místě.

„Spíše zázrak zázraků,“ hořce se usmívá Tomáš Rosický při představě, co všechno by se muselo stát, aby se on a jeho spoluhráči na druhé příčce nakonec přece jen ocitli. Česká reprezentace by musela porazit Severní Iry a ještě spoléhat, že San Marino neprohraje se Slovinskem. Utopie na druhou!

Středeční program české reprezentace
Dopoledne
snídaně (do 9.30), rozbor sobotního střetnutí s Polskem, oběd (13)
Odpoledne
odpočinek, svačina (17.30), technicko-taktická příprava, během níž oznámí trenér Hašek sestavu na zápas s Iry, odjezd na stadión
Večer
od 20.30 kvalifikační loučení ČR-Severní Irsko

„Dostali jsme se do této situace sami a proto nám musí jít v první řadě o důstojné rozloučení s kvalifikací. Chceme Iry porazit a teprve pak se můžeme zajímat o výsledek ze San Marina. Ostatně, v sobotu v utkání s Polskem jsme byli v podobné situaci a já přesto během devadesátí letenských minut nezaregistroval, že by se někdo z hráčů zajímal o to, jak hrají Slováci,“ nepřipouští trenér národního týmu Ivan Hašek, že by snad jeho svěřenci přistupovali k večernímu zápasu jako k zbytečné formalitě a on tudíž do nich musel pumpovat potřebnou motivaci.

Hašek: Jde o los, ale hlavně o naše fanoušky

A hned také ze sebe sypal důvody... „Jde přece o budoucnost českého fotbalu, o prestiž, o koeficient, který bude hrát roli při losování evropského šampionátu 2012. A také o přízeň našich fanoušků. Přál bych si, aby se naučili chodit na zápasy národního mužstva nikoli podle soupeře, s nímž právě hrajeme, ale proto, aby viděli hvězdy české reprezentace. Ve středu večer třeba loučícího se Marka Jankulovského,“ naznačoval, jak moc mu jde jako šéfovi českého fotbalu a končícímu trenérovi národního mužstva o získání ztracené důvěry.

I nám jde o výsledek, tvrdí trenér ostrovanů

V konfrontaci s ostrovany k tomu bude mít jeho tým další příležitost. „Severní Irové nepropadli ani v jednom kvalifikačním utkání a všude sehráli vyrovnané zápasy. Naposledy v Polsku, kde podali vůbec nejlepší výkon. Jsou rychlí, agresivní, umí to s míčem, protivníka neustále napadají, útočí po stranách i středem, kde dovede být Healy krajně nebezpečný, je to prostě mužstvo, které má charakter,“ ocenil Hašek kvality ostrovanů, jimž před dnešním zápasem zbývá rovněž jen teoretická naděje na postup ze skupiny.

„Jsme smíření s tím, že i my jsme o postupové šance přišli, o to víc nám půjde o dobrý výsledek v posledním zápase. A k němu můžeme dokráčet jen útočným fotbalem, na který vsadíme,“ sliboval trenér ostrovanů Nigel Worthington.

Zápas v pražském Edenu začíná ve 20.30 za asistence kamer TV Nova, hlavním rozhodčím je Francouz Laurent Duhamel, vstupenky se budou tentokrát prodávat i před utkáním.

Předpokládané sestavy:
Česká republika: Čech - Grygera, Hubník, Sivok, Jankulovski - Sionko, Rosický, Hübschman, Plašil - Baroš, Necid.
Severní Irsko: Taylor - McAuley, McGivern, Hughes, Craigan - Johnson, Baird, McCourt, McCann, Davis - Healy.

Reklama

Související témata: